Bäst i test – Bakåtvänd bilbarnstol 2021

Bäst i test - Bakåtvänd bilbarnstol

Alla barn måste kunna färdas tryggt i bilen. Det allra säkraste är att färdas i en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt. Eftersom barn har tunga huvuden och svaga nackar klarar de av en krock bättre om de sitter bakåtvända i bilen.

De flesta barn kan färdas i bakåtvända bilbarnstolar upp till åtminstone sex års ålder då dessa har en maxvikt på 23 kg. Du bör inte köpa en framåtvänd bälteskudde tidigare än så, det är en onödig risk för barnets säkerhet.

Vi har genomfört ett stort test för att utse vilka bakåtvända bilbarnstolar som är bäst i test. Hög krocksäkerhet, barnets komfort, justeringsmöjligheter och enkelhet att montera stolen är bara några saker som vi har granskat i vårt test.

Dessutom ger vi dig tips om hur du hittar den bästa bakåtvända bilbarnstolen och vad du ska tänka på inför ditt köp. Då blir det helt enkelt lättare att göra en genomtänkt val.

Att hitta den bästa bakåtvända bilbarnstolen

Att hitta den bästa bakåtvända bilbarnstolen kan upplevas som krångligt. Det finns så många modeller att välja mellan att vem som helst kan bli snurrig. Dessutom vill alla ha den tryggaste och säkraste bilbarnstolen till sina små barn.

I vårt bäst i test har vi granskat utbudet för att hitta den bästa bilbarnstolen. Vi har utvärderat alla bakåtvända bilbarnstolar utefter deras barnsäkerhet och krocksäkerhet. Dessutom har vi kikat på vad det är för ålder, längd och vikt som gäller för respektive stol för att säkerställa att den kan användas så länge som möjligt.

Vi har kikat på resultatet i fler professionella tester och vad bilstolarna har fått för betyg. Sedan har vi sammanställt en topplista med de tio bilstolar som vi anser är bäst i test. Oavsett vilken av dem du väljer så kommer ditt barn att färdas tryggt på vägarna.


Bästa bakåtvända bilbarnstolen – Axkid One

Produkt: Axkid One+
Vikt:0-23 kg
Ålder:0 mån – 7 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size/Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:10 kg
D x B x H:54 x 44 x 76 cm
Produktfakta

Enligt oss på Tryggtbarn Axkid One den bästa bakåtvända bilbarnstolen!

Går att använda som babyskydd från första dagen. Enda bakåtvända bilbarnstolen på marknaden med ISOFIX som är i-Size godkänd upp till ca: 7 år eller upp till 125 cm/23 kg.

Med Axkid One+ slipper du byta från babyskydd till bilbarnstol när barnet växer. Axkid One+ ut framtagen för att passa nyfödda såväl som 7 åriga passagerare. Ingen annan stol på marknaden idag tillåter att man använder samma stol lika länge. Stolen är den enda som är godkänd enligt det senaste i-Size reglementet upp till 125 cm/23 kg eller ca: 7 års ålder. Detta innebär att ditt barn kan åka bakåtvänt upp till 3 år längre än andra ISOFIX-stolar på marknaden. 

Nackdelen med Axkid One+ är såklart priset. Priset är vid datum för publicering 7990 kr. Det är en stor utgift, i synnerhet för nyblivna föräldrar. Självklart finns det billigare bakåtvända bilbarnstolar som uppfyller de flesta krav som ställs. Man får dock beakta att med Axkid One+ slipper man köpa babyskydd och sedan byta till bakåtvänd bilbarnstol när barnet vuxit lite. I slutändan kanske skillnaden i pris inte blir så stort som man kan tro från början.

Axkid One+ har steglös lutning och skjutbar stol efter installation för att åstadkomma optimal komfort för barnet och bra passform i bilen. Tack vare sina justeringsmöjligheter, som kan göras med en hand, har också Axkid One+ marknadsledande benutrymme för barnet.

Sammantaget anser vi på Tryggtbarn att Axkid One+ är den bästa bakåtvända bilbarnstolen. Kombinationen av marknadsledande säkerhet, justeringsmöjligheter, åk-komfort och det faktum att man aldrig kommer behöva byta stol gör den till vårt val i detta Bäst i Test av bakåtvända bilbarnstolar.


Bäst i Test – Bakåtvänd Bilbarnstol

BeSafe iZi Plus X1

9 av 10
BeSafe iZi plus X1

Vikt: 0-25 kg

Ålder: ca 6 mån – 5 år

Installation: Bälte

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: ECE R44-04/Plusgodkänd

Bilbarnstolens vikt: 12 kg

Djup x Bredd x Höjd: 65 x 45 x 56 cm

Säkerhet
9/10
Användarvänlighet
8/10
Komfort
10/10
Pris
9/10

Fördelar

Hög komfort för barnet

Kan användas av större barn

Plusgodkänd

Produkt: BeSafe iZi Plus X1
Vikt:0-25 kg
Ålder:ca 6 mån – 5 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44-04
Bilbarnstolens vikt:12 kg
D x B x H:65 x 45 x 56 cm
Produktfakta

BeSafe iZi Plus X1 är en mycket bra bakåtvänd bilbarnstol som passar de flestas behov med en optimal kombination av hög komfort och hög säkerhet.

BeSafe använder den senaste generationen av sidokollisionsskyddet SIP+. Detta säkerställer att bilstolen är 20 % säkrare vid en eventuell sidokrock och att stolen absorberar energi vid krocken.

Stolen kan användas ändå upp till 25 kg, alltså till 5-års åldern. Den enda nackdelen med denna bilbarnstol är att den inte har ISOFIX. Allt annat är bara fina fördelar. Stolen är plusgodkänd, har en extra lång rygg, en mjuk bodyhugger och kan lutas i tre bekväma lägen.

Du monterar enkelt stolen med bilens trepunktsbälte. Tack vare att barnet sitter högt i stolen så behöver du inte oroa dig för att barnet ska luta sig framåt för att se.


Axkid Minikid 2

8.3 av 10
$0$0
Axkid Minikid 2

Vikt: 0-26 kg

Ålder: ca 6 mån – 5 år

Installation: Bälte

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: ECE R44-04/Plusgodkänd

Bilbarnstolens vikt: 12 kg

Djup x Bredd x Höjd: 65 x 45 x 56 cm

Säkerhet
9/10
Användarvänlighet
8/10
Komfort
8/10
Pris
8/10

Fördelar

Kan användas upp till 26 kg

Plusgodkänd

Kan justeras allt eftersom barnet växer

Produkt: Axkid Minikid 2
Vikt:0-26 kg
Ålder:ca 6 mån – 5 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44-04
Bilbarnstolens vikt:12 kg
D x B x H:65 x 45 x 56 cm
Produktfakta

Axkid Minikid 2 är den bästa bakåtvända bilbarnstolen för dig som vill ha stor variation när det kommer till färgval. Den finns nämligen i hela sju olika fina färger. Stolen kan användas från 0-25 kg och upp till 125 cm och det ingår en babydyna för de allra minsta barnen.

Den här bilbarnstolen från Axkid levererade verkligen i vårt bäst i test. Den har ett extra långt stödben och ett självspännande förankringsband som gör att den sitter extra stabilt i bilen vid hårda inbromsningar eller en eventuell krock. Axkid Minikid 2 är den bästa bakåtvända bilbarnstolen för dig som vill ha ett budgetalternativ som håller i många år.

Precis som många andra bilstolar i vårt test är Axkid Minikid 2 plusgodkänd, allt tack vare dess unika sidokrockskydd ASIP. Det vadderade nackstödet ger en hög komfort när barnet sover och såväl nackstödet som selen kan justeras när barnet växer.


Britax Römer Max-Way Plus

8.8 av 10
Bäst i test bilbarnstol för liten bil

Vikt: 0-25 kg

Ålder: ca 9 mån – 6 år

Installation: Bälte

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: R44 Group/Plusgodkänd

Bilbarnstolens vikt: 7 kg

Djup x Bredd x Höjd: 64 x 45 x 64 cm

Säkerhet
8/10
Användarvänlighet
10/10
Komfort
7/10
Pris
10/10

Fördelar

Mycket enkel att justera med enhandsgrepp

Mycket prisvärd

Plusgodkänd

Produkt: Britax Römer Max-Way Plus
Vikt:0-25 kg
Ålder:ca 9 mån – 6 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:R44 Group 1/2
Bilbarnstolens vikt:7 kg
D x B x H:64 x 45 x 64 cm
Produktfakta

Britax Römer Max-Way Plus är den bästa bakåtvända bilbarnstolen i vårt test för dig som vill ha ett fint budgetalternativ. Den är dessutom specialanpassad för dig som enkelt vill kunna hantera stolens funktioner med enbart en hand. Såväl 5-punktsbältet och huvudstödet kan justeras med ett enhandsgrepp.

Stolen kvalade in sig på vår bäst i test-lista tack vare de djupa, vadderade sidostöden som ger ett rejält skydd vid en sidokrock. Tack vare sidokrockskyddet SICT färdas ditt barn säkert i bilen. Givetvis har stolen blivit Plusgodkänd.

Britax Römer är även den bästa bakåtvända bilbarnstolen för dig som har en liten bil. Stolen har nämligen små mått, vilket gör att den både ryms i små bilar och ger barnet extra benutrymme.

Den är enkel att installera i bilen och har en indikator på stödbenet som hjälper dig att montera stolen på rätt sätt.


BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size

8 av 10
BeSafe iZi Modular RF

Vikt: 0-18 kg

Ålder: ca 6 mån – 4 år

Installation: ISOFIX/Bälte

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: UN R129/Plusgokdänd

Bilbarnstolens vikt: 15 kg

Djup x Bredd x Höjd: 60 x 44 x 50 cm

Säkerhet
8/10
Användarvänlighet
9/10
Komfort
8/10
Pris
7/10

Fördelar

Bilbarnstol med ISOFIX för större barn

Bra sidokrocksskydd

Plusgodkänd

Produkt: BeSafe iZi Modular RF
Vikt:0-18 kg
Ålder:ca 6 mån – 4 år
Installation:ISOFIX/Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:UN R129
Bilbarnstolens vikt:15 kg
D x B x H:60 x 44 x 50 cm
Produktfakta

BeSafe iZi Modular RF är en bra bakåtvänd bilbarnstol om du letar efter en stol med hög säkerhet som dessutom kan monteras med ISOFIX.

Det är få bilstolar för äldre barn som har en ISOFIX-bas, så BeSafe iZi Modular RF är ett välkommet tillskott i utbudet. Med en ISOFIX-bas sitter nämligen stolen stabilare i bilen.

Stolen har ett utmärkt sidokrockskydd i såväl sidovingarna som med hjälp av SIP+ på bildörrens sida. Den har även den innovativa teknologin Dynamic Force Absorber™ som skyddar barnets mest utsatta kroppsdelar vid en eventuell krock.

Stolen har fått godkänt i Plustestet och är lämplig för barn mellan 6 månader och 4 år. Maxvikten är tyvärr endast 18 kg, något lägre än hos många andra bakåtvända bilbarnstolar.

Stolen har ett justerbart benutrymme, mjuka kuddar vid ryggen och är enkel att anpassa när barnet växer.


Axkid Minikid 1

8 av 10
Axkid minikid 1

Vikt: 9-25 kg

Ålder: ca 6 mån – 5 år

Installation: Bälte

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: ECE R44/Plusgodkänd

Bilbarnstolens vikt: 9 kg

Djup x Bredd x Höjd: 56 x 44 x 61 cm

Säkerhet
7/10
Användarvänlighet
7/10
Komfort
8/10
Pris
10/10

Fördelar

Mycket prisvärd

Kan användas länge

Plusgodkänd

Produkt: Axkid Minikid 1
Vikt:9-25 kg
Ålder:ca 6 mån – 5 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44 rev 04
Bilbarnstolens vikt:9 kg
D x B x H:56 x 44 x 61 cm
Produktfakta

Axkid Minikid 1 är en av många bilstolar som verkligen levererade bra resultat i vårt bäst i test. En stor fördel med denna stol är att den har en väl tilltagen längd på stödbenet, vilket gör att den kan monteras i alla typer av bilar.

Stolen går att luta i fem lägen, något som ger extra komfort för barn i alla åldrar. Den är utrustad med höga sidokrockskydd och monteras snabbt och enkelt med hjälp av bilens trepunktsbälte. Stolen har dessutom en unik ”vick”-funktion och kan därför vickas fast i bilens säte.

Tack vare det justerbara nackstödet så sitter barnet bekvämt i bilbarnstolen oavsett längd. Stolen kan användas från 9 månader till 5 år och har en maxvikt på 25 kg. En nackdel är att stolen inte har ISOFIX, men det vägs upp av att den är Plusgodkänd samt att det låga priset passar allas plånbok.


Britax Römer Swingfix M i-Size

8 av 10
Britax Römer Swingfix M

Vikt: 0-18 kg

Ålder: ca 3 mån – 4 år

Installation: ISOFIX

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: i-Size/Plusgodkänd

Bilbarnstolens vikt: 15 kg

Djup x Bredd x Höjd: 74 x 44 x 48 cm

Säkerhet
9/10
Användarvänlighet
8/10
Komfort
8/10
Pris
7/10

Fördelar

Kan användas från ca 3 månader

Kan roteras 90 grader mot dörren

Plusgodkänd

Produkt: Britax Römer Swingfix M i-SIZE
Vikt:0-18 kg
Ålder:ca 3 mån – 4 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size (R129)
Bilbarnstolens vikt:15 kg
D x B x H:74 x 44 x 48 cm
Produktfakta

SWINGFIX M i-SIZE är testvinnare hos Råd & Rön i kategorin Bilbarnstolar (Råd & Rön online, 2019).

En riktigt stor fördel med Britax Römer Swingfix M i-Size är att denna bakåtvända bilbarnstol har ISOFIX. Därmed kan den tryggt och säkert monteras i bilen utan risk för felmontering. Dessutom är den Plusgodkänd och i-Size-godkänd. Därför skulle detta kunna vara den bästa bilbarnstolen i vårt bäst i test om det inte vore för den smärre nackdelen att maxvikten bara är 18 kg. Många bilstolar har en maxvikt på 23 kg, vilket innebär att de kan användas ett år extra.

Något som väger upp den låga maxvikten är dock att Britax Römer Swingfix M i-Size kan användas redan från tre månaders ålder.

Maxåldern är cirka fyra år och längdgränsen är 61-105 cm.

Detta kan dock vara den bästa bakåtvända bilbarnstolen om man ser till det faktum att stolen roterar 90 grader mot bildörren, vilket gör det enkelt att spänna fast barnet. Dessutom med funktioner såsom 5-punktsbälte och överlägset sidokrockskydd.


Maxi Cosi Mobi XP

7.3 av 10
Maxi Cosi Mobi XP

Vikt: 9-25 kg

Ålder: ca 9 mån – 5 år

Installation: Bälte

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: I-Size

Bilbarnstolens vikt: 12 kg

Djup x Bredd x Höjd: 65 x 46 x 64 cm

Säkerhet
6/10
Användarvänlighet
8/10
Komfort
8/10
Pris
7/10

Fördelar

Kan justeras med enhandsgrepp

Lågt pris

Fyra lägen för lutningsgrad

Produkt: Maxi-Cosi Mobi XP
Vikt:9-25 kg
Ålder:ca 9 mån – 5 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE 44.04-Märkt, R129 (i-Size)
Bilbarnstolens vikt:12 kg
D x B x H:65 x 46 x 64 cm
Produktfakta

Bakåtvända bilbarnstolar är extra trygga och säkra för mindre barn. Maxi-Cosi Mobi XP är ett ypperligt val för barn mellan 9 och 25 kg eller 9 månader till 4-5 år. Stolen spänns fast med bilens trepunktsbälte och ger barnet gott om benutrymme.

Bilstolen har en omtyckt funktion där den kan luta sig bakåt i fyra olika lägen även när den är fastspänd. Lutningsgraden justeras enkelt med ett enhandsgrepp. Det ger barnet en hög komfort och kan kombineras med en skön stödkudde och en nackstödskudde.

Bilstolen har smarta funktioner, bland annat ett 5-punktsbälte, ett ökat sidokrocksskydd samt tre olika höjdlägen på axelremmarna. Det finns ett integrerat stödben som är justerbart, vilket gör det enkelt att montera stolen i olika bilar. En nackdel är att stolen tyvärr inte är Plusgodkänd.


Cybex Sirona Z i-Size

7.3 av 10
Cybex Sirona Z

Vikt: 0-18 kg

Ålder: ca 0 mån – 4 år

Installation: ISOFIX

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: i-Size

Bilbarnstolens vikt: 15 kg

Djup x Bredd x Höjd: 72 x 43 x 67 cm

Säkerhet
6/10
Användarvänlighet
8/10
Komfort
8/10
Pris
7/10

Fördelar

Roterbarn 360 grader

Många justeringsmöjligheter med enhandsgrepp

ISOFIX

Produkt: Cybex Sirona Z i-Size
Vikt:0-18 kg
Ålder:ca 0 mån – 4 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:R129 (i-Size)
Bilbarnstolens vikt:15 kg
D x B x H:72 x 43 x 67 cm
Produktfakta

Cybex Sirona Z i-size är den bästa bilbarnstolen i bakvänt läge för dig som vill ha en smidig bilstol med ISOFIX. Genom att köpa till en basenhet kan du montera bilstolen på ett tryggt och säkert sätt i bilen.

Stolen har en maxvikt på 18 kg och rekommenderas därför till dess att barnet är runt fyra år eller 105 cm lång. Stolen är i-Size-godkänd och har en innovativ roterande mekanism som gör att den kan rotera hela 360 grader. På så sätt blir det mycket lätt att sätta i och ta ur ditt barn. Du kan även ha stolen i ett framåtvänt läge, något som dock enbart rekommenderas i stillastående läge.

Cybex Sirona Z i-size imponerar med sin justeringsvänlighet. Nackstödet och selen kan justeras i tolv steg och stolen har fem fällbara lägen med ett enhandsgrepp. Stolen har ett integrerat Linjärt Sidokollisionsskydd (L.S.P. System) som skyddar barnet vid en sidokrock.


Klippan Opti129

7.3 av 10
Klippan Opti129

Vikt: 0-32 kg

Ålder: ca 6 mån – 7 år

Installation: Bälte

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: VTI-0027/Plusgodkänd

Bilbarnstolens vikt: 11 kg

Djup x Bredd x Höjd: 60 x 44 x 68 cm

Säkerhet
8/10
Användarvänlighet
7/10
Komfort
7/10
Pris
7/10

Fördelar

Kan användas väldigt länge

Bra justeringsmöjligheter

Plusgodkänd

Produkt: Klippan Opti129
Vikt:0-32 kg
Ålder:ca 6 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:VTI-0027
Bilbarnstolens vikt:11 kg
D x B x H:60 x 44 x 68 cm
Produktfakta

Av alla bakåtvända bilbarnstolar i vårt test så finns det bara en som har en maxvikt på hela 32 kg och det är Klippan Opti129. Det här är därför den bästa bakåtvända bilbarnstolen för dig som vill kunna investera i en stol som kan användas ett år längre än alla andra.

Detta är en av få bakåtvända bilstolar som kan användas upp till sju års ålder. Klippan Opti129 har en längdgräns på 61-125 cm och är Plusgodkänd.

Stolen har många praktiskt funktioner. Dels har den ett smart huvudskydd som gör att barnet kan sova bekvämt och dels har den en justerbar 5-punktssele. Även det extra höga ryggstödet är justerbart och kan lutas bakåt. Det är extra skönt vid långa bilfärder.

Stolen saknar tyvärr ISOFIX men här får du en riktigt bra stol för många, långa års användning.


Maxi Cosi Pearl Pro 2

8 av 10

Vikt: 9-18.5 kg

Ålder: ca 6 mån – 4 år

Installation: ISOFIX

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: i-Size

Bilbarnstolens vikt: 8 kg

Djup x Bredd x Höjd: 60 x 48 x 61 cm

Säkerhet
8/10
Användarvänlighet
8/10
Komfort
8/10
Pris
8/10

Fördelar

Bra justeringsmöjligheter

Låg vikt

Prisvärd

Produkt: Maxi-Cosi Pearl Pro2
Vikt:9-18 kg
Ålder:ca 6 mån – 4 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:R129 (i-Size)
Bilbarnstolens vikt:12 kg
D x B x H:61 x 48 x 60 cm
Produktfakta

En bakåtvänd bilbarnstol är det tryggaste valet på bilfärder och Maxi-Cosi Pearl Pro2 är inget undantag. Stolen är utrustad med ett sidokrockskydd, vilket skyddar ditt barn vid en eventuell sidokollision. Dessutom är den godkänt i Plustestet.

Stolen har dessutom andra säkerhetsfunktioner såsom ett 5-punktsbälte som kan justeras samt ett justerbart nackstöd. Stolen kan därmed anpassas allt eftersom barnet växer. Bilfärderna blir extra bekväma då stolen kan fällas i fyra olika positioner. Maxi-Cosi Pearl Pro2 kvalade sig in på vår bäst i test-lista tack vare att stolen kan monteras med en ISOFIX-bas. Den köper du till separat och då får du en extra trygg samt smidig montering i bilen.

Stolen passar barn mellan 9-18 kg och har en längdgräns på 67-105 cm. Det innebär att barn mellan 6 månader och 4 år kan använda stolen. Du kan enkelt hålla stolen fräsch genom att ta bort klädseln och tvätta den.


Köpguide – Saker att tänka på när du ska köpa bilbarnstol

Hitta rätt bilbarnstol för ditt barn och din bil

Att hitta rätt bilbarnstol är en djungel. Det finns otroligt många modeller att välja mellan och alla skryter om sina egenskaper och funktioner. Vi testade därför många populära stolar på marknaden för att utse vilken som är bäst i test.

Vi kom dessutom fram till några bra punkter som kan hjälpa dig på vägen mot att hitta den bästa bilbarnstolen till ditt barn.

  • Fundera på vilken budget du har – Det är stor skillnad i pris mellan olika modeller och den dyraste behöver inte alltid vara den bästa. Ett ökat pris brukar dock ge ökad komfort för både barn och förälder. Den bästa bakåtvända stolen är den som passar din budget samtidigt som den håller ditt barn tryggt i bilen. Det finns många bra budgetalternativ i vårt test.
  • Ställ krav på säkerheten – Alla bilbarnstolar i vårt test har godkända säkerhetscertifieringar. Vissa har dock även fått godkänt av i-Size medan andra har fått godkänt i Plustestet. Det senare är ett kompletterande krocktest som är mycket strikt och som utförs av Statens väg-och transportforskningsinstitution. Det är viktigt att stolen har ett sidokollisionsskydd. Att bli skadad i en sidokollision är nämligen både farligt och vanligt för barn.
  • Kika efter alla funktioner du vill ha – Ett sätt att sondera marknaden på är att bestämma vilka funktioner du absolut vill ha. Är det priset viktigast för dig eller vill du kunna rotera bilbarnstolen eller luta fem lägen. Vill du ha ett flertal mjuka kuddar i stolen eller är det viktigast att den har en ISOFIX-bas? Bestäm vad du vill ha så blir det enklare att sålla bland alla alternativ.
  • Vilka behov har ditt barn – Det är viktigt att ditt barn sitter bekvämt, speciellt om ni ofta åker långt. Tänk på att ditt barn måste ha gott om benutrymme, kunna sitta mjukt och varken få skav eller ont någonstans.
  • Kika på maxvikten – Den bästa bilbarnstolen kan bli ett tråkigt felköp om du inser att den har en mycket lägre maxvikt eller maxlängd än vad du hade förväntat dig. Se därför till att dubbelkolla vilken maxvikt den stolen du vill köpa har. Det är nämligen maxvikten eller maxlängden som avgör hur många år du kan använda stolen i.

Genom att fundera på alla ovanstående punkter blir det enklare för dig att komma fram till vilken sorts bilbarnstol du är ute efter. Då kan du snabbt och enkelt gå igenom vår topplista och göra ett bra val.


Vanligt förekommande frågor

Hur säker är bilbarnstolen?

Alla bakåtvända bilbarnstolar som kan köpas i Sverige är mycket säkra. De har alla fått rätt säkerhetscertifieringar och kan användas i trafiken. Den bästa bilbarnstolen du kan köpa har dessutom genomgått extra tester och blivit godkänt i världens striktaste test, Plustestet, och är i-Safe-godkänd.
Det är alltid säkrast att åka i bakåtvända bilbarnstolar då de skyddar barnets kropp bättre vid såväl en sidokollision som vid en krock fram eller bak på bilen.

När måste jag byta bilbarnstol?

De allra minsta barnen åker i ett babyskydd i bilen. (Babyskydd för de minsta/nyfödda) Vid cirka ett års ålder är det dags att införskaffa bakåtvända bilbarnstolar. Beroende på vilken maxvikt och/eller maxlängd dessa stolar klarar av är det vanligtvis dags att byta igen vid 4-5 års ålder eller 18 eller 23 kg.
Om du använder samma bilbarnstol till flera syskon så ska själva stolen bytas ut och kasseras efter tio år. Tänk på att inte ge bort eller ta emot en stol som är för gammal då även bilbarnstolar har en begränsad livslängd.

Varför bakåtvänd bilbarnstol?

Barn har ett tungt huvud i förhållande till deras svaga nacke. Det är därför svårt för dem att hålla huvudet upprätt vid en krock (Källa: NTF). Det säkraste för barn är därför alltid att färdas i bakåtvända bilbarnstolar.
De flesta krockar sker i låg fart inne i stadstrafik. Även vid så låg fart som 30 km/h så utsätts barnen för starka krafter där bakåtvända bilstolar skyddar dem på bästa sätt.
Om barn anses vara för långa för att kunna sitta bekvämt så finns det gott om bakåtvända bilbarnstolar med extra benutrymme.

Viktigt att tänka på vid köp av bilbarnstol?

Vilken är egentligen den bästa bakåtvända bilbarnstolen när alla verkar ha olika funktioner och smarta innovativa lösningar? Enligt vårt test är Axkid One+ bäst i test och en av de bilstolar du verkligen kommer att bli nöjd med.

Det är dock viktigt att den bilstol du väljer passar bäst för just dig, ditt barn och din bil. Kanske du har ett barn som är stort för sin ålder? Då kan det vara bra att titta på bilbarnstolar för stora barn. Eller så har ni en bil av mindre modell? Då kan det vara bra att hitta en bilbarnstol som passar i en liten bil.

Besök gärna en butik för att kika, klämma och känna innan du bestämmer dig. Då kan du dessutom få hjälp av säljaren och få både personliga råd och tips.

Kanske har du en liten bil som stolen ska rymmas i (Bästa bakåtvända bilbarnstolen för liten bil), eller så har ditt barn behov av mer benutrymme än andra.

När du ska köpa bilstolar bör du tänka på följande:

– Säkerhetsaspekter och sidokrockskydd

– Maxvikt, ålder och längd – Det vill säga hur länge kan ditt barn använda stolen

– Stolens skick – Om du köper en begagnad bilstol är det viktigt att den inte är gammal, sliten eller krockskadad

– Öppet köp – Hur långt är butikens öppet köp. Kan du testa stolen hemma i lugn och ro innan du bestämmer dig?

Köpa en begagnad bilbarnstol?

Om du ska köpa eller ärva en begagnad bilbarnstol, då finns det några saker att ha i åtanke. Alla bilstolar har en beräknad livslängd på tio år (Källa: NTF), så den bör inte vara äldre än så.

Även den bästa bilbarnstolen kan skadas och därför måste den bytas ut efter en krock. Det är därför viktigt att du kan lita på den du köper en begagnad stol av så att du inte får en stol som är krockskadad. En stol måste inte vara ytligt krockskadad för att dess funktioner ska påverkas. Gå även igenom slitage på bälte, låsanordning och stödben.

Tillbehör för bilbarnstolar?

Det finns många tillbehör till bakåtvända bilbarnstolar. Allt beroende på vad du känner att du vill utrusta stolen med.
Det vanligaste tillbehöret att köpa till är en ISOFIX-bas. Den bästa bilbarnstolen kan spännas fast med ISOFIX och sitter då extra stadigt i bilen vid en krock eller hårda inbromsningar. Det är ett dyrare tillbehör men väl värt pengarna.
Andra tillbehör som är populära är allt ifrån myggnät till snacksmugg som monteras på stolen. Fundera på vilka tillbehör ditt barn får mest glädje av. De flesta klarar sig dock galant med bara själva stolen.

Hur monterar man en bakåtvänd bilbarnstol?

Varje tillverkare brukar skicka med instruktioner för hur man monterar just deras bilbarnstol. Det är viktigt att ni läser dessa instruktionerna för att lyckas montera bilbarnstolen korrekt då monteringen kan påverka hur pass bra barnet skyddas i händelse av krock. Kika gärna på videon från NTF nedan för generella monteringsinstruktioner.

Så monterar du en bakåtvänd bilbarnstol

Källa: NTF


Sammanfattning

Den bästa bilbarnstolen är den som är enkel att montera, smidig att använda och som ditt barn trivs i. För att hitta den bästa bakåtvända bilbarnstolen är det viktigt att sålla genom utbudet och hitta en som passar både din bil och ditt barn. Testa därför gärna stolen i din bil och låt ditt barn provsitta den innan du köper den. Då vet du att alla blir nöjda med köpet.

Det finns gott om bra bilstolar att välja mellan. Vi har samlat ihop en Topplista och alla stolar på den håller en mycket hög kvalité och är säkra för ditt barn att åka i. Det som skiljer är sedan priserna och olika smarta funktioner. Där måste du själv bestämma vad som är viktigast att satsa på.


3 svar på ”Bäst i test – Bakåtvänd bilbarnstol 2021”

Kommentarer är stängda.