Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.
Bäst i test - Bakåtvänd bilbarnstol

Alla barn måste kunna färdas tryggt i bilen. Det allra säkraste är att färdas i en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt. Eftersom barn har tunga huvuden och svaga nackar klarar de av en krock bättre om de sitter bakåtvända i bilen.

De flesta barn kan färdas i bakåtvända bilbarnstolar upp till åtminstone sex års ålder då dessa har en maxvikt på 23 kg. Du bör inte köpa en framåtvänd bälteskudde tidigare än så, det är en onödig risk för barnets säkerhet.

Vi har genomfört ett stort test för att utse vilka bakåtvända bilbarnstolar som är bäst i test. Hög krocksäkerhet, barnets komfort, justeringsmöjligheter och enkelhet att montera stolen är bara några saker som vi har granskat i vårt test.

Dessutom ger vi dig tips om hur du hittar den bästa bakåtvända bilbarnstolen och vad du ska tänka på inför ditt köp. Då blir det helt enkelt lättare att göra en genomtänkt val.

Att hitta den bästa bakåtvända bilbarnstolen

Att hitta den bästa bakåtvända bilbarnstolen kan upplevas som krångligt. Det finns så många modeller att välja mellan att vem som helst kan bli snurrig. Dessutom vill alla ha den tryggaste och säkraste bilbarnstolen till sina små barn.

I vårt bäst i test har vi granskat utbudet för att hitta den bästa bilbarnstolen. Vi har utvärderat alla bakåtvända bilbarnstolar utefter deras barnsäkerhet och krocksäkerhet. Dessutom har vi kikat på vad det är för ålder, längd och vikt som gäller för respektive stol för att säkerställa att den kan användas så länge som möjligt.

Vi har kikat på resultatet i fler professionella tester och vad bilstolarna har fått för betyg. Sedan har vi sammanställt en topplista med de tio bilstolar som vi anser är bäst i test. Oavsett vilken av dem du väljer så kommer ditt barn att färdas tryggt på vägarna.

Bästa bilbarnstolen 2023

Axkid ONE 2

Axkid One Plus 2 Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Kan användas under lång tid
 • Enkel att montera
 • God komfort och mycket säker
 • Föregångaren (Axkid One) finns fortfarande att köpa och är väldigt prisvärd
Produkt:Axkid One 2
Vikt:0-23 kg
Ålder:ca 0 mån – 7 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:10 kg
D x B x H:54 x 44 x 76 cm

Enligt oss på Tryggtbarn Axkid One den bästa bakåtvända bilbarnstolen 2023 om man vill ha en ISOFIX-stol!

Går att använda som babyskydd från första dagen. Enda bakåtvända bilbarnstolen på marknaden med ISOFIX som är i-Size godkänd upp till ca: 7 år eller upp till 125 cm/23 kg.

Med Axkid One 2 slipper du byta från babyskydd till bilbarnstol när barnet växer. Axkid One 2 ut framtagen för att passa nyfödda såväl som 7 åriga passagerare. Ingen annan stol på marknaden idag tillåter att man använder samma stol lika länge. Stolen är den enda som är godkänd enligt det senaste i-Size reglementet upp till 125 cm/23 kg eller ca: 7 års ålder. Detta innebär att ditt barn kan åka bakåtvänt upp till 3 år längre än andra ISOFIX-stolar på marknaden. 

Nackdelen med Axkid One 2 är såklart priset. Priset är vid datum för publicering 7990 kr. Det är en stor utgift, i synnerhet för nyblivna föräldrar. Självklart finns det billigare bakåtvända bilbarnstolar som uppfyller de flesta krav som ställs. Man får dock beakta att med Axkid One 2 slipper man köpa babyskydd och sedan byta till bakåtvänd bilbarnstol när barnet vuxit lite. I slutändan kanske skillnaden i pris inte blir så stort som man kan tro från början.

Axkid One 2 har steglös lutning och skjutbar stol efter installation för att åstadkomma optimal komfort för barnet och bra passform i bilen. Tack vare sina justeringsmöjligheter, som kan göras med en hand, har också Axkid One 2 marknadsledande benutrymme för barnet.

Sammantaget anser vi på Tryggtbarn att Axkid One 2 är den bästa bakåtvända bilbarnstolen med ISOFIX. Kombinationen av marknadsledande säkerhet, justeringsmöjligheter, åk-komfort och det faktum att man aldrig kommer behöva byta stol gör den till vårt val i detta Bäst i Test av bakåtvända bilbarnstolar.


BeSafe Stretch

BeSafe Stretch bild omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Hög maxvikt – Kan användas av barn upp till ca 7 år
 • R-129 & Plusgodkänd
 • Enkel att montera och demontera
Produkt:BeSafe Stretch
Vikt:0-36 kg
Ålder:ca 6 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:11.5 kg
D x B x H:77 x 44 x 49 cm

Enligt oss är BeSafe Stretch den bästa bilbarnstolen 2023 om man letar en bilbarnstol utan isofix! BeSafe Stretch är designad för att passa extra bra för lite äldre barn, vilket inte minst märks på det extra benutrymme som denna flexibla Bilbarnstol för långa barn erbjuder. Med hela 26 centimeter extra benutrymme kan även en sjuåring sitta bekvämt i en BeSafe Stretch!

Stolen har även ett mjukt, skyddande nackstöd utrustat med så kallad Dynamic Force Absorber™ för extra komfort och säkerhet. Att stolen har fem lutningslägen och huvudstödet hela tio justerbara steg bidrar naturligtvis till ytterligare bekvämlighet.

Vid installation av BeSafe Stretch ska stolen monteras med såväl bilbälte som bygel, stödben och så kallade underförankringsband som underlättar vid förflyttning av stolen mellan olika bilar. Det faktum att stolen inte väger mer än drygt 10 kilo bidrar också till optimal smidighet, vilket gör att vi gärna använder epitetet Bäst i Test i samma mening som BeSafe Stretch. För att göra det ännu enklare kan du låta underförankringsbanden sitta kvar på stolen under hela tiden som stolen nyttjas. En funktion som kan göra BeSafe Stretch till den bästa bilbarnstolen, eller åtminstone en av de bästa, som marknaden har att erbjuda.

Efter det att även bältet, med alla sina smarta funktioner, har monterats är det enkelt att installera stolen efter eget behov och önskemål. Och här kommer ännu ett hett köpråd för BeSafe Stretch: Stolen går att montera i samtliga säten bak, mittensätet inkluderat, samt i passagerarsätet fram.


Axkid Minikid 3

Axkid Minikid 3 Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Hög maxvikt – lång användningstid
 • Enkel att montera
 • i-Size & Plusgodkänd
Produkt:Axkid Minikid 3
Vikt:0-23 kg
Ålder:ca 6 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:11 kg
D x B x H:54 x 44 x 65 cm

Plustestad och godkänd enligt R.129 (i-Size). Axkid Minikid 3 är en vidareutveckling av prisvinnande Axkid Minikid 2 som utsetts till bäst i test vid flera tillfällen. Vidareutvecklingen innefattar bland annat en förlängning av stolens rygg, vilket innebär att den kan användas av längre och äldre barn än tidigare. Exakta åldrar och längder kan du läsa mer om nedan.

Det faktum att Axkid har ett längre ryggparti och används bakåtvänd gör att stolen erbjuder utmärkt komfort från lägsta ålder/vikt till högsta. Trots stolens storlek och det generösa benutrymmet så får den enkelt plats i även små bilar. Benstödet är justerbart allt eftersom barnet växer och detta gör också komforten bättre.

Installationen är oerhört enkel. Axkid Minikid 3 monteras och installeras med bälten med förankringar nedtill och kan smidigt fås på plats på ungefär en minut. Enligt de flesta officiella köpråd så ska man välja en stol som är enkel och snabb att installera på ett korrekt sätt. Detta eftersom felaktigt installerade stolar är en säkerhetsrisk i sig, och många stolar de facto är felaktigt installerade.

Läs mer utförligt om den enkla installationen i vår Axkid Minikid 3 recension.


BeSafe iZi Plus X1

BeSafe iZi Plus X1 omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Hög komfort för barnet
 • Kan användas av större barn
 • Plusgodkänd
Produkt:BeSafe iZi Plus X1
Vikt:0-25 kg
Ålder:ca 6 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44 & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:12 kg
D x B x H:65 x 45 x 56 cm

BeSafe iZi Plus X1 är en mycket bra bakåtvänd bilbarnstol som passar de flestas behov med en optimal kombination av hög komfort och hög säkerhet.

BeSafe använder den senaste generationen av sidokollisionsskyddet SIP+. Detta säkerställer att bilstolen är 20 % säkrare vid en eventuell sidokrock och att stolen absorberar energi vid krocken.

Stolen kan användas ändå upp till 25 kg, alltså till 5-års åldern. Den enda nackdelen med denna bilbarnstol är att den inte har ISOFIX. Allt annat är bara fina fördelar. Stolen är plusgodkänd, har en extra lång rygg, en mjuk bodyhugger och kan lutas i tre bekväma lägen.

Du monterar enkelt stolen med bilens trepunktsbälte. Tack vare att barnet sitter högt i stolen så behöver du inte oroa dig för att barnet ska luta sig framåt för att se. Följ länken för att läsa vår djupgående recension av BeSafe iZi Plus X1!


Axkid Minikid 2 (2022/2023)

Axkid Minikid 2 (2022/2023) omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Kommer i många olika färger
 • Goda justeringsmöjligheter
 • Tar relativt lite plats i bilen
Produkt:Axkid Minikid 2 (2022/2023)
Vikt:0-25 kg
Ålder:ca 0 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44 & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:11,4 kg
D x B x H:56 x 46 x 62 cm

Axkid Minikid 2 är den bästa bakåtvända bilbarnstolen för dig som vill ha stor variation när det kommer till färgval. Den finns nämligen i hela sju olika fina färger. Stolen kan användas från 0-25 kg och upp till 125 cm och det ingår en babydyna för de allra minsta barnen.

Den här bilbarnstolen från Axkid levererade verkligen i vårt bäst i test. Den har ett extra långt stödben och ett självspännande förankringsband som gör att den sitter extra stabilt i bilen vid hårda inbromsningar eller en eventuell krock. Axkid Minikid 2 är den bästa bakåtvända bilbarnstolen för dig som vill ha ett budgetalternativ som håller i många år.

Precis som många andra bilstolar i vårt test är Axkid Minikid 2 plusgodkänd, allt tack vare dess unika sidokrockskydd ASIP. Det vadderade nackstödet ger en hög komfort när barnet sover och såväl nackstödet som selen kan justeras när barnet växer.

Självklart har vi dessutom skrivit en recension av Axkid minikid 2!


Britax Römer Max-Way Plus

Britax Römer Max-Way Plus Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Passar bra i små bilar också
 • Passar både långa & korta barn
 • Lätt att installera
Produkt:Britax Römer Max-Way Plus
Vikt:9-25 kg
Ålder:ca 9 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44 & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:7 kg
D x B x H:64 x 45 x 64 cm

Britax Römer Max-Way Plus är den bästa bakåtvända bilbarnstolen i vårt test för dig som vill ha ett fint budgetalternativ. Den är dessutom specialanpassad för dig som enkelt vill kunna hantera stolens funktioner med enbart en hand. Såväl 5-punktsbältet och huvudstödet kan justeras med ett enhandsgrepp.

Stolen kvalade in sig på vår bäst i test-lista tack vare de djupa, vadderade sidostöden som ger ett rejält skydd vid en sidokrock. Tack vare sidokrockskyddet SICT färdas ditt barn säkert i bilen. Givetvis har stolen blivit Plusgodkänd.

Britax Römer är även den bästa bakåtvända bilbarnstolen för dig som har en liten bil. Stolen har nämligen små mått, vilket gör att den både ryms i små bilar och ger barnet extra benutrymme.

Den är enkel att installera i bilen och har en indikator på stödbenet som hjälper dig att montera stolen på rätt sätt.

För mer information här vi också skrivit en recension av Britax Römer Max-Way Plus!


BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size

BeSafe iZi Modular RF X1 Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Användarvänlig tack vare ISOFIX-basen
 • Plusgodkänd
 • Bra sidokrocksskydd
Produkt:BeSafe iZi Modular RF
Vikt:0-18 kg
Ålder:ca 6 mån – 4 år
Installation:ISOFIX/Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:15 kg
D x B x H:60 x 44 x 50 cm

BeSafe iZi Modular RF är en bra bakåtvänd bilbarnstol om du letar efter en stol med hög säkerhet som dessutom kan monteras med ISOFIX.

Det är få bilstolar för äldre barn som har en ISOFIX-bas, så BeSafe iZi Modular RF är ett välkommet tillskott i utbudet. Med en ISOFIX-bas sitter nämligen stolen stabilare i bilen.

Stolen har ett utmärkt sidokrockskydd i såväl sidovingarna som med hjälp av SIP+ på bildörrens sida. Den har även den innovativa teknologin Dynamic Force Absorber™ som skyddar barnets mest utsatta kroppsdelar vid en eventuell krock.

Stolen har fått godkänt i Plustestet och är lämplig för barn mellan 6 månader och 4 år. Maxvikten är tyvärr endast 18 kg, något lägre än hos många andra bakåtvända bilbarnstolar.

Stolen har ett justerbart benutrymme, mjuka kuddar vid ryggen och är enkel att anpassa när barnet växer.


Axkid Minikid 1

Axkid Minikid 1 omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Användarvänlig
 • Plusgodkänd
 • Prisvärd
Produkt:Axkid Minikid 1
Vikt:9-25 kg
Ålder:ca 6 mån – 5 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44 & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:9 kg
D x B x H:56 x 44 x 61 cm

Axkid Minikid 1 är en av många bilstolar som verkligen levererade bra resultat i vårt bäst i test. En stor fördel med denna stol är att den har en väl tilltagen längd på stödbenet, vilket gör att den kan monteras i alla typer av bilar.

Stolen går att luta i fem lägen, något som ger extra komfort för barn i alla åldrar. Den är utrustad med höga sidokrockskydd och monteras snabbt och enkelt med hjälp av bilens trepunktsbälte. Stolen har dessutom en unik ”vick”-funktion och kan därför vickas fast i bilens säte.

Tack vare det justerbara nackstödet så sitter barnet bekvämt i bilbarnstolen oavsett längd. Stolen kan användas från 9 månader till 5 år och har en maxvikt på 25 kg. En nackdel är att stolen inte har ISOFIX, men det vägs upp av att den är Plusgodkänd samt att det låga priset passar allas plånbok.


Britax Römer Swingfix M i-Size

Britax Römer Swingfix M Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Kan roteras 90 grader mot dörren – Bra om bilen har trånga dörrar
 • Plusgodkänd
 • Kan användas från ca 3 månaders ålder
Produkt:Britax Römer Swingfix M i-SIZE
Vikt:0-18 kg
Ålder:ca 3 mån – 4 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:15 kg
D x B x H:74 x 44 x 48 cm

SWINGFIX M i-SIZE är testvinnare hos Råd & Rön i kategorin Bilbarnstolar (Råd & Rön online, 2019).

En riktigt stor fördel med Britax Römer Swingfix M i-Size är att denna bakåtvända bilbarnstol har ISOFIX. Därmed kan den tryggt och säkert monteras i bilen utan risk för felmontering. Dessutom är den Plusgodkänd och i-Size-godkänd. Därför skulle detta kunna vara den bästa bilbarnstolen i vårt bäst i test om det inte vore för den smärre nackdelen att maxvikten bara är 18 kg. Många bilstolar har en maxvikt på 23 kg, vilket innebär att de kan användas ett år extra.

Något som väger upp den låga maxvikten är dock att Britax Römer Swingfix M i-Size kan användas redan från tre månaders ålder.

Maxåldern är cirka fyra år och längdgränsen är 61-105 cm.

Detta kan dock vara den bästa bakåtvända bilbarnstolen om man ser till det faktum att stolen roterar 90 grader mot bildörren, vilket gör det enkelt att spänna fast barnet. Dessutom med funktioner såsom 5-punktsbälte och överlägset sidokrockskydd.


Maxi Cosi Mobi XP

Maxi Cosi Mobi XP Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Kan justeras med enhandsgrepp
 • Lågt pris
 • Fyra lägen för lutningsgrad
Produkt:Maxi-Cosi Mobi XP
Vikt:9-25 kg
Ålder:ca 9 mån – 5 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44
Bilbarnstolens vikt:12 kg
D x B x H:65 x 46 x 64 cm

Bakåtvända bilbarnstolar är extra trygga och säkra för mindre barn. Maxi-Cosi Mobi XP är ett ypperligt val för barn mellan 9 och 25 kg eller 9 månader till 4-5 år. Stolen spänns fast med bilens trepunktsbälte och ger barnet gott om benutrymme.

Bilstolen har en omtyckt funktion där den kan luta sig bakåt i fyra olika lägen även när den är fastspänd. Lutningsgraden justeras enkelt med ett enhandsgrepp. Det ger barnet en hög komfort och kan kombineras med en skön stödkudde och en nackstödskudde.

Bilstolen har smarta funktioner, bland annat ett 5-punktsbälte, ett ökat sidokrocksskydd samt tre olika höjdlägen på axelremmarna. Det finns ett integrerat stödben som är justerbart, vilket gör det enkelt att montera stolen i olika bilar. En nackdel är att stolen tyvärr inte är Plusgodkänd.


Cybex Sirona Z i-Size

Cybex Sirona Z i-Size Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Roterbart 360 grader – Väldigt användarvänligt
 • Goda justeringsmöjligheter med enhandsgrepp
 • ISOFIX-bas finns tillgängligt
Produkt:Cybex Sirona Z i-Size
Vikt:0-18 kg
Ålder:ca 0 mån – 4 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size
Bilbarnstolens vikt:15 kg
D x B x H:72 x 43 x 67 cm

Cybex Sirona Z i-size är den bästa bilbarnstolen i bakvänt läge för dig som vill ha en smidig bilstol med ISOFIX. Genom att köpa till en basenhet kan du montera bilstolen på ett tryggt och säkert sätt i bilen.

Stolen har en maxvikt på 18 kg och rekommenderas därför till dess att barnet är runt fyra år eller 105 cm lång. Stolen är i-Size-godkänd och har en innovativ roterande mekanism som gör att den kan rotera hela 360 grader. På så sätt blir det mycket lätt att sätta i och ta ur ditt barn. Du kan även ha stolen i ett framåtvänt läge, något som dock enbart rekommenderas i stillastående läge.

Cybex Sirona Z i-size imponerar med sin justeringsvänlighet. Nackstödet och selen kan justeras i tolv steg och stolen har fem fällbara lägen med ett enhandsgrepp. Stolen har ett integrerat Linjärt Sidokollisionsskydd (L.S.P. System) som skyddar barnet vid en sidokrock.


Klippan Opti 129

Klippan Opti 129 Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Godkänd till 32 kg – Kan användas väldigt länge
 • Goda justeringsmöjligheter
 • Plusgodkänd
Produkt:Klippan Opti129
Vikt:0-32 kg
Ålder:ca 6 mån – 7år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:11 kg
D x B x H:60 x 44 x 68 cm

Av alla bakåtvända bilbarnstolar i vårt test så finns det bara en som har en maxvikt på hela 32 kg och det är Klippan Opti129. Det här är därför den bästa bakåtvända bilbarnstolen för dig som vill kunna investera i en stol som kan användas ett år längre än alla andra.

Detta är en av få bakåtvända bilstolar som kan användas upp till sju års ålder. Klippan Opti129 har en längdgräns på 61-125 cm och är Plusgodkänd.

Stolen har många praktiskt funktioner. Dels har den ett smart huvudskydd som gör att barnet kan sova bekvämt och dels har den en justerbar 5-punktssele. Även det extra höga ryggstödet är justerbart och kan lutas bakåt. Det är extra skönt vid långa bilfärder.

Stolen saknar tyvärr ISOFIX men här får du en riktigt bra stol för många, långa års användning.


Maxi Cosi Pearl Pro 2

Maxi Cosi Pearl Pro 2 Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Goda justeringsmöjligheter
 • Fästs med ISOFIX
 • Plusgodkänd
Produkt:Maxi-Cosi Pearl Pro2
Vikt:9-18 kg
Ålder:ca 6 mån – 4 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:12 kg
D x B x H:61 x 48 x 60 cm

En bakåtvänd bilbarnstol är det tryggaste valet på bilfärder och Maxi-Cosi Pearl Pro2 är inget undantag. Stolen är utrustad med ett sidokrockskydd, vilket skyddar ditt barn vid en eventuell sidokollision. Dessutom är den godkänt i Plustestet.

Stolen har dessutom andra säkerhetsfunktioner såsom ett 5-punktsbälte som kan justeras samt ett justerbart nackstöd. Stolen kan därmed anpassas allt eftersom barnet växer. Bilfärderna blir extra bekväma då stolen kan fällas i fyra olika positioner. Maxi-Cosi Pearl Pro2 kvalade sig in på vår bäst i test-lista tack vare att stolen kan monteras med en ISOFIX-bas. Den köper du till separat och då får du en extra trygg samt smidig montering i bilen.

Stolen passar barn mellan 9-18 kg och har en längdgräns på 67-105 cm. Det innebär att barn mellan 6 månader och 4 år kan använda stolen. Du kan enkelt hålla stolen fräsch genom att ta bort klädseln och tvätta den.


Köpguide – Saker att tänka på när du ska köpa bilbarnstol

Hitta rätt bilbarnstol för ditt barn och din bil

Att hitta rätt bilbarnstol är en djungel. Det finns otroligt många modeller att välja mellan och alla skryter om sina egenskaper och funktioner. Vi testade därför många populära stolar på marknaden för att utse vilken som är bäst i test.

Vi kom dessutom fram till några bra punkter som kan hjälpa dig på vägen mot att hitta den bästa bilbarnstolen till ditt barn.

 • Fundera på vilken budget du har – Det är stor skillnad i pris mellan olika modeller och den dyraste behöver inte alltid vara den bästa. Ett ökat pris brukar dock ge ökad komfort för både barn och förälder. Den bästa bakåtvända stolen är den som passar din budget samtidigt som den håller ditt barn tryggt i bilen. Det finns många bra budgetalternativ i vårt test.
 • Ställ krav på säkerheten – Alla bilbarnstolar i vårt test har godkända säkerhetscertifieringar. Vissa har dock även fått godkänt av i-Size medan andra har fått godkänt i Plustestet. Det senare är ett kompletterande krocktest som är mycket strikt och som utförs av Statens väg-och transportforskningsinstitution. Det är viktigt att stolen har ett sidokollisionsskydd. Att bli skadad i en sidokollision är nämligen både farligt och vanligt för barn.
 • Kika efter alla funktioner du vill ha – Ett sätt att sondera marknaden på är att bestämma vilka funktioner du absolut vill ha. Är det priset viktigast för dig eller vill du kunna rotera bilbarnstolen eller luta fem lägen. Vill du ha ett flertal mjuka kuddar i stolen eller är det viktigast att den har en ISOFIX-bas? Bestäm vad du vill ha så blir det enklare att sålla bland alla alternativ.
 • Vilka behov har ditt barn – Det är viktigt att ditt barn sitter bekvämt, speciellt om ni ofta åker långt. Tänk på att ditt barn måste ha gott om benutrymme, kunna sitta mjukt och varken få skav eller ont någonstans.
 • Kika på maxvikten – Den bästa bilbarnstolen kan bli ett tråkigt felköp om du inser att den har en mycket lägre maxvikt eller maxlängd än vad du hade förväntat dig. Se därför till att dubbelkolla vilken maxvikt den stolen du vill köpa har. Det är nämligen maxvikten eller maxlängden som avgör hur många år du kan använda stolen i.

Genom att fundera på alla ovanstående punkter blir det enklare för dig att komma fram till vilken sorts bilbarnstol du är ute efter. Då kan du snabbt och enkelt gå igenom vår topplista och göra ett bra val.


Vanligt förekommande frågor

Hur säker är bilbarnstolen?

Alla bakåtvända bilbarnstolar som kan köpas i Sverige är mycket säkra. De har alla fått rätt säkerhetscertifieringar och kan användas i trafiken. Den bästa bilbarnstolen du kan köpa har dessutom genomgått extra tester och blivit godkänt i världens striktaste test, Plustestet, och är i-Safe-godkänd.
Det är alltid säkrast att åka i bakåtvända bilbarnstolar då de skyddar barnets kropp bättre vid såväl en sidokollision som vid en krock fram eller bak på bilen.

När måste jag byta bilbarnstol?

De allra minsta barnen åker i ett babyskydd i bilen. Klicka på länken för att läsa vår artikel om de bästa babyskydden 2023!

Vid cirka ett års ålder är det dags att införskaffa bakåtvända bilbarnstolar. Beroende på vilken maxvikt och/eller maxlängd dessa stolar klarar av är det vanligtvis dags att byta igen vid 4-5 års ålder eller 18 eller 23 kg.

Om du använder samma bilbarnstol till flera syskon så ska själva stolen bytas ut och kasseras efter tio år. Tänk på att inte ge bort eller ta emot en stol som är för gammal då även bilbarnstolar har en begränsad livslängd.

När barnet sedan växt ur sin bilbarnstol är det dags för en bältesstol. Här hittar du våra val av de bästa bältesstolarna 2023!

Varför bakåtvänd bilbarnstol?

Barn har ett tungt huvud i förhållande till deras svaga nacke. Det är därför svårt för dem att hålla huvudet upprätt vid en krock (Källa: NTF). Det säkraste för barn är därför alltid att färdas i bakåtvända bilbarnstolar.

De flesta krockar sker i låg fart inne i stadstrafik. Även vid så låg fart som 30 km/h så utsätts barnen för starka krafter där bakåtvända bilstolar skyddar dem på bästa sätt.
Om barn anses vara för långa för att kunna sitta bekvämt så finns det gott om bakåtvända bilbarnstolar med extra benutrymme.

Viktigt att tänka på vid köp av bilbarnstol?

Vilken är egentligen den bästa bakåtvända bilbarnstolen när alla verkar ha olika funktioner och smarta innovativa lösningar? Enligt vårt test är Axkid One+ bäst i test och en av de bilstolar du verkligen kommer att bli nöjd med.

Det är dock viktigt att den bilstol du väljer passar bäst för just dig, ditt barn och din bil. Kanske du har ett barn som är stort för sin ålder? Då kan det vara bra att titta på bilbarnstolar för stora barn. Eller så har ni en bil av mindre modell? Då kan det vara bra att hitta en bilbarnstol som passar i en liten bil.

Besök gärna en butik för att kika, klämma och känna innan du bestämmer dig. Då kan du dessutom få hjälp av säljaren och få både personliga råd och tips.

När du ska köpa bilstolar bör du tänka på följande:

– Säkerhetsaspekter och sidokrockskydd

– Maxvikt, ålder och längd – Det vill säga hur länge kan ditt barn använda stolen

– Stolens skick – Om du köper en begagnad bilstol är det viktigt att den inte är gammal, sliten eller krockskadad

– Öppet köp – Hur långt är butikens öppet köp. Kan du testa stolen hemma i lugn och ro innan du bestämmer dig?

Köpa en begagnad bilbarnstol?

Om du ska köpa eller ärva en begagnad bilbarnstol, då finns det några saker att ha i åtanke. Alla bilstolar har en beräknad livslängd på tio år (Källa: NTF), så den bör inte vara äldre än så.

Även den bästa bilbarnstolen kan skadas och därför måste den bytas ut efter en krock. Det är därför viktigt att du kan lita på den du köper en begagnad stol av så att du inte får en stol som är krockskadad. En stol måste inte vara ytligt krockskadad för att dess funktioner ska påverkas. Gå även igenom slitage på bälte, låsanordning och stödben.

Tillbehör för bilbarnstolar?

Det finns många tillbehör till bakåtvända bilbarnstolar. Allt beroende på vad du känner att du vill utrusta stolen med.

Det vanligaste tillbehöret att köpa till är en ISOFIX-bas. Den bästa bilbarnstolen kan spännas fast med ISOFIX och sitter då extra stadigt i bilen vid en krock eller hårda inbromsningar. Det är ett dyrare tillbehör men väl värt pengarna.

Andra tillbehör som är populära är allt ifrån myggnät till snacksmugg som monteras på stolen. Fundera på vilka tillbehör ditt barn får mest glädje av. De flesta klarar sig dock galant med bara själva stolen.

Hur monterar man en bakåtvänd bilbarnstol?

Varje tillverkare brukar skicka med instruktioner för hur man monterar just deras bilbarnstol. Det är viktigt att ni läser dessa instruktionerna för att lyckas montera bilbarnstolen korrekt då monteringen kan påverka hur pass bra barnet skyddas i händelse av krock. Kika gärna på videon från NTF nedan för generella monteringsinstruktioner.

Bilbarnstol som monteras med bälte eller ISOFIX?

En till fråga man som förälder bör fråga sig är om man ska köpa en bilbarnstol som monteras med ISOFIX eller bälte. En ISOFIX-stol är oftast enklare att montera, men det är inte alltid så att bilen har ISOFIX-fästen och bältesstolar är ibland godkända för större barn.

Vi har sammanställt en lista över bilbarnstolar med ISOFIX samt en lista över bilbarnstolar utan ISOFIX.

Så monterar du en bakåtvänd bilbarnstol

Källa: NTF


Sammanfattning

Den bästa bilbarnstolen är den som är enkel att montera, smidig att använda och som ditt barn trivs i. För att hitta den bästa bakåtvända bilbarnstolen är det viktigt att sålla genom utbudet och hitta en som passar både din bil och ditt barn. Testa därför gärna stolen i din bil och låt ditt barn provsitta den innan du köper den. Då vet du att alla blir nöjda med köpet.

Det finns gott om bra bilstolar att välja mellan. Vi har samlat ihop en Topplista och alla stolar på den håller en mycket hög kvalité och är säkra för ditt barn att åka i. Det som skiljer är sedan priserna och olika smarta funktioner. Där måste du själv bestämma vad som är viktigast att satsa på.