Bäst i Test: Bilbarnstol för liten bil 2021

Vridbar bilbarnstol för liten bil

Barn under fem år bör åka bakåtvända i bilen, det är nämligen det säkraste alternativet. Om du har en liten bil så behöver du inte oroa dig, det finns nämligen gott om bakåtvända bilbarnstolar som passar i små bilar.

Vi har genomfört ett stort test för att utse den bästa bilbarnstolen för små bilar. Här kan du få både tips om vilken bilbarnstol för en liten bil som är det bästa köpet och gott om råd inför ditt val.

Alla bilbarnstolar har olika funktioner och egenskaper. Gemensamt är att de har gått igenom stora säkerhetstester och därför lugnt kan transportera ditt barn på vägarna. Benutrymmet är dessutom inget problem. Alla barn får gott om plats i stolarna tack vare den anpassade designen och stolens mindre ytmått.

Nu är det dags att kika på vilka bakåtvända bilbarnstolar du kan välja mellan om du har en liten bil!

Bäst bilbarnstol för liten bil

Är du på jakt efter den bästa bilbarnstolen till en liten bil? Då har du hamnat rätt. Vi har sammanställt en topplista med den bästa bilbarnstolen i alla prisklasser. Detta har vi gjort genom att klämma, känna, gå igenom säkerhetsfunktioner och andra egenskaper och finesser som bilstolarna har. Dessutom har vi granskat professionella testresultat och läst användarrecensioner.

Alla stolar på vår topplista utgör en perfekt bilbarnstol för en liten bil. Det innebär att de är relativt små jämfört med andra bilbarnstolar. De tar inte upp mer utrymme än absolut nödvändigt och dessutom ger de gott om utrymme till övriga passagerare i bilen. En liten bil är ingen ursäkt för att skippa en trygg och säker bakåtvänd bilbarnstol. Det finns snarare ett imponerande stort utbud av bilbarnstolar för en liten bil att välja mellan


Bäst i Test – Bilbarnstol för liten bil

Britax Römer Swingfix M i-Size

8 av 10
Britax Römer Swingfix M

Vikt: 0-18 kg

Ålder: ca 3 mån – 4 år

Installation: ISOFIX

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: i-Size/Plusgodkänd

Bilbarnstolens vikt: 15 kg

Djup x Bredd x Höjd: 74 x 44 x 48 cm

Säkerhet
9/10
Användarvänlighet
8/10
Komfort
8/10
Pris
7/10

Fördelar

Kan användas från ca 3 månader

Kan roteras 90 grader mot dörren

Plusgodkänd

Produkt: Britax Römer Swingfix M i-Size
Vikt:0-18 kg
Ålder:ca 3 mån – 4 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size (R129)
Babyskyddets vikt:15 kg
D x B x H:74 x 44 x 48 cm
Produktfakta

Om du vill ha ett riktigt bra premiumalternativ i din bil, då ska du satsa på den bästa bilbarnstolen i denna kategori, nämligen Britax Römer Swingfix M i-Size.

Det här är en Plusgodkänd bilbarnstol som du snabbt och enkelt kan montera med hjälp av ISOFIX. En ISOFIX-bas gör att stolen tar upp en mindre plats i bilen och därmed gör detta till en perfekt bilbarnstol för en liten bil.

Stolen är lite tyngre än andra bilbarnstolar, men i en liten bil får den väl rum och när den väl sitter fast så behöver du inte flytta omkring på den. Stolen har bra funktioner i form utav långa stödben och justerbar lutning.

Det här är den bästa bilbarnstolen om du har en minibuss och dessutom kan du enkelt placera den på en mittplats. Sitsen är vridbar så det är enkelt att sätta i och ta ur ditt barn från stolen.

Med smarta funktioner, användarvänlig design och ett relativt konkurrenskraftigt pris tar Britax Römer Swingfix M i-Size hem första platsen i vårt test av bilbarnstolar för små bilar.

Det faktum att bilbarnstolen är vridbar utan att för den delen ta allt för mycket plats är guld värt i en liten bil.

Vill ni läsa mer i detalj om Britax Römer Swingfix M i-Size, eller vill ni läsa vårt intryck av de övriga bilbarnstolarna för småbilar i vårt bäst i test, så kan ni fortsätta läsa i artikeln här nedanför.


BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size

8 av 10
BeSafe iZi Modular RF

Vikt: 0-18 kg

Ålder: ca 6 mån – 4 år

Installation: ISOFIX/Bälte

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: UN R129/Plusgokdänd

Bilbarnstolens vikt: 15 kg

Djup x Bredd x Höjd: 60 x 44 x 50 cm

Säkerhet
8/10
Användarvänlighet
9/10
Komfort
8/10
Pris
7/10

Fördelar

Bilbarnstol med ISOFIX för större barn

Bra sidokrocksskydd

Plusgodkänd

Produkt: BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size
Vikt:0-18 kg
Ålder:ca 0 mån – 4 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:R129 (i-Size)
Babyskyddets vikt:8.9 kg
D x B x H:60 x 44 x 50 cm
Produktfakta

Om du vill ha ett mer prisvärt premiumalternativ så är BeSafe iZi Modular RF X1 den bästa bilbarnstolen för dig. Det här är en trygg och säker stol som har fått godkänt på en rad test, bland annat Plustestet och UN R129. Försäkringsbolaget Folksam ger dessutom stolen betyg 4.

Stolen har ett tryggt sidokollisionsskydd i form utav SIP+. Du kan montera den med hjälp utav ISOFIX för att den ska sitta stadigt även i en liten bil. Dessutom tar den då mindre utrymme.

BeSafe iZi Modular RF X1 är en utmärkt bilbarnstol för en liten bil och du kan dessutom placera den på en mittplats. Stolen har en maxvikt på 18 kg, vilket är något lågt, men dess säkerhetsaspekter väger upp denna nackdel.

Stolen har bland annat funktioner såsom extra rörelseutrymme, justerbart benutrymme, huvudskydd som kan flyttas uppåt i tio steg samt bra ventilering i klädseln.


Maxi Cosi Pearl Pro 2

8 av 10

Vikt: 9-18.5 kg

Ålder: ca 6 mån – 4 år

Installation: ISOFIX

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: i-Size

Bilbarnstolens vikt: 8 kg

Djup x Bredd x Höjd: 60 x 48 x 61 cm

Säkerhet
8/10
Användarvänlighet
8/10
Komfort
8/10
Pris
8/10

Fördelar

Bra justeringsmöjligheter

Låg vikt

Prisvärd

Produkt: Maxi-Cosi Pearl Pro2
Vikt:9-18 kg
Ålder:ca 6 mån – 4 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:R129 (i-Size)
Babyskyddets vikt:12 kg
D x B x H:61 x 48 x 60 cm
Produktfakta

Om du är ute efter en riktigt prisvärd bilbarnstol för en liten bil, då ska du införskaffa en Maxi-Cosi Pearl Pro2. Med den här bilstolen får du mycket för pengarna och den tar inte alls upp mycket utrymme i en liten bil.

Den bästa bilbarnstolen ska givetvis vara trygg och säker, och det är denna modell från Maxi-Cosi. Stolen är Plusgodkänd, uppfyller i-Sizes säkerhetskrav och har dessutom ett sidokrocksskydd.

Tack vare det faktum att stolen har lägre sidor, utan att för den delen tumma på sidokrocksskyddet, så ryms stolen i alla bilar och barnet kan sitta mer bredbent. Du kan montera stolen med hjälp av en separat ISOFIX-bas, vilket gör att det är omöjligt att montera den fel.

Stolen kan monteras på en mittplats och det här är den bästa bilbarnstolen för den lilla bilen med begränsat utrymme.


Britax Römer Max-Way Plus

9 av 10
Bäst i test bilbarnstol för liten bil

Vikt: 0-25 kg

Ålder: ca 9 mån – 6 år

Installation: Bälte

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: R44 Group/Plusgodkänd

Bilbarnstolens vikt: 7 kg

Djup x Bredd x Höjd: 64 x 45 x 64 cm

Säkerhet
8/10
Användarvänlighet
10/10
Komfort
7/10
Pris
10/10

Fördelar

Mycket enkel att justera med enhandsgrepp

Mycket prisvärd

Plusgodkänd

Produkt: Britax Römer Max-Way Plus
Vikt:0-25 kg
Ålder:ca 9 mån – 6 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:R44 Group 1/2
Babyskyddets vikt:7 kg
D x B x H:64 x 45 x 64 cm
Produktfakta

Tack vare Britax Römer MaxWay Plus kan ditt barn åka baklänges även i en liten bil. Det finns många bilbarnstolar för det syftet, men denna modell är den ultimata bilbarnstolen i en liten bil.

Stolen har flera lutningslägen så att barnet kan sitta komfortabelt och dessutom kan du justera selen. Det innebär att barnet kan växa tillsammans med stolen. Maxvikten är 25 kg och den kompakta designen gör så att andra passagerare får gott om plats bredvid stolen. Den kompakta designen inskränker dock inte på barnets sittutrymme utan stolen uppleva snarare som mycket rymlig.

En nackdel med denna bilbarnstol är att den inte har ISOFIX utan monteras med ett trepunktsbälte. Däremot är den Plusgodkänd och har ett bra sidokrocksskydd. Den här stolen utsågs till den bästa bilbarnstolen för en liten bil om du har större barn som vill färdas bekvämt.


Cybex Sirona Z i-Size

7 av 10
Cybex Sirona Z

Vikt: 0-18 kg

Ålder: ca 0 mån – 4 år

Installation: ISOFIX

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: i-Size

Bilbarnstolens vikt: 15 kg

Djup x Bredd x Höjd: 72 x 43 x 67 cm

Säkerhet
6/10
Användarvänlighet
8/10
Komfort
8/10
Pris
7/10

Fördelar

Roterbarn 360 grader

Många justeringsmöjligheter med enhandsgrepp

ISOFIX

Produkt: Cybex Sirona Z i-Size
Vikt:0-18 kg
Ålder:ca 0 mån – 4 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:UN R129/02 (i-Size)
Babyskyddets vikt:15 kg
D x B x H:70 x 43 x 64 cm
Produktfakta

Om du letar efter den bästa bilbarnstolen till en liten bil men kravet är en snygg och modern design – då är Cybex Sirona Z i-Size ett givet val. Denna stol är inte bara fin att titta på, utan den är även säker för små barn att färdas i på vägarna.

Cybex Sirona Z i-Size blev vinnare i TestFaktas krocktest år 2016 och Folksam anser att den är bra för minibussar och uppskattar det långa stödbenet. Eftersom designen är kompakt ryms denna bilstol även i en liten bil.

Stolen är anpassad för barn upp till 18 kg och har en rad smarta funktioner. Bland annat är den vändbar vilket gör det enkelt att sätta i och ta ur barnet ur stolen. Stolen kan placeras på ett mittsäte och är Plusgodkänd. Dessutom har den ett sidokrockskydd och går att luta i flera olika lägen.


Tillbehör till bilbarnstolar för små bilar

Sparkskydd: Diono Ultra Mat

sparkskydd för liten bil

Har du en bilbarnstol för en liten bil och vill skydda sätet mot barnens skor? Då kan du köpa till ett sparkskydd.

Diono Ultra Mat Sparkskydd är en heltäckande bilbarnstolsmatta som förhindrar såväl revor och smuts samtidigt som den skyddar stoppningen. Sparkskyddet består utav tjockt skumgummi och passar de allra flesta bilstolar.


Britax Sätesskydd

sätesskydd för bilbarnstol i liten bil

Även den bästa bilbarnstolen kan leda till att bilen blir nedsmutsad. Med Britax Sätesskydd skyddar du bilens sits mot smutsiga skor och annat skräp som kan ramla ner.

Sätesskyddet funkar perfekt att använda i en liten bil och du kan använda det för bilbarnstolar både med och utan ISOFIX. Sätesskyddet är smidigt då det ger extra stabilitet åt bilbarnstolar som använder ett stödben och det är enkelt att göra rent med jämna mellanrum


Köpguide – Saker att tänka på när du ska köpa bilbarnstol för småbil

Bilbarnstolar och säkerhet

Det viktigaste att titta på när du köper en bilbarnstol för en liten bil är att den ska vara trygg och säker. Den måste alltså ha rätt säkerhetscertifikat. Det är dessutom ett stort plus i kanten om den är godkänd i Plustestet.

Plustestet – världens tuffaste krocktest

Plustestet är världens hårdaste krocktest och det utförs av svenska Statens väg-och transportforskningsinstitution. Bilstolar som har blivit godkända i Plustestet har klarat svårare krocktester än vad som egentligen krävs för att få säljas på den svenska marknaden. Om bilstolen är godkänd i detta test så kan du alltså lugnt köra runt på vägarna med vetskapen om att du har den säkraste stolen i bilen.

Satsa på ett bra sidokollisionsskydd

Det är mycket viktigt med ett bra sidokollisionsskydd, det gäller för bilstolar både i små och stora bilar. Sidokollisionsskyddet skyddar barnet om bilen blir påkörd på sidan. Många tillverkare satsar därför på ett extra bra sidokollisionsskydd.

Det är vanligt att mindre bilar oftast används i stadstrafik. Det är även i stadstrafik flest bilolyckor inträffar och trots den låga hastigheten så kan ditt barn utsättas för mycket starka krafter. Den bästa bilbarnstolen bör därför ha ett rejält sidokollisionsskydd. Det hjälper bland annat om ni blir påkörda från sidan i en vägkorsning.

En annan säkerhetsaspekt att tänka på när du ska välja ut den bästa bilbarnstolen är att vändbara stolar innebär en säkerhetsrisk. De ger nämligen en större risk för felanvändning. Se till att inte vända barnet framåt förrän vid fyra eller fem års ålder. Den vändbara funktionen bör endast användas när bilen står stilla och inte under färd.

Montering av bilbarnstol

Den bästa bilbarnstolen du kan välja är en stol med ISOFIX. Den är nämligen enkel att montera i bilen och risken för felmontering minskar markant. Innan du köper en bilbarnstol för en liten bil måste du dock kolla så att bilen är utrustad med ISOFIX-fästen.

En stol som monteras med en ISOFIX-bas behöver mindre utrymme än en stol som monteras med bilens trepunktsbälte. Det är alltså en perfekt bilbarnstol för en liten bil där utrymmet är begränsat. Om du vill åka med i en väns bil kan du välja om du vill ta med dig ISOFIX-basen eller montera stolen i vännens bil med ett trepunktsbälte.

Om du istället köper en bilbarnstol som monteras med bilens trepunktsbälte använder du ofta ett stödben som hjälp. Se till att vara extra noggrann när installeringen sker. Första gången du köper en bilbarnstol kan det vara bra att gå till en fysisk butik. Då kan du ofta få hjälp att montera stolen i bilen så att du ser hur den ska sitta.

Tillbehör

När du ska köpa en bilbarnstol för en liten bil, då kanske du upptäcker att det finns en hel del tillbehör att välja mellan. Men behöver den bästa bilbarnstolen verkligen en massa tillbehör och vilka behöver du för en lyckad åktur?

Det finns mängder av tillbehör och några av de populäraste är följande fem.

  • Sparkskydd – Ett sparkskydd är ett utmärkt tillbehör om du köper en bilbarnstol för en liten bil. Eftersom barnet ofta hamnar nära stolsryggen och sätet med sina smutsiga skor kan du skydda tyget med hjälp av ett sparkskydd. Det blir nämligen enklare att rengöra sparkskyddet än bilsätet.
  • iPad-hållare – En iPad-hållare är ett perfekt tillbehör om ni ska iväg på en lång bilresa eller om ni ofta tillbringar mycket tid i bilköer. Barn i bilstolar blir snabbt uttråkade och då är en iPad en perfekt form av underhållning.
  • Sätesskydd – Om du köper en bilbarnstol för en liten bil och vill skydda sitsen, då ska du satsa på ett sätesskydd. Risken för smuts och revor i sätet minskar då markant.
  • Mugghållare – Ska ni ut på en lång bilresa och ditt barn riskerar att bli uttråkad eller hungrig? Då kan den bästa bilbarnstolen vara den som har en mugghållare som tillbehör. Då kan du förvara alltifrån dryck till snacks i muggen och barnet kommer lätt åt det.

Att ha bilstolar i små bilar innebär att utrymmet är begränsat. Det blir då enklare för barnet att skita ner eller pocka på din uppmärksamhet. Små tillbehör hjälper därför en lång väg.


Vanligt förekommande frågor

Vilken bilbarnstol tar liten plats?

Maxi Cosi Pearl One

Har man trångt i bilen så kan det vara bra att köpa en bilbarnstol som tar liten plats. Samtliga bilbarnstolar i vår artikel tar liten plats. Maxi-Cosi Pearl Pro2 har dock väldigt låga sidor vilket möjliggör för barnet att sitta i skräddarställning, perfekt för en liten bil med ont om benutrymme alltså!

Vridbar bilbarnstol?

Vridbar bilbarnstol för liten bil

Att ha en vridbar bilbarnstol kan vara smidigt, i synnerhet om man har en liten bil. Genom att vinkla bilbarnstolen 90 grader blir det betydligt enklare att sätta barnet i stolen. I vår lista över bästa bilbarnstolarna för småbilar så är faktiskt Britax Römer Swingfix vridbar, så kolla gärna på den om ni vill ha en vridbar bilbarnstol.

När är bilbarnstolen urvuxen?

När barnet växt ur sitt babyskydd är det dags för en säker bilbarnstol.

Barn ska, för optimal säkerhet, sitta i en bakåtvänd bilbarnstol så länge de bara kan. Exakt när barnet måste byta från en bakåtvänd bilbarnstol är svårt att säga då detta beror på barnets vikt och längd.

Ofta brukar en bilbarnstol kunna användas fram till barnet är ca 4-6 år innan barnet blir för stort.

I regel brukar bakåtvända bilbarnstolar vara godkända för vikter upp till 18 kg (ibland 25kg). När det kommer till barnets längd kan man använda den bakåtvända bilbarnstolen tills toppen av barnets öron når överkanten på ryggstödet. Bilstolen är alltså säker även om en liten bit av huvudet sticker upp ovanför kanten.

I vår artikel redogör vi för vilken vikt bilbarnstolen är godkänd för och ungefär vilken ålder på barnet som gäller.

Kan man använda en bakåtvänd bilbarnstol framåt?

Vissa bilbarnstolar är så kallade ”kombistolar” som kan användas både framåt och bakåt.
En bilbarnstol som endast är godkänd för att monteras bakåt får EJ användas framåt då detta riskerar barnets säkerhet i händelse av kollission.

Bilbarnstol med ISOFIX eller bältesstol?

Det är en fråga som är svår att besvara.

Fördelen med ISOFIX är att det är svårt att montera den på fel vis. Man klickar helt enkelt in bilbarnstolen i ISOFIX-fästena och sedan är det klart. Detta underlättar såklart de gånger bilbarnstolen måste förflyttas mellan olika bilar. Väldigt enkelt alltså!

Bältesstolar har dock ofta en längre användningstid vilket gör att man inte måste byta bilbarnstol när barnet vuxit ur bilbarnstolen med ISOFIX

Hur hittar man en liten bilbarnstol som passar småbilar?

Bilbarnstolar som testats och godkänns enligt i-Size test får vara max 44 cm breda. Vill man därför ha en så smal stol som möjligt är det bra att spana efter i-Size-godkända stolar.

Vi anger både bredd, djup och höjd på alla bilbarnstolar vi tipsar om. Använd därför gärna dessa mått när ni letar efter en liten bilbarnstol.


Avslutande tankar

Att ha en liten bil är ingen ursäkt för att skippa en riktigt rejäl och säker bilstol. Det finns en bilbarnstol för en liten bil som garanterat går in i din bil, oavsett storlek. Många har smarta, kompakta designer som ryms även på smala säten.

Den bästa bilbarnstolen är den som ger gott om utrymme till andra passagerare samtidigt som ditt barn sitter bekvämt. Du behöver inte ens tumma på barnets benutrymme utan dagens bilstolar har gott om benutrymme även på liten yta.

I vår topplista fick du tips om riktigt bra alternativ och alla bilstolar uppfyller svensk säkerhetsstandard. Uteslut inte större bilstolar bara för att utrymmet är snålt. Det finns många bilstolar med smart design som passar bra även i de allra minsta bilarna på marknaden, förhoppningsvis har vårt artikel hjälpt dig hitta rätt bilbarnstol för just dig och ditt barn!


Så testar vi på Tryggtbarn!

Anna

Mitt namn är Anna och jag är utbildad förskolelärare vilket jag arbetat som nu i snart 15 år. Jag är dessutom en förälder som, tillsammans med min man Niklas, lyckats uppfostra 3 vackra barn som numera är vuxna.

På denna sida delar både jag och Niklas med oss av all vår kunskap som vi samlat på oss under åren, i syfte att underlätta för nyblivna föräldrar.

Välkommen!

Vi strävar alltid mot att våra artiklar ska vara så informativa som möjligt. Vårt huvudsakliga fokus är att ge föräldrar tips på de bästa barntillbehören som finns på marknaden just nu. Därför är det otroligt viktigt att vi genomför objektiva och rättvisande tester.

Varken jag eller min man har möjligheten eller kunskapen att genomföra egna säkerhetstester. Därför utgår vi alltid från vad tillverkaren anger på sina hemsidor. Står det exempelvis hos en tillverkare att en bilbarnstol är plusgodkänd så förutsätter vi att detta är sant. Andra eventuella godkännanden tar vi också i beaktning och det är sedan summan av de olika certifieringarna vi tar med i beaktning. Vi kommer aldrig någonsin tipsa om en produkt som inte kan anses vara säker för barnet eller för dig.

Vad gäller andra bedömningskriterier så bygger detta dels på våra egna erfarenheter, andra föräldrars erfarenheter och andras intryck av produkten. Våra egna erfarenheter bygger på att vi köper/lånar hem en produkt och testar den själva. Det innebär att vi testar produkten under de förutsättningarna som vi tror kommer råda när våra läsare köper produkten.

Vi frågar regelbundet föräldrar om deras åsikter gällande specifika produkter för att undvika eventuella partiskhet från vår sida. Till sist finkammar vi såklart internet på andras åsikter om produkterna. Ibland hittar vi svenska recensioner och ibland hittar vi utländska recensioner.

Vi ser till att produktfaktan som anges av tillverkare stämmer överens med vår uppfattning och vi testar själva användarvänligheten på produkterna. Detsamma gäller komforten där vi bygger vårt betyg av komforten på bland annat vaddering, utformning och justeringsmöjligheter.

En produkt jämförs sedan med andra produkter vi testar för att beräkna just hur prisvärd den är. Även en dyrare stol således kan ha ett högre betyg på ”Pris” om vi anser att den är mer prisvärd än en billigare produkt.

I syvende och sist är det en helhetsuppfattning från alla dessa insikter som vi bygger vårt slutliga betyg på. Sammantaget är vi övertygade om att vi kan ge rättvisande och opartiska produktrecensioner och tester för att kunna hjälpa föräldrar göra det bästa valet för sina barn.