Bäst i test – Bilbarnstol för stort barn 2021

För att ditt barn ska färdas säkert i bilen måste det sitta i en bilbarnstol. Det är dessutom viktigt att bilbarnstolen passar för just ditt barn. Den bästa bilbarnstolen för ditt barn tar bland annat hänseende till barnets ålder, längd och vikt. Alla barn är byggda olika och ibland måste man som förälder försöka hitta en bilbarnstol för stort barn, inte alltid det enklaste om man så säger.

Även större barn bör färdas i en bakåtvänd bilbarnstol för att åka tryggt i bilen. Se till att köpa en bilbarnstol som är godkänd för bakåtvänt åkande upp till 25 kg eftersom detta innebär att ditt barn kan åka bakåtvänt upp till ca 5-6 års ålder. Du bör alltså spara bälteskudden för framåtvänt åkande till dess att barnet är äldre.

När du ska köpa bilbarnstolar för större barn finns det mycket som är bra att ha i åtanke. Du vill ju trots allt köpa en stol som är både trygg och säker samtidigt som den är bekväm för ditt barn att åka i. Tänk på att ju längre bilresor ni brukar göra, desto viktigare blir det att köpa bilstolar med hög komfort.

Rekommenderade bilbarnstolar för stora barn

Bilbarnstolar för äldre barn bör vara godkända för användning upp till 25 kg. Då kan de användas under en lång tid, ofta ända tills barnet är fem till sex år gammalt. Det bästa är att köpa en bakåtvänd bilbarnstol. Genom att färdas i en bakåtvänd riktning i bilen åker barnet säkrare och skyddas bättre vid en eventuell krock. Se till så att barnet sitter bekvämt och har gott om benutrymme.

Bäst bilbarnstolar för långa barn

Även långa barn behöver sitta bekvämt i bilen utan att du tummar på säkerheten. Barn växer snabbt så det är bra att köpa en bilstol som kan växa med barnets längd, inte bara ålder eller vikt.

Se till att investera i en bilbarnstol som är justerbar och som har en bra rygghöjd så att barnet inte blir för långt och växer ur stolen på längden. Även långa barn kan färdas bakåtvänt i en bilbarnstol om du väljer rätt modell. Men vilken bilbarnstol är rätt? Ja, fortsätt läsa så kommer vi tipsa om flera bra bilbarnstolar för stora och långa barn!


Bilbarnstol för stort barn – Axkid One+

Axkid One+

10 av 10
Axkid One+

Vikt: 0-23 kg

Ålder: 0 månader – 7 år

Installation: ISOFIX

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: i-Size/Plusgodkänd

Produktvikt: 10 kg

Djup x Bredd x Höjd: 54 x 44 x 76 cm

Säkerhet
10/10
Användarvänlighet
10/10
Komfort
10/10
Pris
8/10

Fördelar

Kan användas av nyfödda såväl som 7 åringar – Klassledande

Plusgodkänd med ISOFIX upp till 23kg

Bra komfort för barnet

Lätt att justera


Bäst i Test – Bakåtvänd Bilbarnstol

BeSafe iZi Plus X1

BeSafe iZi Plus X1

9 av 10
BeSafe iZi plus X1

Vikt: 0-25 kg

Ålder: ca 6 mån – 5 år

Installation: Bälte

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: ECE R44-04/Plusgodkänd

Bilbarnstolens vikt: 12 kg

Djup x Bredd x Höjd: 65 x 45 x 56 cm

Säkerhet
9/10
Användarvänlighet
8/10
Komfort
10/10
Pris
9/10

Fördelar

Hög komfort för barnet

Kan användas av större barn

Plusgodkänd

Produkt: BeSafe iZi Plus X1
Vikt:0-25 kg
Ålder:ca 6 mån – 6 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44-04
Bilbarnstolens vikt:12 kg
D x B x H:65 x 45 x 56 cm
Produktfakta

Enligt oss på Tryggtbarn BeSafe iZi Plus X1 den bästa bilbarnstolen för stora och långa barn!

BeSafe iZi Plus X1 är ett premiumalternativ för dig som vill investera i en bilbarnstol med hög komfort och hög säkerhet. Denna bakåtvända bilstol passar för äldre barn upp till 25 kg. Den kan dock börja användas redan från 6 månaders ålder tack vare den specialutformade bodyhuggern. Stolen passar för de flesta bilar och är justerbar med tre inbyggda lutningslägen, varav ett viloläge.

Det faktum att stolen kan användas från ca 6 månader tills dess att barnet är ca 6 år gör att BeSafe iZi Plus X1 krönas till bästa bilbarnstolen för större barn.

Stolens bilbälten kan anpassas i höjdled och benutrymmet är riktigt bra, även för långa barn. Den har även en extra lång rygg. Stolen har en hög position i bilen vilket motverkar att barnet lutar sig framåt under färd.

Bilstolen BeSafe iZi Plus X1 blev testvinnare hos Folksam och är otroligt bekväm för barn som ska färdas länge i bilen. Den har två sidokollisionsskydd, både SIP och SIP+. Den tvättbara klädseln gör det enkelt att hålla stolen ren.

Stolen är plusgodkänd, har en extra lång rygg, en mjuk bodyhugger och kan lutas i tre bekväma lägen. Vad är det att inte gilla?!

Fördelar

 • Senaste generationens sidokollissionsskydd
 • Kan användas av barnet länge
 • Lutningen på ryggen kan justeras för optimal komfort

Nackdelar

 • Har ej ISOFIX

Axkid Minikid 2

Axkid Minikid 2

8 av 10
$0$0
Axkid Minikid 2

Vikt: 0-26 kg

Ålder: ca 6 mån – 5 år

Installation: Bälte

Riktning: Bakåtvänd

Godkännande: ECE R44-04/Plusgodkänd

Bilbarnstolens vikt: 12 kg

Djup x Bredd x Höjd: 65 x 45 x 56 cm

Säkerhet
9/10
Användarvänlighet
8/10
Komfort
8/10
Pris
8/10

Fördelar

Kan användas upp till 26 kg

Plusgodkänd

Kan justeras allt eftersom barnet växer

Produkt: Axkid Minikid 2
Vikt:0-26 kg
Ålder:ca 6 mån – 5 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44-04
Bilbarnstolens vikt:12 kg
D x B x H:65 x 45 x 56 cm
Produktfakta

Axkid Minikid 2 är den ultimata stolen för dig som har långa barn eller som vill kunna använda samma stol under en lång tidsperiod. Den är nämligen godkänd för 0-25 kg och har en babydyna att montera när de allra minsta barnen använder stolen.

Det är enkelt att montera stolen i bilen tack vare ett självåtdragande förankringsband. På så sätt riskerar den inte att monteras snett. Tack vare att stolen tar liten plats i bilen får barnet extra benutrymme. Det är optimalt för långa barn som behöver kunna sitta bekvämt.

Enligt vårt test är Axkid Minikid 2 den mest prisvärda bilstolen för långa barn. Du kan justera både nackstöd och sele utefter barnets längd när det växer. Stolen har en hög rygg och passar barn tills de är 125 cm långa. Med fem stycken lutningslägen kan barnet sitta bekvämt oavsett ålder.

Stolen har fått fina utmärkelser i tester av Folksam och är ett utmärkt val för den prismedvetna föräldern.

Fördelar

 • Många färgval
 • Babydyna ingår
 • Bra justeringsmöjligheter

Nackdelar

 • Har ej ISOFIX

Britax Römer Max-Way Plus

långt barn bilbarnstol test Britax Römer Max-Way Plus
Produkt: Britax Römer Max-Way Plus
Vikt:0-25 kg
Ålder:ca 9 mån – 6 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:R44 Group 1/2
Bilbarnstolens vikt:7 kg
D x B x H:64 x 45 x 64 cm
Produktfakta

Britax Römer Max-Way har det avancerade sidokollisionsskyddet SICT som skyddar barnet vid en sidokrock. De vadderade sidovingarna ser till att barnet sitter stilla och färdas tryggt. Stolen kan användas från 9 kg upp till 25 kg. Därmed kan den användas under många år.

Britax Römer är en mycket prisvärd bakåtvänd bilstol som passar extra bra i små bilar tack vare stolens små yttermått. Det är även ett bra val för större barn då de mindre yttermåtten ger extra benutrymme åt alla långa barn. De mindre måtten ger även extra utrymme för den passagerare som sitter bredvid stolen.

Stolen kan justeras när barnet växer, både huvudstödet och selen är nämligen höjbara. Den kan dessutom lutas i olika lägen under färd så att barnet sitter bekvämt.

Klädseln i meshtyg andas och ser till så att barnet inte blir varmt, stoppningen är mjuk och det är enkelt att rengöra tyget. Stolen monteras i bilen med hjälp av bilens trepunktsbälte.

Fördelar

 • Låg vikt
 • Kompakta mått
 • Lätt att ställa in med en-handsgrepp

Nackdelar

 • Har ej ISOFIX
 • Kan användas från ca 9 månader

Maxi-Cosi Mobi XP

Test Maxi-Cosi Mobi XP bilbarnstol stort barn
Produkt: Maxi-Cosi Mobi XP
Vikt:9-25 kg
Ålder:ca 9 mån – 5 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE 44.04-Märkt, R129 (i-Size)
Bilbarnstolens vikt:12 kg
D x B x H:65 x 46 x 64 cm
Produktfakta

För dig som letar efter ett tryggt och säkert budgetalternativ är Maxi-Cosis Mobi XP ett riktigt bra val. Det är en bakåtvänd bilstol som kan användas från 9-25 kg, vilket säkerställer att stolen kan användas under många år. Tack vare viktspannet kan stolen användas från ca 9 månader till ca 5 års ålder.

Stolen kan lutas i fyra olika lägen under färd, något som uppskattas av såväl barn som föräldrar. Det är en väl genomtänkt design som ger barnet optimal säkerhet genom att monteras i en bakåtvänd position.

Bilstolen har extra fästpunkter så att den kan monteras stabilt i bilen. Dessutom har den ett utökat sidokrockskydd tack vare breddade sidor.

Modellen har en djup sittyta, en höjbar säkerhetssele och är enkel att montera bredvid andra bilstolar i bilen.

Fördelar

 • Justering genom en-handsgrepp
 • Bra komfort för barnet

Nackdelar

 • Har ej ISOFIX
 • Ej plusgodkänd (dock ECE godkänd, se faktaruta)

Klippan Opti129

Bakåtvänd bilbarnstol för stort barn bäst i test Klippan Opti 129
Produkt: Klippan Opti129
Vikt:0-32 kg
Ålder:ca 6 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:VTI-0027
Bilbarnstolens vikt:11 kg
D x B x H:60 x 44 x 68 cm
Produktfakta

Om du letar efter en bakåtvänd bilbarnstol som kan hänga med i många år, då är Klippan Opti129 det bästa valet. Denna bilstol passar de allra största barnen. Stolen har nämligen en maxvikt på hela 32 kg. Därmed kan både långa och tunga barn färdas säkert i bilen i ett bakåtvänt läge.

Långa barn sitter extra bekvämt i Klippans stol tack vare det extra höga ryggstödet. Den beräknade användningsåldern för barn är upp till sju år. Du behöver inte byta stol på många år om du investerar i en bilstol från Klippan.

Stolen har ett lutningsbart ryggstöd, ett justerbart 5-punktsbälte och ett huvudskydd som håller barnets nacke och huvud i rätt position under färd även när barnet sover. Stolen monteras med bilens trepunktsbälte och har hög komfort tack vare ett memoryskum. Dessutom är klädseln avtagbar och kan tvättas i maskin

Fördelar

 • Hög maxvikt, kan därför användas länge
 • Bra komfort för barnet
 • Kompakt med tanke på användningstiden

Nackdelar

 • Har ej ISOFIX

Britax Römer Max-Way

Bakåtvänd bilbarnstol för långa barn
Produkt: Britax Römer Max-Way
Vikt:0-25 kg
Ålder:ca 9 mån – 6 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:R44 Group 1/2
Bilbarnstolens vikt:7 kg
D x B x H:64 x 45 x 64 cm
Produktfakta

I denna säkra bilstol från Britax Römer kan ditt barn åka bakåtvänd från 9 kg och upp till 25 kg. Stolen är enkel att anpassa efter ditt växande barn. Smarta funktioner låter dig bland annat justera lutningsläget, selen, nackstödet samt flera kuddar vid sidan och bröstet.

En stor fördel med denna stol är att den är bekväm att färdas i och att komforten är hög. Det är extra viktigt då du inte behöver byta stol på många år. Att stolen dessutom är kompakt och inte tar upp mycket utrymme i bilen ger ditt barn extra mycket benutrymme – perfekt för långa barn alltså! Stolen har även en kortare sittyta vilket bidrar till mer benutrymme.

Det smidiga 5-punktsbältet har en enhandsjustering och du kan justera bältet i höjdled. Britax Römer är ett bra budgetval för dig som söker efter en anpassningsbar stol som ditt barn kan växa med.

Fördelar

 • Låg vikt
 • Kompakta mått
 • Bra inställningsmöjligheter

Nackdelar

 • Kan ej användas med ISOFIX

Köpguide – Saker att tänka på när du ska köpa bilbarnstol för stora barn

När du köper en bilbarnstol finns det mycket ha i åtanke, bland annat:

 • Bakåtvänd färdriktning – Ett barn bör alltid färdas bakåtvänt för högst säkerhet. Det gäller även långa barn som kan sitta bekvämt bakåt upp till 4-5 års ålder. Kika på stolens maxvikt för att få en riktlinje om när du bör byta stol.
 • Justerbarhet – Köp med fördel en stol som kan justeras för att anpassas efter barnet. Många stolar kan lutas i olika lägen samtidigt som huvudskydd och axelbältena kan höjas när barnet växer.
 • Utrymme i bilen – Tänk på att barnet ska ha gott om utrymme. Många bilbarnstolar utlovar extra benutrymme, något som är viktigt för långa barn.
 • Montering, Isofix/Bälte – En viktig faktor är hur bilstolen monteras i bilen. Det enklaste är att köpa till en bas som du kan montera med hjälp av ISOFIX. Då är stolen alltid på plats och går snabbt att klicka i och ur. Dessutom sitter den alltid säkert även vid hårda inbromsningar och en eventuell krock. Du kan även montera en bakåtvänd bilbarnstol med bilens eget trepunktsbälte. Det är något krångligare, men eftersom du inte tar i och ur en bilbarnstol för äldre barn på samma sätt som med ett babyskydd så är det oftast inget problem. Många bilbarnstolar för äldre barn saknar dessutom montering med ISOFIX.
 • Kan användas i olika bilar – En bilbarnstol ska med fördel vara godkänd för flera olika bilmärken. Då blir det enklare att byta bil eller åka med vänner och familj.

Vanligt förekommande frågor

När är det dags att byta bilbarnstol?

Barn växer snabbt och du behöver därför byta bilbarnstol så fort barnet överskrider stolens tillåtna längd eller vikt. Om barnet har vuxit ur stolen så ger den nämligen inte ett fullgott skydd.
 
Det vanligaste är att byta från babyskydd till bakåtvänd bilbarnstol när barnet är runt ett år. Nästa byte brukar ske vid fyra till fem års ålder.
 
Kika på vilken maxvikt din bilstol har. Många bilstolar har en maxvikt på 18 eller 25 kg och när den är uppnådd måste stolen bytas ut. Långa barn kan behöva en byta bilstol innan maxvikten uppnås.

Hur länge ska ett barn sitta i en bakåtvänd bilbarnstol?

Ett barn bör sitta i en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt. Ett byte sker ofta vid 4-6 års ålder eller när stolens maxvikt som brukar vara på 25 kg är uppnådd. En bilstol som har en högre maxvikt är Klippans specialstol. Den kan barnen färdas tryggt i tills de väger 35 kg.
 
Men när det kommer till barnets längd kan man använda den bakåtvända bilbarnstolen tills toppen av barnets öron når överkanten på ryggstödet. Bilstolen är alltså säker även om en liten bit av huvudet sticker upp ovanför kanten. En annan bra riktlinje är att byta stol när barnet är 135 cm långt.
 
Det är viktigt att ditt barn kan sitta lugnt och stilla när ni byter till en framåtvänd bältesstol eller bälteskudde.

Varför ska man inte använda framåtvänd bilbarnstol?

Medan äldre barn som är större och långa kan färdas i en framåtvänd bilbarnstol, så bör yngre barn åka bakåtvänt. Det är viktigt att barnet sitter still i en framåtvänd stol. Mindre barn riskerar att leka med bältet, luta sig framåt och glida ner, vilket äventyrar säkerheten i bilen.
 
Åldern och barnets mognad är därför ännu fler viktiga faktorer att ha i åtanke när du byter från bakåtvänd bilbarnstol till framåtvänt bilkudde. Generellt är det alltid säkrare för barnet att åka i en bakåtvänd stolbarnstol


Sammanfattning

De minsta, nyfödda barnen färdas tryggt i ett babyskydd. Vid ett års ålder är det dock dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. I den kan barnet färdas tryggt upp till cirka 5-6 års ålder, till dess att barnet blir ca 135 cm eller stolens maxvikt som brukar vara runt 25 kg understiger barnets vikt.

Äldre barn kan åka i en framåtvänd bälteskudde eller bältesstol, men mindre barn bör åka bakåtvänd eftersom det ger högst säkerhet vid en krock. Eftersom barn har svaga nackar och tunga huvuden ger en bakåtvänd bilstol störst skydd. Det finns bilstolar för alla barn, även långa som behöver extra benutrymme.

Förhoppningsvis har ni funnit vår artikel om bilbarnstolar för stora och långa barn informativ.

Tack för att ni läst!

1 tanke på “Bäst i test – Bilbarnstol för stort barn 2021”

Kommentarer är stängda.