Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Fetaost är en perfekt ost för att ha i en sallad, på en pizza eller bara för att äta som den är. Faktum är att fetaost är lite av en personlig favorit och givetvis ställde jag mig då frågan “fetaost vid graviditet, är det okej?”. Tyvärr är svaret huruvida fetaost och graviditet är okej inte solklart, men var bara lugn. Här nedan kommer jag gå igenom om fetaost är okej för gravida eller inte!

Kan man äta fetaost när man är gravid?

Ja, du kan faktiskt äta fetaost under graviditeten. Däremot med vissa förbehåll. Fetaost som är tillverkad av pastöriserad fårmjölk och getmjölk är ok att äta när man är gravid (Livsmedelsverket, 2017). Detta eftersom fetaosten är såpass syrlig (pH <4,6) att listeria, det som är farligt för gravida, inte kan föröka sig vid kylskåpstemperaturer (källa). 

Hur vet man om fetaosten är pastöriserad?

Här i Sverige är det hela rätt enkelt, nästan alla förpackade fetaostar är pastöriserade och därmed okej för gravida att äta. Skulle fetaosten opastöriserad måste detta framgå tydligt på förpackningen. Så, om det inte uttryckligen står på förpackningen att osten är gjord på obehandlad/opastöriserad mjölk kan man utgå från att mjölken har pastöriserats och då är fetaosten okej för gravida.Om du ska köpa fetaost på lösvikt skall säljaren kunna uppge om fetaosten är pastöriserad eller inte.

Uppvärmd opastöriserad fetaost kan ätas av gravida 

Ja, det är faktiskt sant. Om man hettar upp fetaost till 70 grader celsius, vilket man gjort när fetaosten börjar bubbla, så är fetaosten säker för gravida. Detta eftersom eventuella listeriabakterier dör vid denna temperatur (Livsmedelsverket). Så om du har en fetaost hemma du inte är säker på om den är pastöriserad eller ej, sätt den i ugnen och värm så är det säkert att äta! Ät dock inte opastöriserad fetaost som inte värmts upp!

Fetaost eller Salladsost – vad är skillnaden?

Det är inte alla som vet att fetaost och salladsost är olika ostar eftersom de påminner om varandra väldigt mycket, men det är faktiskt sant. Salladsost tillverkas på enbart av komjölk och är en betydligt mildare variant av fetaost. Då uppstår säkert frågan, “är salladsost okej för gravida?” och även här är svaret ja. Samma regler gäller som för fetaost. Pastöriserad salladsost är okej för gravida. 

Njut av din fetaost under graviditeten!

Förhoppningsvis har du funnit min artikel om fetaost för gravida informativ. Fetaost är som sagt helt säkert för gravida att äta. Nu hoppas jag att du känner dig lugn i att äta fetaost och att det smakar gott! Här nedan kan du se en bild på Livsmedelsverkets ”Ostguide”, perfekt ifall man snabbt vill veta vad som är ok att äta!

Fetaost graviditet