Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Krämigt, mjukt och otroligt gott. Ja, så låter min beskrivning av halloumi. Halloumi är en vanligt förekommande ingrediens i vårt kök och givetvis ställde jag mig då frågan “är halloumi okej vid graviditet?” när jag själv var gravid. Här nedan kommer jag gå igenom om halloumi är okej för gravida eller inte och vad du som gravid bör fundera på!

Kan man äta halloumi när man är gravid?

Ja, du kan faktiskt äta halloumi under graviditeten.  I regel bör du som gravid man undvika opastöriserad ost, så risken finns att de kan innehålla listeriabaskterier. Halloumi är däremot okej att äta när man är gravid då den hettas upp till > 90 °C under mer än 30 min för att ge osten sina speciella egenskaper.

Eftersom eventuella listeriabakterier dör vid ca 70 grader (Livsmedelsverket) är därför halloumi säkert att äta för gravida. Det är inte heller ovanligt att man steker eller grillar halloumin och då överstiger man 70 graders temperatur igen.

Graviditet och Halloumi – Saker att tänka på

Halloumi är som sagt helt säkert för gravida att äta. Om du vill äta otillagad Halloumi direkt från förpackningen så ska du, enligt livsmedelsverket, se till så att den är nyförpackad. När vi talar om nyligt förpackad halloumi syftar vi då till att det bör 2/3 av tiden från förpackningsdatum till bäst-före-datum. Så om hållbarhetstiden är 9 dagar bör halloumin inte vara äldre än 3 dagar. 

Med det sagt är det extremt ovanligt med listeria i halloumi. Faktum är att listeria inte påfunnits i halloumi under de senaste 10 åren (Livsmedelsverket, 2017) så du kan absolut känna dig säker när du äter halloumi som gravid.

Njut av halloumi under graviditeten!

Förhoppningsvis har du funnit min artikel om halloumi för gravida informativ. Halloumi är som sagt helt säkert för gravida att äta. Nu hoppas jag att du känner dig lugn i att äta halloumi och att det smakar gott!

Här nedan kan du se en bild på Livsmedelsverkets ”Ostguide”, perfekt ifall man snabbt vill veta vad som är ok att äta!

halloumi graviditet