Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Även om jag personligen inte är det största fanet av räkor så har jag flertalet vänner som fullkomligt älskar dem. En vanligt förekommande fråga är ”Kan gravida äta räkor?”. 

Det cirkulerar nämligen olika rykten om huruvida räkor är säkra att äta under graviditeten eller inte. Även om det stämmer att viss sorts skaldjur skall undvikas av gravida så omfattas inte räkor av detta. Så, kan man äta räkor när man är gravid eller bör man skippa dem? 

Räkor är okej för gravida att äta

Faktum är att det är okej att äta räkor när man är gravid (Livsmedelsverket). Räkor är en produkt som innehåller många nyttiga vitaminer som D-vitamin, jod, selen och kalcium. Näringsämnen som faktiskt är bra att få i sig som gravid.

Kan gravida äta räkor i lake?

Ja, gravida kvinnor kan äta räkor i saltlake. Räkor i saltlake är säkra för gravida kvinnor att äta så länge räkorna är tillagade på rätt sätt. Detta gäller då alltså även handskalade räkor i lake, de är helt ofarliga för gravida att äta.

Kan gravida äta räkmackor?

Eftersom räkor är okej för gravida så är även räckmackor ofarliga för gravida. Det är bara att beställa in den där lyxiga räkmackan om du vill!

Tips för gravida som vill äta räkor

Om du vill äta räkor när du är gravid finns det några saker du bör tänka på

  • Se till att räkorna är ordentligt tillagade innan du äter dem. Det innebär att räkorna ska vara rosa och fasta, inte grå och mosiga
  • Om du köper förkokta räkor ska du se till att de har förvarats i kylskåp före konsumtion.
  • Använder du råa räkor i matlagning så se till att de upphettas ordentligt och under tillräckligt lång tid.
  • Även köpta frysta räkor är okej att äta när man är gravid.
  • Det går bra att äta räkost och liknande produkter på tub.
  • Undvika att råa räkor eller räkor utomlands där du inte vet var de är fiskade eller hur de är tillagade.

Sammanfattning

Att äta räkor är alltså ofarligt för gravida. Jag hoppas att denna artikel var till hjälp. Om du har några frågor är du välkommen att lämna en kommentar nedan. Tack för att du läser!