Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Mozzarellaost är nog kanske av en favorit. Att lägga den på pizzan och sedan låta den smälta i ugnen är ju otroligt gott. Men vad händer om man är gravid? Kan man äta mozzarella när man är gravid?

Mozzarella för gravida?

Gravida kvinnor bör i allmänhet undvika opastöriserade ostar eftersom de kan innehålla listeriabakterier. Vid tillverkningen av mozzarella värms dock ostmassan upp till 85 grader celsius, vilket dödar alla eventuella bakterier som ligger och lurar. Faktum är att listerabakterier dör redan vid 70 grader. Mozzarella är även en färskost som har så pass kort hållbarhet att bakterier inte hinner föröka sig innan osten anses vara oätlig av helt andra anledningar.

Är mozzarella nyttigt för gravida?

Mozzarella är faktiskt rätt så bra ost för gravida kvinnor att äta. Den innehåller lite fett och är rik på proteiner och calcium, vilket gör den till en bra energikälla. Däremot innehåller mozzarella mycket salt, så även om den är rätt så nyttigt är det också det är bäst att begränsa intaget av denna ost till ett par gånger i veckan. Mozzarella är också en rik källa till mjölksyra, som ibland kan orsaka magproblem hos vissa gravida kvinnor. Som med allt gott i livet är lagom bäst.

Kan man äta kall mozzarella som gravid?

Eftersom mozzarellaosten värms upp under tillagningsprocessen är kall mozzarella man köpt på affären okej att äta.

Sammanfattning

Frågan var alltså om mozzarella är okej för gravida? Svaret är alltså ja, mozzarella är faktiskt inte farligt för gravida och du kan äta mozzarellaost utan några problem. Förhoppningsvis har du funnit min artikel informativ och som en liten extra bonus lägger jag in Livsmedelsverkets ”Ostguide” som du kan använda dig av för att se exakt vilka ostar som är okej att äta när man är gravid!

PS: Du har väl inte missat att jag även skrivit om fetaost och halloumi är okej för gravida?

Mozzarella gravid