Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Parmesan är ett ytterst välkommet inslag när man ska äta äkta italiensk mat. Sprinkla parmesan över pastan och smakupplevelsen blir genast än bättre. Det råder dock ofta oklarhet kring om parmesan är okej för gravida eller inte eftersom parmesan är en opastöriserad ost. Så, är parmesan okej för gravida eller inte? Det svarar vi på i denna artikel, häng med!

Är parmesan okej för gravida?

Parmigiano Reggiano, den italienska ost som oftast kallas för parmesan tillverkas av opastöriserad komjölk och lagras i 22-36 månader. Det är en klassiker som är allmänt älskad av många människor över hela världen som njuter av dess rika smak. Parmesan är en hård ost och därför helt opastöriserad.

I vanliga fall ska man som gravid se upp för opastöriserade ostar men faktum är att just parmesan lagras och mognar under väldigt lång tid. Detta resulterar i att parmesanost har ett lågt pH-värde och så låg vattenhalt att listeriabakterierna inte kan växa till i osten. Därför är det okej för gravida att äta parmesanost, gott va!

Finns det listerabakterier i parmesanost?

Nej, det finns som sagt inte listeriabakterier i parmesan. En studie genomförd 1990 undersökte hur listeriabakterier påverkade parmesanost. Faktum är att allt eftersom parmesanosten mognade och torkade ut minskade frekvensen av listeriabakterierna tills dess att inga spår av listera fanns kvar. Därför är det helt säkert för gravida att äta parmesan.

Sammanfattning

Förhoppningsvis har du funnit min artikel om parmesan för gravida informativ. Som du ser behöver du inte oroa dig för att äta parmesanost när du är gravid. Du kan njuta av den klassiska italienska osten utan att vara orolig. Bon appetit!

PS: Missa inte mina artiklar om fetaost, halloumi och mozzarella där jag förklarar vilka ostar som är okej för gravida! Missa inte heller livsmedelsverkets ostguide här nedan!

parmesan gravid