Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Efter den omåttligt populära Axkid Minkid 1 är Axkid Minikid 2 nästa generations bakåtvända bilbarnstol designad för att passa barn mellan 0-25 kg kilo. Det svenska tillverkaren, Axkid, lovar att Minikid 2 är framtagen för den bästa komforten och säkerheten för både stora, såväl som små barn. Men är det verkligen sant?

I den här artikeln har vi tagit en djupdykning i Axkid Minikid 2 och skrivit en recension om alla dess funktioner åt våra läsare – så häng med oss!

Axkid Minikid 2 (2022/2023)

Axkid Minikid 2 (2022/2023) omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Kommer i många olika färger
 • Goda justeringsmöjligheter
 • Tar relativt lite plats i bilen
Produkt:Axkid Minikid 2 (2022/2023)
Vikt:0-25 kg
Ålder:ca 0 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44 & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:11,4 kg
D x B x H:56 x 46 x 62 cm

Om Axkid Minikid 2

För den som kanske inte redan vet det, så är Axkid en utav Sveriges främsta tillverkare inom barnprodukter för trafiksäkerhet. Hela deras koncept bygger på att höja barns säkerhet i trafiken genom att utveckla säkra produkter med unika funktioner, tekniska lösningar och hög komfort.

Axkid Minikid 2 test

Stolen är certifierad med bland annat ECE R44 rev 04 och är lämplig för barn som väger upp till 25 kg, så alltså cirka 6-7 års ålder. Den är enkel att installera tack vare dess självåtdragande förankringsband och har 5 lutningslägen för extra komfort för barnet.

Summering av specifikationer:

 • ECE R44/04 Certifiering
 • Passar i både stora, såväl som små bilar
 • Internsele och nackstöd som kan anpassas till ditt barns längd och storlek
 • Nackstödspositioner (7 låsta positioner)
 • Lutningslägen för extra komfort (5 lutningslägen)
 • Självåtdragande underförankringsband
 • Enkel installation med säkerhetsbältet
 • Extra sidokrockskydd – ASIP
 • Längre stödben för bättre komfort
 • Dimensioner: Bredd: 44 cm, höjd: 62 cm, djup: 56 cm och vikt: 11,4 kg

I tillägg inkluderar den en babydyna som är avtagbar och det går att tvätta Axkid Minikid 2 klädsel i tvättmaskinen under 30° grader.

Säkerheten

Som en förälder tycker vi att det känns betryggande att köpa en produkt ifrån ett svenskt märke. Dels eftersom de vet vilka trafiksäkerhetsregler och risker på trafikvägarna som vi har i landet. Men även för att det ger en slags kvalitetssäkring eftersom svenska produkter vanligtvis brukar hålla hög kvalité.

Visst är det sant att många tillverkare inom barnprodukter gillar att skryta om deras säkerhet. Men vi anser att skillnaden med Axkid och deras konkurrenter är att man kan se att de har gjort sitt yttersta att göra Axkid Minikid 2 så säker som möjligt.

Till att börja med är barnstolen godkänd enligt ECE R44/04. För dem som kanske inte är medvetna om barnsäkerhetsstandarderna i Europa, så är detta en av de högsta standarderna som finns. Detta är viktigt eftersom det enligt lag är krav på att använda en bilbarnstol som är märkt med den orange etiketten (alltså att den är certifierad enligt ECE R44/03, ECE R 44/04 eller i-Size).

Men utöver certifieringen, så är modellen även en bakåtvänd bilbarnstol. Det råder allmän enighet om att en bilbarnstol med bakåtvänd design som Axkid Minikid 2 är det säkraste alternativet och oftast bäst i test för barn att resa i ett fordon. Detta för att det ger det bästa skyddet för barn i en olycka och minskar deras risk för allvarliga skador avsevärt eftersom belastningen på barnets huvud, nacke och ryggrad minskas i en bakåtvänd bilbarnstol.

Förvisso finns det många bakåtvända bilbarnstolar på marknaden. Men ett stort problem med andra bilbarnstolar är att de är relativt svåra att installera vilket riskerar att den bakåtvända bilbarnstolen blir felinstallerad. Lyckligtvis har Axkid Minikid 2 löst detta genom att ha självåtdragande förankringsband som minskar risken för felinstallation vilket bara det är ett köpråd.

Därtill finns det ett nackstöd och bältessele som automatiskt anpassar sig efter barnets längd och storlek. Vilket enligt Axkid ska minimera risken för att ditt barn sitter fel i stolen.

Komforten

Vi tycker att barnen sitter väldigt bekvämt i barnstolen. Med sin bra bredd och djup är stolen rymlig. En fördel är exempelvis att det finns fem olika lutningslägen för barnet och att det är enkelt att justera dem beroende på barnets längd och ålder. Barnen sitter både bekvämt och stillsam både under kortare, såväl som under längre körningsperioder.

Många av oss föräldrar upplever alltid en liten strid när man ska sätta i minstingarna i bilbarnstolen och spänna bältet. Som tur var justeras både bältesstolen och nackstödet automatiskt efter barnets storlek, vilket gör det enklare att både spänna fast barnen på ett säkert sätt och ger en bättre komfort för barnet.

Sist men inte minst tycker vi att den avtagbara babydynan är väl vadderad och något mjukare gentemot andra bilbarnstolar som vi har testat. Det gör att Axkid Minikid 2 kan vara ett bra köpråd för de föräldrar som behöver köra med barnen i bilbarnstolen under lite längre perioder.

Användarvänligheten

En utav anledningarna till varför Axkid Minikid 2 är en av de bilbarnstolar som alltid når topplaceringar i bäst i test är dess användarvänlighet. Bilbarnstolar kan vara ganska svåra att montera säkert i bilen, speciellt om det är en bältesmonterade bilbarnstol. Men här utmärker sig Axkid – trots att den saknar Isofix-montering så har de gjort installationen så smärtfri som det går.

Till exempel kan de självdragande förankringsbanden på Axkid Minikid 2 göra att bilbarnstolen enkelt vickas in på platsen i sätet. Enligt Axkids minskar dessa självdragande förankringsband risken att bilbarnstolen sitter felinstallerad. Vi anser även att förankringsbanden ser till att barnstolen sitter ordentligt fastspänd på ett säkert sätt i bilen.

Därtill kommer bilbarnstolen med en instruktionsbok som tydligt beskriver hur du installerar den i bilen. Men själva så tyckte vi att utbildningsvideon som Axkid har på deras officiella Youtube- kanal var väldigt lärorik. Se film nedan:

En övrig funktion som vi uppskattade är som sagt att både nackstödet och bältesselen automatiskt anpassar sig efter barnets längd och storlek. Detta är en fördel om man har många barn i familjen eftersom du slipper omjustera eller byta inställningar på selen och nackstödet beroende på vilket barn som reser i bilen.

Vad är fördelarna med Axkid Minikid 2?

Överlag är det en bra bilbarnstol som är välutrustad med smarta funktioner för att höja säkerheten och komforten för barnet. Axkid Minikid 2 är en genomtänkt svensk barnbilstol som håller en hög kvalité och är enkel att installera i bilen och således ett bra köpråd för föräldrar. Den har funktioner som försäkrar att bilbarnstolen kan justeras allteftersom barnen växer och således användas i åratal.

Axkid Minikid 2 bäst i test och recension

Nedan har vi sammanställt en lista över de främsta fördelarna med modellen:

 • Barnstolen godkänd enligt ECE R44/04.
 • Den har 7 låsta nackstödspositioner, 5 lutningslägen och ett extra långt stödben för extra komfort och säkerhet.
 • Nackstödet och internselen anpassas automatisk vilket förlänger dess livslängd.
 • Enkel att installera tack vare dess självåtdragande underförankringsband.
 • Den är utrustad med ett extra sidokrockskydd.

Vad är nackdelarna med Axkid Minikid 2?

Även om det är svårt att hitta förbättringar på Axkid Minikid 2, så finns det så klart vissa aspekter där den fallerar. Till skillnad mot exempelvis Axkid One, som är utrustad med ISOFIX och kan enligt tillverkaren installeras i bilen på under 30 sekunder, så är installationen något svårare. För oss tog det personligen några minuter den första gången att få bilbarnstolen på plats eftersom det tog en liten stund för oss att förstå hur de självdragande förankringsbanden fungerade. Men numera går det betydligt snabbare än så.

Axkid Minikid 2 montering i bilen?

Axkid Minikid 2 är väldigt enkel att installera i bilen, trots att den inte har den så kallade Isofix-monteringen och är en bältesmonterad bilbarnstol. Det följer med tydliga instruktioner och en steg-för-steg guide i manualen som utgående förklarar hur man installerar den i bilen. Därtill har Axkid en utbildningsvideo som du kan se ovan.

Hur lutar man Axkid Minikid 2?

Axkid Minikid 2 har 5 olika lutningslägen för extra komfort, vilket vi anser är väldigt generöst för en bilbarnstol. Men önskarman ännu mer lutning går det att köpa Axkids lutningskil som ett komplement.

För att justera lutningen kan det vara en bra idé att ta loss bilbarnstolen först. Därefter behöver du fälla ut lutningsläget till den önskade positionen och sedan återinstallera den. Det går även att istallera bilbarnstolen hela vägen ut till att dess klack är utanför sätet om det känns lite trångt. Axkid har även producerat en film som visar hur det går till:

Hur ska barnet sitta i Axkid Minikid 2?

Det är viktigt att läsa bilbarnstolens manual eftersom det kan variera från modell till modell. I den här bakåtvända modellen ska selen gå över barnets axel och rakt bakåt. Enligt Axkid ska den dras åt tills du får in max 2 fingrar mellan sätet och barnet. Nackstödet ska vara i en trygg och säker position, något som dock justeras automatiskt i Axkid Minikid 2.

Viktigt: Axkid rekommenderar även att barnet inte ska bära tjocka ytterkläder i bilbarnstolen och om barnet sitter i framsätet måste krockkudden vara urkopplad. Se nedan för deras film som visar hur barnet ska sitta i bilbarnstolen:

Hur sätter man fast barnet i Axkid Minikid 2?

I Axkid Minikid 2 behöver selen gå över axeln och rakt bakåt. Det är viktigt att bältet sitter så pass hårt att du får in cirka 2 fingrar mellan barnets kropp och bälte. Därutöver bör bältesselen vara placerad ovan höftbenet på barnet. Nedan finner du en instruktionsvideo från Axkid

Axkid Minikid 2 i framsätet

Det finns många av oss som tycker om att placera bilbarnstolen i framsätet eftersom det oftast ger större benutrymme för barnet. Nedan har vi samlat lite grundläggande information om Axkid Minikid 2 i framsätet.

Får man montera Axkid Minikid 2 i framsätet?

Ja, det går bra att montera Axkid Minikid 2 i framsätet. Men det är viktigt att du kopplar ut krockkudden innan du installerar den.

Hur ska man montera Axkid Minikid 2 i framsätet?

Enligt Axkid går det bra att montera denna modellen i framsätet, såväl som i baksätet. Men de rekommenderar att stödbenet är fällt ut så att det ligger i en vinkel på 10° från sätets baksida. Detta går exempelvis att kontrolleras genom att dubbelkolla att stödbenet ligger längre bort från sätet än den vertikala linjen. Den installeras på samma sätt som i de bakre passagerarsätena av bilen, alltså med hjälp av de självåtdragande förankringsbanden.

FAQ

I den här sektionen har vi samlat några vanliga frågor om Axkid Minikid 2 och bilbarnstolar i allmänhet.

När får barn åka i framsätet?

Det finns för närvarande ingen lag som anger en minimiålder eller förbjuder barn från att få sitta på en bakåtvänd bilbarnstol i framsätet. Dock så är det som sagt viktigt att krockkudden kopplas ut innan installationen. Dessutom anses baksätet vara säkrare för barnet i händelse av en krock, därför bör man ha bilbarnstolen i baksätet så länge som möjligt.

Axkid Minikid 2 ISOFIX/Bälte?

Axkid Minikid 2 är en bältesmonterad bilbarnstol och använder således inte ISOFIX. Men till skillnad från andra konkurrenter är installationen relativt enkelt tack vare de självdragande förankringsbanden.

Finns Axkid Minikid 2 på kampanj?

Vanligtvis kan du köpa Axkid Minikid 2 under 4000 kronor. Men av och till kan det finnas kampanjer. I den här recensionen har vi listat några sajter som vi rekommenderar där du tryggt och säkert kan köpa modellen till bra priser. Generellt sett brukar det kunna dyka upp bra erbjudanden med bra rabatt på Axkid Minikid 2.

Vilken ålder på barn passar Axkid Minikid 2?

Även om Transportstyrelsen rekommenderar att barn upp till fyra år ska åka i en bakåtvänd bilbarnstol, så går det med denna bilbarnstolen att åka lite längre. Axkid Minikid 2 är godkänd för barn upp till 25 kg och långa barn upp till 125 cm (ca 0-7 år).

Hur länge kan man använda Axkid Minikid 2?

Tillverkaren Axkid har en rekommenderad livslängd på cirka 8 år från det datumet då bilbarnstolen används eftersom bilbarnstolarna har delvis plastkomponenter som är känsliga mot temperaturskillnader i bilen.

Kan man tvätta klädseln på Axkid Minikid 2?

Det går bra att tvätta klädsen på Axkid Minikid 2. Det tillkommer en bruksanvisning som ger rengöringsinstruktioner. Alla deras bilbarnstolstyger är tvättbara vid 30° handtvättsprogram. Dock så är det viktigt att låta överdraget lufttorka. Du bör absolut inte torktumla bilbarnstolstyget eftersom vadderingen kan lossna från tyget. Det är även viktigt att rengöra selen och bältesspännet.

Film på hur överdraget tas bort innan tvätt – https://www.youtube.com/watch?v=VfDVWZ9FK4o

Film på hur du sätter tillbaka överdraget efter tvätt – https://www.youtube.com/watch?v=08w8KOUQh4w

Sammanfattning

Axkid Minikid 2 är den svenska bakåtvända bilbarnstolen som tar Sverige med storm. Den marknadsförs som en bekväm bilbarnstol som ger barnen den högsta komforten och säkerheten.

Vi anser att Axkid Minikid 2 är en av de bättre bakåtvända bilbarnstolarna som finns på marknaden just nu och ger vårt köpråd. Trots att den ligger i den högre prisklassen, så är den en bra investering. Den är fullpackad med smarta funktioner som exempelvis de 7 låsta nackstödspositioner och 5 lutningslägen som ger barnet den där viktiga extra komforten. Den här modellen är godkänd enligt ECE R44/04 (en av de högsta barnsäkerhetsstandarderna inom Europa) och har dessutom ett extra sidokrockskydd.

Det vi uppskattade framförallt var att installationen förenklas tack vare bilbarnstolens självåtdragande underförankringsband och att nackstödet och internselen automatiskt anpassar sig enligt barnets längd.

Vi tycker att Axkid Minikid 2 är ett utmärkt val och ger våra köpråd. Vi hoppas att denna recensionen var lärorik och önskar er all lycka till med det eventuella köpet.

Tips: Om Axkid Minikid 2 kanske inte riktigt faller er i smaken tipsar vi om de bästa bakåtvända bilbarnstolarna 2024 här!

Axkid Minikid 2 (2022/2023)

Axkid Minikid 2 (2022/2023) omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Kommer i många olika färger
 • Goda justeringsmöjligheter
 • Tar relativt lite plats i bilen
Produkt:Axkid Minikid 2 (2022/2023)
Vikt:0-25 kg
Ålder:ca 0 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44 & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:11,4 kg
D x B x H:56 x 46 x 62 cm