Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Axkid är i branschen, både den svenska delen och internationellt, kända som experter på säkerhet för barn i bil. Detta är inte speciellt överraskande eller ifrågasatt eftersom Sverige är välkänt i hela världen som ett land där barns säkerhet tas på största allvar. Axkid representerar den svenska bil- och barnsäkerheten väl med sitt gedigna säkerhetstänkande och täta samarbete med svenska kontrollorgan för trafiksäkerhet. Med Axkid Minikid 3 så förvaltar man denna tradition på ett bra sätt, vilket vi ska gå igenom ordentligt i denna recension.

Om du inte känner till företaget sedan tidigare, till exempel från vår genomgång av Axkid Minikid 2, så finns några saker att berätta. Axkid grundades i Göteborg 2009, och där har man fortfarande kvar både huvudkontor och tillverkning. Företaget har på den relativt korta tid man existerat gjort sig internationellt känt för att gå i bräschen för trafiksäkerhet för barn och hög kvalitet.

I den här recensionen går vi grundligt igenom alla funktioner hos Axkid Minikid 3 och berättar hur du installerar stolen på ett enkelt och snabbt sätt. Denna, en av de senaste modellerna från Axkid, har fått stor uppmärksamhet mycket tack vare att tidigare modeller varit av så pass hög kvalitet. Här undersöker vi om Axkid Minikid 3 lever upp till alla högt ställda förväntningar och kan utmana BeSafe Stretch till att bli sveriges bästa bilbarnstol just nu?

Axkid Minikid 3

Axkid Minikid 3 Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

  • Hög maxvikt – lång användningstid
  • Enkel att montera
  • i-Size & Plusgodkänd
Produkt:Axkid Minikid 3
Vikt:0-23 kg
Ålder:ca 6 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:11 kg
D x B x H:54 x 44 x 65 cm

Specifikationer

Plustestad och godkänd enligt R.129. Axkid Minikid 3 är en vidareutveckling av prisvinnande Axkid Minikid 2 som utsetts till bäst i test vid flera tillfällen. Vidareutvecklingen innefattar bland annat en förlängning av stolens rygg, vilket innebär att den kan användas av längre och äldre barn än tidigare. Exakta åldrar och längder kan du läsa mer om nedan.

Det faktum att Axkid har ett längre ryggparti och används bakåtvänd gör att stolen erbjuder utmärkt komfort från lägsta ålder/vikt till högsta. Trots stolens storlek och det generösa benutrymmet så får den enkelt plats i även små bilar. Benstödet är justerbart allt eftersom barnet växer och detta gör också komforten bättre.

Installationen är oerhört enkel. Axkid Minikid 3 monteras och installeras med bälten med förankringar nedtill och kan smidigt fås på plats på ungefär en minut. Enligt de flesta officiella köpråd så ska man välja en stol som är enkel och snabb att installera på ett korrekt sätt. Detta eftersom felaktigt installerade stolar är en säkerhetsrisk i sig, och många stolar de facto är felaktigt installerade.

Läs mer utförligt om den enkla installationen nedan i vår Axkid Minikid 3 recension.

Axkid minikid 3 recension

Trots sin robusta konstruktion väger Axkid Minikid 3 bara 11 kg. Måtten är 65 cm på höjden och 44 cm på bredden. Djupet, alltså avståndet från sätets kant till ryggpartiets bakersta del, är 54 cm.

Fördelar

  • Enkel och snabb installation på runt en minut, med videostöd om man önskar.
  • Godkända säkerhetstester (bland annat svenska Plustestet).
  • Lång användbarhet (ända upp till 36 kg eller ca sju års ålder).
  • Svensktillverkad. Axkid ligger i Göteborg, och där har man också haft sin tillverkning ända sedan starten. Sverige har ett mycket gott rykte inom bil- och barnsäkerhet.

Nackdelar

I vår recension av Axkid Minikid 3 hittade vi inga direkta problem. Däremot har en del användare upplevt det som en liten nackdel att man bestämmer stolens lutning vid installation. Det betyder alltså att man inte kan ändra detta under färd senare. Men å andra sidan så finns det inget som hindrar att man installerar om stolen om man vill ha en annan lutning. Installationen är trots allt mycket enkel och snabb.

Vilken ålder på barn passar Axkid?

Efter att ditt nyfödda barn vuxit ur sitt babyskydd, alltså efter ett par månader, så är det dags att börja använda en bakvänd bilbarnstol. I vår recension har vi kommit fram till att Axkid Minikid 3 passar då.

Hur länge kan man använda Axkid Minikid 3?

Enligt producenten och gjorda tester så kan Axkid Minikid 3 användas upp till 125 cm eller upp till 36 kg. Detta motsvarar en ålder på sju år. Det är alltså en bilbarnstol för långa barn som också kan användas upp i åldrarna.

Installation av Axkid Minikid 3

Appen BILT finns att ladda ner i både App Store och Google Play. Med hjälp av den kan du ta del av en enkel men utförlig instruktion för att montera Axkid Minikid 3 på bästa tänkbara sätt. Instruktionerna är i 3D och interaktiva för att göra det så enkelt som möjligt.

Efter att ha gått igenom instruktionerna i appen så kommer du enkelt på egen hand kunna montera stolen på runt en minut. Det finns också en pedagogisk instruktionsfilm på Youtube som visar hur stolen monteras i bilen.

Hur ska barnet sitta i Axkid Minikid 3?

Barnet åker bakåtvänt i Axkid Minikid 3. Enligt alla aktörer i branschen samt kontrollorgan så är en bakåtvänd stol det allra säkraste sättet för barn att åka i bilen.

Axkid Minikid 3 i framsätet?

Ja, enligt rekommendationer kan den installeras i både bak- och framsäte. När den installeras i framsätet så kan stolens rygg ha kontakt med bilens instrumentpanel. Detta är inte nödvändigt, och i vår recension kom vi fram till att det är bilens storlek som får avgöra om Axkid Minikid 3 installeras med eller utan kontakt med instrumentpanelen.

Ett råd är dock att låta stolen och instrumentpanelen ha kontakt från början om du väljer att installera i framsätet. Detta eftersom det blir mer utrymme över i baksätet för eventuella passagerare på det sättet.

Skillnader mellan Axkid Minikid 3 och andra modeller

Den första modellen i serien Minikid som Axkid utvecklade kallas idag för Axkid Minkid. Man kan säga att det är denna revolutionerande modell av bakvänd bilbarnstol som hela serien Axkid bygger på. Det som var revolutionerande med denna modell, och det som har överlevt med efterföljande generationer, är dess säkerhet kombinerat med det faktum att den kan användas med ett växande barn.

Den första stora uppdateringen av den första modellen fick namnet Axkid Minikid 2. Både den och andra varianter av den första har utsetts till bästa bilbarnstolen i flera jämförelser och recensioner.

Har man använt tidigare modeller av Minikid så kommer en stor skillnad märkas redan vid montering av Axkid Minikid 3. Det är det faktum att banden för att förankra stolen undertill nu sitter på ryggpartiets nedre del. Tidigare satt de på bägge sidor av stolen. Den placeringen fyller två funktioner – dels är det säkrare och dels underlättar det montering och installation.

En liknande förändring är att de två klämmor som satt på sidan av stolen på tidigare modeller har bytt plats. Dessa klämmor har till funktion att hålla fast i bilens bälte vid installationen och sitter så under hela tiden stolen är monterad i bilen. De två klämmorna är nu utbytta mot en klämma som sitter inne i stolen på mitten av sätet på bilbarnstolen. Du kommer åt den genom att dra upp dragkedjan framtill. Sedan för du bilens bälte in från ena sidan, genom klämman som du klämmer igen, och sedan ut på andra sidan.

Avslutningsvis klämmer du fast bilbältets hankontakt i bilsätets honkontakt och drar igen dragkedjan på Axkid Minikid 3. Syftet med den förändringen är att underlätta installationen – du slipper klättra runt i bilen.

När det gäller den populära varianten Axkid Minikid 3 Premium så är skillnaden mellan den och Minikid 3 rent utseende- och komfortrelaterade. Premiummodellen kommer med något tjockare stoppning, vilket gör ditt barns upplevelse ännu mer behaglig. Dessutom finns det fler färger och färgkombinationer att välja mellan om du fastnar för detta alternativ. Inga skillnader finns i testresultat eller andra säkerhetsrelaterade frågor.

Gemensamt för Axkid Minikid 2 och Minikid 3 är att bägge stolar använder sig av bältesmontering istället för ISOFIX. Detta gäller både grundutförandet av respektive stol samt premiummodeller. Standarden för ISOFIX är framtagen för att underlätta installationer av bilbarnstolar, men stolar som monteras med hjälp av bälten är lika säkra samtidigt som de ger större valfrihet och erbjuder enklare montering.

FAQ

Har Axkid Minikid 3 ISOFIX?

Nej. Axkid Minikid 3 är inte beroende av ISOFIX för att kunna monteras i bilen. Det betyder att du kan montera den även i äldre bilar, som kan sakna ISOFIX-fästen. Oavsett hur din bil ser ut så kommer stolen att kunna monteras på ett säkert och enkelt sätt.

ISOFIX-standarden har varit viktig för att lyfta upp säkerheten i branschen till en hög miniminivå. Men det finns begränsningar. Axkid Minikid 3 frigör sig från dessa begränsningar och låter dig använda stolen även i den bil som inte är utrustad med ISOFIX-fästen. Med fortsatt hög säkerhet.

Kan man tvätta klädseln på Axkid Minikid 3?

Ja. Klädseln går att ta bort och man kan tvätta den i maskin på 30 eller 40 grader. I vår recension provade vi att tvätta Axkid Minikid 3 i 30 grader och lät sedan klädseln hänga och torka. Den behöll formen och storleken och var enkel att sätta på igen.

Enligt köpråd så ska man ej torka klädseln i torktumlare eftersom den då riskerar att krympa och/eller ändra formen. Klädseln är för övrigt mycket mjuk och påminner till kvalitén om trikå. Det är samma typ av tyg som på senaste klädseln på Axkid Minikid 2.

Jämfört med andra bilbarnstolar så är själva handhavandet av klädseln otroligt enkelt. Då är jämförelsen gjord med stolar som ändå har löstagbar klädsel. Det finns obegripligt nog stolar där man inte kan lossa klädseln, men detta blir tack och lov allt ovanligare. Att spilla saker är en naturlig del av att vara barn och en bra bilbarnstol måste vara gjord för att hantera detta.

Hur justerar man stolen efter längd?

Axkid Minikid 3 är unik på det sättet att den låter dig använda en och samma stol från och med att barnet lämnar babyskydd till och med sju år (eller tills viktgränsen uppnåtts).

Dels justerar du benpartiet för sig allt eftersom barnets ben växer och behöver mer utrymme. Men huvudpartiet och nacken kommer också behöva justeras. Detta håller du enkelt koll på och ställer in själv med hjälp av enkla reglage på stolen.

Det finns dock en unik funktion i just huvudpartiet som låter stolen justeras automatiskt i takt med att barnet växer. Denna dynamiska nackstödsteknologi känner av hur mycket av stolens inbyggda bälte som används (hur mycket du drar i det när du spänner fast barnet) och därmed anpassas stödet efter barnet.

Varför ska jag välja en bakåtvänd stol?

De senaste decenniernas forskning på området (och den är mycket gedigen) har enhälligt resulterat i uppfattningen att det är betydligt bättre med en bakåtvänd bilbarnstol än en framåtvänd. Detta kan verka paradoxalt för vissa till en början. Man tänker sig ju att resten av bilens passagerare färdas med huvudet framåt, och därför är det logiskt att också barn gör det.

Men skillnaden kan egentligen kokas ned till en enda anatomisk detalj – nämligen nacken. Ett litet barns nacke har inte samma styrka och styrsel som nacken hos en vuxen person (eller ett äldre barn). Det gör att att en bilbarnstol måste kunna fånga upp huvudet och nacken ordentligt vid en kollision (eller väldigt häftig inbromsning). Detta görs överlägset bäst av en bilbarnstol som är bakåtvänd, precis som Axkid Minikid 3.

Eftersom Axkid Minikid 3 kan installeras så att den har kontakt med antingen framsätets rygg alternativt instrumentpanelen så blir stolen extra stabil.

Vart kan man vända sig vid fel?

I första hand vänder du dig till butiken eller återförsäljaren online där du köpte stolen. Det händer dock att att återförsäljare och butiker går i konkurs. I de fall då din inköpsstället inte längre finns så kan du kolla på Axkids hemsida där det finns en lista med alla auktoriserade återförsäljare som kan hjälpa dig.

Bor du långt ifrån närmsta återförsäljare så kan du självklart vända dig direkt till Axkid. Detta gör du enklast via mail och du bifogar då bilder på de delar det är fel på. Axkid uppmanar kunder att ta med så mycket information som möjligt utöver bilder för att kunna handlägga ditt ärende så fort som möjligt.

I vårt test och recension av stolen, ska tilläggas, så fanns inga problem med någon av delarna. Detta rimmar väl med vad Axkid berättar som sina rigorösa tester innan en stol lämnar fabriken. Fel kan dock alltid uppstå beroende av flera faktorer och det är bra att veta vart man ska vända sig.

Sammanfattning

Axkid Minikid 3 är ett mycket bra alternativ för dig som står i begrepp att köpa en bilbarnstol med högsta säkerhet som du vill kunna använda under lång tid. Stolen kan användas från det att barnet är gammalt nog att lämna babyskydd upp till ca sju års ålder. Mot bakgrund av det får man anse att detta är en mycket prisvärd stol.

Den uppfyller alla branschens krav på säkerhet och den kan monteras enkelt med hjälp av en praktisk instruktion. Denna instruktion kommer med stolen och finns dessutom i en interaktiv variant som du kan ta del av via en gratis app.

Det är en vidareutveckling av Axkids tidigare modeller i serien Minikid, med vilka den delar en rad funktioner. Bland annat kan det mjuka och tåliga tyget tas av och tvättas enkelt, men de är också liknande till sin funktion när det gäller montering. De är alla tre bakåtvända bilbarnstolar som går snabbt att montera.

Precis som många andra bilbarnstolar från Sverige i allmänhet, och Axkid i synnerhet, så har Axkid Minikid 3 fått stor uppmärksamhet internationellt. Sverige är känt som ett land där man tar barns säkerhet i trafiken på allra största allvar. Det här är en stol som förvaltar detta arv på ett mycket bra sätt.

En mycket prisvärd bilbarnstol, speciellt med tanke på att det är en stol som kan användas under så pass många år.

Axkid Minikid 3

Axkid Minikid 3 Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

Produkt:Axkid Minikid 3
Vikt:0-23 kg
Ålder:ca 6 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:11 kg
D x B x H:54 x 44 x 65 cm