Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Axkid är i branschen, både den svenska delen och internationellt, kända som experter på säkerhet för barn i bil. Detta är inte speciellt överraskande eller ifrågasatt eftersom Sverige är välkänt i hela världen som ett land där barns säkerhet tas på största allvar. Axkid representerar den svenska bil- och barnsäkerheten väl med sitt gedigna säkerhetstänkande och täta samarbete med svenska kontrollorgan för trafiksäkerhet. Med Axkid ONE 2 så förvaltar man denna tradition på ett bra sätt, vilket vi ska gå igenom ordentligt i denna recension.

Bilbarnstolen Axkid ONE 2 är en bakåtvänd ISOFIX-stol som passar barn från 61 till 125 cm eller upp till 23 kg, vilket motsvarar cirka sju års ålder. Den utlovar enkel och säker installation, bästa benutrymmet på marknaden och hög komfort för barnet. Men hur bra är den egentligen? Jag har testat den med min fyraåriga dotter och här är min bedömning.

Axkid ONE 2

AXKID ONE 2 recension

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

  • Hög maxvikt – lång användningstid
  • Enkel att montera
  • i-Size & Plusgodkänd
Produkt:Axkid ONE 2
Vikt:0-23 kg
Längd:61-125 cm
Ålder:ca 6 mån – 7 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:10 kg
D x B x H:54 x 44 x 76 cm

Säkerhet

En av de viktigaste aspekterna av en bilbarnstol är såklart säkerheten. Axkid ONE 2 har flera funktioner som gör den till en mycket säker stol. Den har ett integrerat stödben som automatiskt anpassar sig till bilens golv, vilket ger extra stabilitet vid en krock. Den har också ett sidokrocksskydd som kan justeras efter bilens storlek, vilket ger bättre skydd för barnets huvud och nacke. Dessutom har den ett unikt fempunktsbälte som fördelar kraften över hela kroppen vid en eventuell olycka.

Axkid ONE 2 har också genomgått det frivilliga Plustestet, som är det tuffaste krocktestet för bakåtvända bilbarnstolar i världen. Det innebär att stolen uppfyller mycket höga krav på säkerhet och att barnets nacke inte utsätts för farliga belastningar vid en frontalkollision.

Användarvänlighet

En annan viktig aspekt av en bilbarnstol är hur lätt den är att använda för både föräldrar och barn. Axkid ONE 2 imponerar även här med sin smarta design och sina praktiska funktioner. Den har ett ISOFIX-system som gör det möjligt att installera stolen i bilen på bara 30 sekunder med hjälp av tydliga indikatorer som visar när stolen sitter fast ordentligt. Den har också ett självjusterande nackstöd och bälte som anpassar sig efter barnets längd, vilket gör det smidigt att byta mellan olika barn eller bilar.

Axkid ONE 2 har även en lutningsfunktion som gör det möjligt att justera stolen i sex olika positioner från upprätt till liggande, vilket ger optimal komfort för barnet under resan. Stolen kan också flyttas framåt eller bakåt i skenor på ISOFIX-basen, vilket ger mer benutrymme för både barnet och passageraren framför. Stolen är relativt lätt jämfört med andra bakåtvända ISOFIX-stolar på marknaden, vilket gör den enklare att flytta mellan olika bilar om så behövs

Komfort

Den sista aspekten jag vill ta upp är komforten för barnet i stolen. Axkid ONE 2 erbjuder flera fördelar som gör resan mer behaglig för de små passagerarna. Stolen har ett mjukt och ventilerat tyg som håller barnet svalt och torrt även under varma dagar. Stolen har också ett rymligt säte med gott om plats för benen, vilket ger mer rörelsefrihet för barnet. Dessutom har stolen ett ergonomiskt formad ryggstöd som följer barnets naturliga kurva i ryggen, vilket ger bättre stöd och minskar risken för ryggproblem.

Stolen levereras också med två extra dynor: en nyföddhetsdyna som ger extra stöd till små barn och en komfortdyna som ger extra mjukhet till större barn. Båda dynorna kan tas bort när de inte behövs längre.

Fördelar

  • Den har en hög maxvikt på 23 kg, vilket gör att den kan användas längre än många andra ISOFIX-stolar.
  • Den är lätt att installera, justera och anpassa efter barnets behov.
  • Den har ett kompakt format som passar i de flesta bilar och ger bra benutrymme för barnet.
  • Den har ett plustestat säkerhetssystem med extra sidokollisionsskydd och 5-punktsbälte.
  • Den har en snygg design och flera färgalternativ att välja mellan.

Nackdelar

  • Den är ganska dyr jämfört med andra bakåtvända stolar på marknaden.

Sammanfattning

Bilbarnstolen Axkid ONE 2 är en mycket bra stol som erbjuder hög säkerhet, användarvänlighet och komfort för både föräldrar och barn. Den har flera smarta funktioner som gör den enkel att installera, justera och anpassa efter barnets behov. Den har också ett modernt och snyggt utseende som passar i de flesta bilar.

Det enda negativa jag kan säga om stolen är att den är ganska dyr, men jag tycker att det är värt det med tanke på alla fördelar den ger. Jag rekommenderar starkt bilbarnstolen Axkid ONE 2 till alla föräldrar som vill ha en bakåtvänd stol som håller länge och ger bästa möjliga skydd och komfort för deras barn.


Vanliga frågor om Axkid ONE 2

Här besvarar vi några av de vanligast förekommande frågorna om just Axkid ONE 2:

Vilken ålder på barn passar Axkid ONE 2?

Axkid ONE 2 passar barn från 61 centimeter och barn ända upp till sju års ålder. Med det extra spädbarnsinlägget (Axkid ONE+ 2) är det möjligt för barnet att använda bilbarnstolen redan från dag ett.

Hur installerar man Axkid ONE 2?

Fäst ISOFIX-armarna i bilens ISOFIX-fästen och dra ut dem så långt som möjligt.
Tryck ner spärren på baksidan av stolen och dra ut stödbenet så långt som möjligt.
Placera stolen i önskat läge på bilens säte och tryck ner den tills du hör ett klickljud från ISOFIX-armarna.

Justera stödbenet så att det är lodrätt mot golvet och tryck ner det tills du hör ett klickljud från spärren.

Kontrollera att indikatorerna på ISOFIX-armarna och stödbenet är gröna, vilket betyder att installationen är korrekt utförd.

För att säkerställa så ni har gjort rätt uppmanar jag er att besöka Axkids support-sida där video och manual på hur man installerar Axkid ONE 2 finns!

Axkid ONE 2 i framsätet?

Det är inget problem att montera bilbarnstolen i framsätet. Men du måste se till att stödbenet är utdraget och har en vinkel som är större än 10° från sätets baksida. Det kan du kolla genom att jämföra stödbenets position med den vertikala linjen. Viktigt: Låt inte bilbarnstolen vara på ett säte där det finns en aktiv airbag

Vad är skillnaden mellan Axkid ONE+ 2 och Axkid ONE 2?

Axkid ONE+ 2 är en variant av Axkid ONE 2 som även passar för mindre barn från ca. 4 månaders ålder (40 cm). Den har ett extra stödinsats som ger mer komfort och stöd för huvudet

Vad är skillnaden mellan Axkid ONE och Axkid ONE 2?

Axkid ONE 2 är en uppdaterad version av Axkid ONE som har några förbättringar. Till exempel har Axkid ONE 2 en ny design på klädseln, ett nytt färgval (grå), ett förbättrat huvudstöd och bälte, och en ny funktion som heter “Easy Access” som gör det lättare att ta i och ur barnet. Båda stolarna är däremot plustestade och godkända upp till ca. 7 års ålder (125 cm/23 kg) med ISOFIX.

Vad är skillnaden mellan Axkid Minikid 3 och Axkid ONE 2?

Den största skillnaden är monteringen. Axkid One 2 är en ISOFIX-monterad stol som kräver att du har ISOFIX-fästen i bilen. Minikid 3 är en bältesmonterad stol som kan installeras med bilens trepunktsbälte. Det gör Minikid 3 mer flexibel att använda i olika bilar och även i framsätet.

En annan skillnad är viktgränsen. Eftersom ISOFIX-fästena har en max totalvikt på 33 kg (stol och barn tillsammans), kan barnet sitta i Axkid One 2 tills det väger 23 kg. Stolen väger bara 10 kg själv. Minikid 3 har ien viktgräns på 36 kg vilket gör den till en bilbarnstol som passar större barn!

Hur justerar man höjden på nackstödet och bältet på Axkid ONE 2?

För att justera höjden på nackstödet och bältet på Axkid ONE 2 behöver du bara dra i spaken som sitter bakom nackstödet. Du kan justera höjden i sex olika lägen.

Hur lutar man ryggstödet på Axkid ONE 2?

För att luta ryggstödet på Axkid ONE 2 behöver du bara trycka in knappen som sitter under stolen och dra stolen framåt eller bakåt. Du kan luta ryggstödet i fyra olika lägen.

Hur tar man bort klädseln från Axkid ONE 2?

För att ta bort klädseln från Axkid ONE 2 behöver du följa instruktionerna i bruksanvisningen eller titta på videon som finns på Axkids hemsida. Klädseln är tvättbar i maskin vid max 40°C.

Varför ska jag välja en bakåtvänd stol?

De senaste decenniernas forskning på området (och den är mycket gedigen) har enhälligt resulterat i uppfattningen att det är betydligt bättre med en bakåtvänd bilbarnstol än en framåtvänd. Detta kan verka paradoxalt för vissa till en början. Man tänker sig ju att resten av bilens passagerare färdas med huvudet framåt, och därför är det logiskt att också barn gör det.

Men skillnaden kan egentligen kokas ned till en enda anatomisk detalj – nämligen nacken. Ett litet barns nacke har inte samma styrka och styrsel som nacken hos en vuxen person (eller ett äldre barn). Det gör att att en bilbarnstol måste kunna fånga upp huvudet och nacken ordentligt vid en kollision (eller väldigt häftig inbromsning). Detta görs överlägset bäst av en bilbarnstol som är bakåtvänd, precis som Axkid ONE 2.

Vart kan man vända sig vid fel?

I första hand vänder du dig till butiken eller återförsäljaren online där du köpte stolen. Det händer dock att att återförsäljare och butiker går i konkurs. I de fall då din inköpsstället inte längre finns så kan du kolla på Axkids hemsida där det finns en lista med alla auktoriserade återförsäljare som kan hjälpa dig.

Bor du långt ifrån närmsta återförsäljare så kan du självklart vända dig direkt till Axkid. Detta gör du enklast via mail och du bifogar då bilder på de delar det är fel på. Axkid uppmanar kunder att ta med så mycket information som möjligt utöver bilder för att kunna handlägga ditt ärende så fort som möjligt.

I vårt test och recension av stolen, ska tilläggas, så fanns inga problem med någon av delarna. Detta rimmar väl med vad Axkid berättar som sina rigorösa tester innan en stol lämnar fabriken. Fel kan dock alltid uppstå beroende av flera faktorer och det är bra att veta vart man ska vända sig.

Axkid ONE 2

AXKID ONE 2 recension

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

Produkt:Axkid ONE 2
Vikt:0-23 kg
Längd:61-125 cm
Ålder:ca 6 mån – 7 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:10 kg
D x B x H:54 x 44 x 76 cm