Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Innehållsförteckning

222ästa Babyskyddet 2024

För att din lilla bebis ska färdas tryggt och säkert i bilen, då är det viktigt att du har ett riktigt bra babyskydd i bilen. Det finns gott om bra babyskydd för bilen att välja mellan och därför kan det vara svårt att veta vilket babyskydd som egentligen är bäst i test.

Därför har vi genomfört ett stort test av babyskydd för att hitta det bästa babyskyddet för nyfödda 2024. I vårt bäst i test har vi klämt, känt, granskat, läst recensioner och utvärderat säkerhetsaspekter. Allt för att kunna sammanställa en topplista med de bästa och säkraste babyskydden.

I testet har vi bland annat gått igenom användarvänlighet, vikt, ålder och säkerhet. Alla babyskydd i vårt bäst i test kan användas direkt när bebisen föds och under många månader framåt. De är enkla att montera i bilen, antingen med en bas för montering som säljs separat eller med en bas som ingår i paketet.

Med rätt babyskydd i din bil kan hela familjen färdas tryggt på vägarna. Många skydd är dessutom så praktiska och flexibla att du kan montera dem i barnvagnen och därmed slippa lyfta upp bebisen när du byter från bil till vagn.

Bäst i Test: Babyskydd

Ett bra och säkert babyskydd är en viktig investering för föräldrar som vill se till att deras nyfödda reser tryggt i bilen. I vårt bäst i test av babyskydd har vi tagit hänsyn till flera faktorer för att hitta de allra bästa alternativen på marknaden. Vi har granskat säkerhetsaspekter, vikt, ålder och användarvänlighet för att kunna presentera en topplista med de mest pålitliga och säkra babyskydden.

Alla babyskydd i vårt test kan användas från födseln och är lätta att montera i bilen. Vi har också tagit hänsyn till hur praktiska och flexibla babyskydden är, vilket gör det möjligt att enkelt byta mellan bil och vagn utan att behöva lyfta upp bebisen. Med vår topplista kan du känna dig trygg och säker när du tar med din nyfödda på bilresor.

BeSafe iZi Go Modular X2 i-Size

BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size recensionSäkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

Produkt: BeSafe iZi Go Modular X2 i-Size
Vikt: 0-13 kg
Ålder: ca 0-12 mån
Installation: Bälte/ISOFIX/Barnvagn
Riktning: Bakåtvänd
Godkännande: R129 (i-Size)
Babyskyddets vikt: 4.2 kg
D x B x H: 44 x 66 x 59 cm

BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size är ett babyskydd som på regelbunden basis har utsetts till bäst i test. Godkänd enligt i-Size och utrustad med flera smarta funktioner gör detta till ett av marknadens bästa babyskydd som ger både säkerhet och komfort till både barnet och föräldrarna.

BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size är utformad för att ge det bästa skyddet vid en eventuell krock, med extra sidokollisionsskydd (SIP+) som absorberar belastningen av krocken och ökar skyddet vid en eventuell sidokollision, inbyggt sidokollisionsskydd i babyskyddets skal och en stötdämpande huvudkudde med Dynamic Force Absorber som ger extra stöd åt de minsta. Dessutom har det en vadderad fem-punktssele som håller barnet på plats och är lätt att justera.

BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size har också en rymlig design som ger barnet gott om plats att växa i upp till 75 cm eller 13 kg. Vidare har BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size också en ergonomiskt utformad bärhandtag som gör det lätt att bära med sig och ett solskydd med UV-skydd 50+ som skyddar barnet från solen.

Installationen är mycketenkel där man med tydliga färgfält får veta direkt om babyskyddet är onterat korrekt. BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size är också enkel att montera i bilen med ett trepunktsbälte eller en BeSafe ISOFIX-bas för att enkelt och snabbt montera eller flytta babyskyddet.

BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size är ett användarvänligt babyskydd som passar på de flesta barnvagnar med adapter. Du kan också använda det tillsammans med BeSafe ISOFIX-bas eller bilens trepunktsbälte. Installationen är mycket pedagogisk med tydliga färgfält som visar om du har gjort rätt. Babyskyddet har också en avtagbar klädsel som är maskintvättbar och finns i flera olika färger och mönster.

Sammantaget är BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size ett mycket bra babyskydd. Tack vare användarvänliga funktioner, god komfort för barnet och en i-Size certifiering till ett bra pris så förtjänar benämningen BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size ”Bästa Babyskyddet 2024”!

Maxi-Cosi Coral

Maxi-Cosi Coral 360 recensionSäkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

Produkt: Maxi-Cosi Coral 360
Vikt: 0-13 kg
Ålder: ca 0-12 mån
Installation: Bälte/ISOFIX/Barnvagn
Riktning: Bakåtvänd
Godkännande: i-Size
Babyskyddets vikt: 1,7 – 5,4 kg
D x B x H: 68 x 44 x 58

Om du letar efter ett babyskydd som är både säkert och praktiskt kan du vara intresserad av Maxi-Cosi Coral 360. Det är ett modulbaserat babyskydd som består av två delar: en basenhet som fästs i bilen med ISOFIX eller bälte och en soft carrier som kan tas lös och bäras på flera sätt. Maxi-Cosi Coral 360 är ett modulärt babyskydd som kan roteras 360° på basen. Det innebär att du kan vrida babyskyddet i vilken riktning du vill, till exempel för att sätta i eller ta ur ditt barn ur bilen på ett enkelt och bekvämt sätt.

Maxi-Cosi Coral är ett av de lättaste babyskydden på marknaden. Soft carrier väger bara 1,7 kg och har mjuka tyger och ett ergonomiskt inlägg som ger optimal komfort för ditt barn. Du kan bära den med handtaget, över axeln eller runt midjan. Det gör det enkelt att flytta ditt barn från bilen till barnvagnen eller hemmet utan att störa sömnen. Det är också smidigt att klicka i och ur soft carrier med bara ett knapptryck.

Maxi-Cosi Coral 360 är kompatibel med FamilyFix 360 basen, som ansluts till ISOFIX-fästena i din bil. Du kan enkelt klicka fast och lossa babyskyddet från basen med ett knapptryck. Om din bil inte har ISOFIX-fästen kan du också installera Maxi-Cosi Coral 360 med bara bilbältet.

Basenheten har indikatorer som visar när stolen är korrekt installerad och låst. Maxi-Cosi Coral är godkänd enligt den senaste säkerhetsstandarden i-Size (ECE R129) som ställer högre krav på sidokrocksskydd och bakåtvänd åkning. Stolen har också ett integrerat solskydd och ett justerbart huvudstöd som anpassar sig efter ditt barns tillväxt.

Maxi-Cosi Coral passar till de flesta barnvagnar från Maxi-Cosi samt andra märken med hjälp av adaptrar. Du kan också köpa tillbehör som regnskydd, fotmuff eller åkpåse för att göra resan ännu mer behaglig för ditt barn.

Överlag är Maxi-Cosi Coral 360 är ett mycket bra babyskydd och nära att ta titeln bästa babyskyddet 2024, däremot är det en rätt stor peng man måste lägga ut. Har man råd med Maxi-Cosi Coral 360 så är det i våra ögon det bästa babyskyddet 2024 me på grund av prislappen får Maxi-Cosi Coral 360 nöja sig med en andraplats.

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size recensionSäkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

Produkt: Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size
Vikt: 0-12 kg
Ålder: ca 0-12 mån
Installation: Bälte/ISOFIX/Barnvagn
Riktning: Bakåtvänd
Godkännande: R129 (i-Size)
Babyskyddets vikt: 4.5 kg
D x B x H: 67 x 44 x 56 cm

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size är ett annat högkvalitativt babyskydd som har fått toppbetyg i flera tester och recensioner. Det är också godkänt enligt i-Size-standarden och har ett innovativt system som kallas SensorSafe som övervakar barnets välbefinnande under bilfärden.

SensorSafe är en smart klämma som fästs på bältet och kopplas till din smartphone via Bluetooth. Den skickar dig larm om barnet blir för varmt eller kallt, om bältet öppnas eller om du glömmer barnet i bilen. Du kan också se information om bilens temperatur, körsträcka och tid på din telefon.

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size har också ett mjukt och vadderat nyföddfodral som ger extra stöd och komfort till ditt barn. Du kan enkelt ta bort fodralet när barnet växer ur det. Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size monteras på FamilyFix3-basen som fästs med ISOFIX-fästen i bilen. Basen har också indikatorer som visar när stolen är korrekt installerad och låst. Basen kan även användas till nästa storlek av bilbarnstol från Maxi-Cosi.

Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size har även ett integrerat solskydd med UPF 50+, ett sidokrockssystem samt ett memory foam-huvudstöd som anpassar sig efter barnets huvudform. Maxi-Cosi Pebble Pro i-Size passar till de flesta barnvagnar från Maxi-Cosi samt andra märken med hjälp av adaptrar.

Britax Primo

Britax Primo recensionSäkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

Produkt: Britax Primo
Vikt: 0-13 kg
Ålder: ca 0-13 mån
Installation: Bälte/ISOFIX/Barnvagn
Riktning: Bakåtvänd
Godkännande: ECE R44
Babyskyddets vikt: 4
D x B x H: 65 x 44 x 57

Britax Römer Primo är ett prisvärt babyskydd som inte kompromissar med säkerheten eller komforten för ditt barn. Det är godkänt enligt den äldre säkerhetsstandarden ECE R44/04 men har ändå bra resultat i olika krocktester.

En av de stora fördelarna med Britax Römer Primo är att det är lätt (3,6 kg) och smidigt att bära och flytta mellan olika bilar. Det har också ett ergonomiskt handtag som gör det bekvämt att hålla i. En annan fördel är att Britax Römer Primo har ett justerbart huvudstöd och bälte som du kan anpassa efter ditt barns storlek med en handrörelse.

Det har också ett mjukt nyföddfodral samt axelvadderingar för extra komfort. Britax Römer Primo kan monteras antingen med bilens trepunktsbälte eller med Britax BABY-SAFE-basen som fästs med ISOFIX-fästen eller bälte i bilen. Basen har indikatorer som visar när stolen är korrekt installerad och låst.

Basen kan även användas till nästa storlek av bilbarnstol från Britax Römer. Britax Römer Primo har även ett integrerat solskydd som du kan fälla ut vid behov samt ett sidokrockssystem som skyddar barnets huvud och nacke. Britax Römer Primo passar till de flesta barnvagnar från Britax Römer samt andra märken med hjälp av adaptrar.

Maxi-Cosi CabrioFix

maxi-cosi cabriofix recensionSäkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

Produkt: Maxi-Cosi CabrioFix
Vikt: 0-13 kg
Ålder: ca 0-12 mån
Installation: Bälte/ISOFIX/Barnvagn
Riktning: Bakåtvänd
Godkännande: i-Size
Babyskyddets vikt: 3,2
D x B x H: 66 x 44 x 57

Maxi-Cosi CabrioFix är ett babyskydd som har fått extremt bra omdömen för sin säkerhet, komfort och användarvänlighet. Däremot är det en sak som sticker ut lite extra och det är faktiskt priset. Med tanke på priset är detta ett mycket bra och billigt babyskydd som uppfyller alla säkerhetskrav man följer i Sverige.

Maxi-Cosi CabrioFix är ett lätt och smidigt babyskydd som kan fästas i bilen med bälte eller ISOFIX-bas eller på de flesta barnvagnar med ett enkelt klick. Det har en mjuk och avtagbar klädsel som är maskintvättbar och ett solskydd som skyddar barnet från solen.

Maxi-Cosi CabrioFix är dock inte bara lätt och smidigt, det är dessutom ett säkert babyskydd som uppfyller i-Size-standarden för bilbarnstolar. Maxi-Cosi CabrioFix har också ett sidokollisionsskydd (Side Protection System) som minskar krafterna vid en sidokrock. Självklart har Maxi-Cosi CabrioFix också en trepunktssele som håller barnet på plats och en stötdämpande huvudkudde som ger extra stöd åt de minsta.

Maxi-Cosi CabrioFix är ett väldigt bekvämt babyskydd för både barnet och föräldrarna. Det har en rymlig design som ger barnet gott om plats att växa i. Det har också en ergonomiskt utformad bärhandtag som gör det lätt att bära med sig. För föräldrarna är det praktiskt att kunna installera och ta bort babyskyddet från basen eller barnvagnen med ett enda klick.

Maxi-Cosi CabrioFix är ett prisvärt babyskydd som ger dig mycket för pengarna. Du kan använda det från nyfödd upp till cirka 12 månader eller 13 kg. Du kan också välja mellan flera olika färger och mönster för att hitta den stil som passar dig bäst. Om du letar efter ett babyskydd som kombinerar i-Size-säkerhet, komfort och användarvänlighet till ett mycket bra pris så är Maxi-Cosi CabrioFix bästa babyskyddet för er!

Maxi-Cosi Pebble 360

maxi-cosi pebble 360 recensionSäkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

Produkt: Maxi-Cosi Pebble 360
Vikt: 0-13 kg
Ålder: ca 0-15 mån
Installation: Bälte/ISOFIX/Barnvagn
Riktning: Bakåtvänd
Godkännande: i-Size
Babyskyddets vikt: 5 kg
D x B x H: 67 x 44 x 56

Maxi-Cosi Pebble 360 är ett babyskydd som är en del av den nya generationen av roterande bilstolar från Maxi-Cosi. Det är ett smidigt och säkert babyskydd som är godkänt enligt den nya i-Size-standarden R129. Det kan användas från födseln upp till ca 15 månader eller max 13 kg. Det har också flera smarta funktioner som gör det bekvämt och användarvänligt för både barnet och föräldrarna.

Maxi-Cosi Pebble 360 är ett roterande babyskydd som kan vridas med en hand i 360 grader på FamilyFix 360 isofixbas (säljs separat). Det gör det lätt att installera och ta bort babyskyddet från bilen utan att behöva böja sig över eller lyfta tungt. Du kan också välja om du vill ha ditt barn framåtvänt eller bakåtvänt i bilen.

Maxi-Cosi Pebble 360 är ett säkert babyskydd som skyddar ditt barn vid en eventuell kollision. Det har en teknologi som heter G-CELL som absorberar kraften från en sidokollision och minskar risken för skador. Det har också ett justerbart nackstöd och en vadderad fem-punktssele som håller barnet på plats och anpassar sig efter barnets storlek.

Maxi-Cosi Pebble 360 är ett bekvämt babyskydd för både barnet och föräldrarna. Det har en rymlig design som ger barnet gott om plats att växa i. Det har också ClimaFlow, ett system som hjälper till att reglera temperaturen i babyskyddet så att ditt barn inte blir för varmt eller kallt. För föräldrarna är det praktiskt att kunna tvätta den avtagbara klädseln i maskin på upp till 30 °C.

Maxi-Cosi Pebble 360 är ett användarvänligt babyskydd som passar på de flesta barnvagnar med adapter. Du kan också använda det med bilens trepunktsbälte om du inte har isofixbasen tillgänglig. Installationen är mycket enkel med tydliga färger och instruktioner som visar om du har gjort rätt.

Cybex Cloud Z2 i-Size

cybex cloud z i-size recensionSäkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

Produkt: Cybex Cloud Z2 i-Size
Vikt: 0-13 kg
Ålder: ca 0-18 mån
Installation: Bälte/ISOFIX/Barnvagn
Riktning: Bakåtvänd
Godkännande: i-Size
Babyskyddets vikt: 4,8 kg
D x B x H: 67 x 44 x 38

Cybex Cloud Z i-Size är ett av de mest populära och prisbelönta babyskydden på marknaden. Det är godkänt enligt den senaste säkerhetsstandarden i-Size och har flera smarta funktioner som gör det både säkert och bekvämt för ditt barn.

En av de stora fördelarna med Cybex Cloud Z i-Size är att det har en ergonomisk liggläge-funktion som gör att du kan vinkla stolen när den inte sitter fast i bilen. Detta minskar risken för syrebrist hos barnet och ger en mer naturlig sovposition.

En annan fördel är att Cybex Cloud Z i-Size har ett roterande system som gör det lättare att lyfta i och ur barnet ur bilen utan att behöva böja sig över bilsätet. Du kan också justera höjden på huvudstödet och bältet med en hand så att de passar perfekt till ditt växande barn.

Cybex Cloud Z i-Size monteras på Base Z-basen som fästs med ISOFIX-fästen i bilen. Basen har indikatorer som visar när stolen är korrekt installerad och låst. Basen kan också användas till nästa storlek av bilbarnstol från Cybex, vilket sparar pengar och plats.

Cybex Cloud Z i-Size har också ett integrerat solskydd med UPF 50+, ett avtagbart nyföddfodral samt ett sidokrockssystem som absorberar kraften vid en sidokollision. Cybex Cloud Z i-Size passar till de flesta barnvagnar från Cybex samt andra märken med hjälp av adaptrar.

Axkid Babyfix

Axkid Babyfix recensionSäkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

Produkt: Axkid Babyfix
Vikt: 0-13 kg
Ålder: ca 0-12 mån
Installation: Bälte/ISOFIX/Barnvagn
Riktning: Bakåtvänd
Godkännande: ECE R44/04
Babyskyddets vikt: 3,5 kg
D x B x H: 63 x 43 x 55

Om du letar efter ett av de bästa babyskydden på marknaden, kan du överväga Axkid Babyfix. Det är ett lätt och smidigt babyskydd som är godkänt för nyfödda barn upp till 13 kg eller 75 cm. Det är också kompatibelt med 90% av alla barnvagnar, vilket gör det till ett bra val för familjer som vill ha flexibilitet och bekvämlighet.

Axkid Babyfix har flera funktioner som gör det till ett säkert och användarvänligt babyskydd. Det har en integrerad solskärm som skyddar barnet mot solen, en mjuk dyna som ger extra stöd för huvudet och nacken, samt en fempunktssele som håller barnet på plats. Dessutom har det ett ergonomiskt handtag som gör det lätt att bära och flytta mellan bilen och vagnen.

För att installera Axkid Babyfix i bilen kan du antingen använda bilens 3-punktsbälte eller köpa till en bas som fästs med ISOFIX. Basen gör installationen snabbare och enklare, samt ger extra stabilitet och säkerhet. Du kan också justera lutningen på basen för att anpassa den efter bilens säte och barnets komfort.

Axkid Babyfix är ett bakåtvänt babyskydd, vilket är den rekommenderade riktningen för små barn eftersom det ger bättre skydd vid en eventuell kollision. Babyskyddet är godkänt enligt ECE R44/04, vilket innebär att det uppfyller de grundläggande kraven på säkerhet för bilbarnstolar i Europa. Dock finns det inga uppgifter om huruvida Axkid Babyfix har genomgått några frivilliga tester eller certifieringar utöver detta.

Axkid Babyfix väger endast 3,5 kg vilket kan vara en fördel om du behöver lyfta eller bära babyskyddet ofta. Babyskyddets mått är 43 x 54 x 65 cm (bredd x höjd x djup), vilket innebär att det inte tar upp så mycket plats i bilen eller vagnen. Det kan dock vara bra att mäta din bil och din vagn innan du köper Axkid Babyfix för att vara säker på att den passar bra.

Sammanfattningsvis är Axkid Babyfix ett bra alternativ för dig som vill ha ett lätt, smidigt och kompatibelt babyskydd med god grundläggande säkerhet. Om du vill ha ett ännu bättre skydd och mer komfort för ditt barn kan du dock behöva titta på andra modeller som har högre betyg i olika tester av bästa babyskydden.

Köpguide Babyskydd – Saker att tänka på!

Att köpa ett babyskydd är ett av de viktigaste besluten du som förälder måste göra för ditt barns säkerhet och komfort i bilen. Ett babyskydd är en speciell typ av bilbarnstol som är anpassad för nyfödda och små barn upp till 13 kg eller 75 cm. Det ger ett bättre skydd än en vanlig bilbarnstol eftersom det dels är bakåtvänt och omsluter barnet på ett sätt som minskar risken för skador vid en eventuell krock.

Men hur vet du vilket babyskydd du ska välja? Det finns många olika modeller, märken, funktioner och priser på marknaden, och det kan vara svårt att hitta rätt bland alla alternativ. Därför har vi sammanställt några tips och råd som kan hjälpa dig att göra ett bra köp.

Babyskyddets godkännande:

Det första du bör tänka på när du ska köpa ett babyskydd är säkerheten. Det är det viktigaste kriteriet för att skydda ditt barn i bilen, och det finns flera saker du kan kolla efter för att bedöma hur säkert ett babyskydd är.

Alla babyskydd som säljs i Sverige måste vara godkända enligt antingen ECE R44/04 eller ECE R129 (i-Size). Det innebär att de uppfyller de grundläggande kraven på säkerhet för bilbarnstolar i Europa. Men det betyder inte att alla godkända babyskydd har samma nivå av skydd. Vissa modeller har genomgått frivilliga tester eller certifieringar utöver detta, till exempel Plus Testet, ADAC-testet eller NCAP-testet. Dessa tester ställer högre krav på bland annat huvud-, nack- och bröstskydd vid krock. Om du vill ha ett extra säkert babyskydd kan du leta efter sådana som har fått höga betyg eller utmärkelser i dessa tester.

Hur du installerar babyskyddet:

Hur du installerar ditt babyskydd i bilen spelar också roll för hur säkert det blir. Du kan antingen använda bilens 3-punktsbälte eller en bas som fästs med ISOFIX. ISOFIX är ett system som gör det lättare att fästa basen korrekt i bilens kaross utan bälte. Basen ger sedan extra stabilitet och säkerhet åt babyskydden när de klickas fast på den. Om du vill ha en smidigare installation kan du välja ett ISOFIX-babyskydd, men se till att din bil har ISOFIX-fästen innan du köper den.

Babyskyddets riktning:

Som vi nämnde tidigare är bakåtvända babyskydden säkrare än framåtvända eftersom de ger bättre skydd vid en eventuell kollision. Därför rekommenderas det att barn åker bakåtvänt så länge som möjligt, helst upp till 4-5 års ålder. De flesta babyskydden på marknaden är bakåtvända, men det finns också några som kan vändas framåt när barnet blir större. Det kan vara lockande att välja ett sådant babyskydd för att spara pengar och plats, men det är inte det bästa valet ur ett säkerhetsperspektiv. Om du vill ha ett babyskydd som varar längre kan du istället välja ett som har en högre maxvikt eller maxlängd, eller ett som är del av ett modulsystem där du kan byta ut babyskyddet mot en större bilbarnstol när barnet växer ur det.

Vilket material är babyskyddet gjort av:

Babyskydden har olika typer av material i klädseln, stoppningen och bältet. Du vill ha ett material som är mjukt, skönt och andas bra mot ditt barns hud. Du vill också ha ett material som är lätt att rengöra och torka om det blir smutsigt eller blött. Ett exempel på ett miljövänligt material som har goda andningsegenskaper och reglerad temperatur är bambu.

Komfort – Sitter bebisen bra:

När det kommer till bebisens komfort i ett babyskydd finns det några saker man ska tänka på:

 

    • Position: Bebisen ska ha en mer liggande position i babyskyddet, eftersom det är mer skonsamt för rygg och nacke. Man kan justera lutningen på babyskyddet eller använda en kudde under det för att få en bra vinkel. Bebisen ska inte sitta för länge i babyskyddet, utan tas ut och läggas ner med jämna mellanrum.

    • Säkerhet: Bebisen ska spännas fast med ett tre- eller fempunktsbälte som sitter lagom hårt. Bältet ska inte skava mot bebisen, utan ha mjuka muffar över axlarna. Bältet ska också träs om för hand när bebisen växer, så att det passar bra.

    • Temperatur: Bebisen ska inte bli för varm eller för kall i babyskyddet. Man kan använda ett solskydd, en sufflett eller en filt för att skydda mot solen eller vinden. Man kan också välja ett material som andas bra och reglerar temperaturen, som bambu.

    • Underhållning: Bebisen kan tycka att det är tråkigt att sitta i babyskyddet, så man kan försöka underhålla den med leksaker, musik eller prat. Man kan också välja ett babyskydd som har leksaker som hänger över stolen eller fäster vid handtaget.

Storlek – Hur mycket plats tar babyskyddet:

Babyskydden har olika storlekar och former, vilket påverkar hur mycket plats de tar i bilen och hur mycket de väger. Du vill ha ett babyskydd som passar bra i din bil utan att hindra sikten eller trycka mot framsätet. Du vill också ha ett babyskydd som inte är för tungt eller klumpigt att bära runt på när du tar ut det ur bilen. Ett exempel på ett smidigt och praktiskt babyskydd med rotation för högsta lättillgänglighet är Britax Römer Dualfix i-Sense.

Babyskyddets funktioner

Babyskydden har olika funktioner som kan öka komforten för ditt barn i bilen. Till exempel kan vissa babyskydd justeras i höjd eller lutning för att anpassas till ditt barns längd eller sovställning. Andra babyskydd har solskydd, suffletter, handtag eller leksaker som kan skydda eller underhålla ditt barn under färden. Ett exempel på ett babyskydd med solskydd som skyddar ditt barn från solen och går även använda till barnvagnar är Maxi-Cosi Cabriofix.

Bästa babyskyddet - Bäst i test babyskydd

Vanligt förekommande frågor om babyskydd:

Vad är ett babyskydd??

Ett babyskydd är en bilstol särskilt utformad för spädbarn. Vanligtvis brukar babyskydd användas från att barnet är nyfött, upp till cirka 12 månader.

Hur placerar man ett babyskydd i bilen?

Babyskyddet placeras alltid bakåtvänt och det kan användas både i framsätet och baksätet*. Om du väljer att ha babyskyddet i framsätet måste du koppla ur airbagen om sådan finns i bilen.

*Se till att både babyskyddet ni köper och bilen ni monterar babyskyddet i är godkända för montering i framsätet.

Hur vet man om ett babyskydd är godkänt?

Ett godkänt babyskydd har en orange etikett med ett E-märke och en kod som börjar med 04 eller 129. Det betyder att det uppfyller de europeiska säkerhetskraven för i-Size (129) eller ECE R44/04.

Hur länge kan man använda ett babyskydd?

Babyskyddet används från det att barnet är nyfött ända tills barnets huvud sticker upp ovanför kanten på stolen. Det brukar vara när barnet väger mellan 9 och 13 kg eller är mellan 9 och 15 månader gammal.

Därefter är det dags att införskaffa en bakåtvänd bilbarnstol. Beroende på vilken maxvikt och/eller maxlängd dessa stolar klarar av är det vanligtvis dags att byta igen vid 4-5 års ålder eller 18, 23 eller 36 kg. Det är då man alltså bör byta till en bältesstol.

Om du använder samma bilbarnstol till flera syskon så ska själva stolen bytas ut och kasseras efter tio år. Har bilbarnstolen dessutom blivit tappad i marken eller fått ett kraftigt slag bör bilbarnstolen bytas ut då risken är att stolen inte erbjuder fullgott skydd längre.

Tänk också på att inte ge bort eller ta emot en stol som är för gammal då även bilbarnstolar har en begränsad livslängd.

Varför är ett babyskydd för gammal efter 5-7 år?

Efter 10 år riskerar plasten i stolen att ha åldrats, blivit spröd och inte klara av att skydda barnet vid en krock. Dessutom får man inte glömma att precis som med allt annat går utvecklingen på bilbarnstolar ständigt framåt och en ny bilbarnstol har allt som oftast bättre teknik och bättre skydd än en 10 år gammal bilbarnstol.

Vad är fördelarna med ett roterande babyskydd?

Ett roterande babyskydd har en bas som kan vridas åt sidan, så att man kan lyfta ut eller sätta i barnet utan att böja sig över stolen. Det kan också vara lättare att spänna fast bältet när stolen är vriden mot dörren.

Köpa ett begagnat babyskydd?

– Kontrollera att babyskyddet inte har varit med om en krock. Det kan då finnas sprickor eller andra brister som inte syns för blotta ögat.

– Kontrollera att babyskyddet inte är för gammalt. Normalt håller ett babyskydd i 5–7 år. Titta efter datummärkning på en begagnad stol, märkningen kan finnas instansad i plasten eller på en etikett.

– Kontrollera att babyskyddet har rätt märkning. Alla babyskydd ska vara märkta med E- och/eller T, men kan även ha flera andra märkningar.

– Kontrollera att säkerhetsbältet och låset fungerar ordentligt. Säkerhetsbältet får inte vara slitet och låset ska fungera ordentligt.

Hur monterar man ett babyskydd i bilen?

Babyskyddet kan monteras fast med bilbältet eller med en särskild ISOFIX-bas. Om du använder bilbältet ska det fästas runt stolen enligt tillverkarens anvisningar. Om du använder ISOFIX-basen ska den kopplas till bilens ISOFIX-fästen och sedan klicka i babyskyddet i basen.

Kika gärna på videon från NTF för generella monteringsinstruktioner.

Hur vet jag att babyskyddet sitter ordentligt med bältet?

 Du kan kontrollera att babyskyddet sitter ordentligt genom att rycka i det framåt och åt sidorna. Det ska inte röra sig mer än några centimeter. Du kan också se till att bältet är spänt och inte har några vridningar eller veck  och att det går över de rätta punkterna på babyskyddet.

Varför ska barnet sitta bakåtvänt i ett babyskydd?

Barnets nacke är inte fullt utvecklad förrän vid fyra års ålder och därför är det mycket viktigare att skydda huvudet och nacken vid en eventuell krock. Bakåtvända bilbarnstolar minskar risken för allvarliga skador med upp till 90 procent jämfört med framåtvända stolar.

Vad är fördelen med att använda babyskydd ihop med en bas?

Fördelen med att använda babyskydd ihop med en bas är att det blir enklare att montera och ta av babyskyddet från bilen. En bas fästs i bilens isofix-fästen eller bälte och sedan klickar man i babyskyddet på basen. Det finns också indikatorer på basen som visar om monteringen är korrekt.

Vilken är den säkraste modellen av babyskydd eller bilbarnstol som finns?

Det finns många olika modeller av babyskydd och bilbarnstolar på marknaden, och det är svårt att säga vilken som är den säkraste. Det viktigaste är att välja en stol som passar ditt barns ålder, vikt och längd, samt din bil och ditt sätt att resa. I denna artikel har vi skrivit om några av de säkraste babyskydden man kan köpa just nu.

Kan jag fästa babyskyddet med bälte i taxin, bussen eller i andras bil om jag använder den med bas i min egen bil?

Ja, du kan fästa babyskyddet med bilens trepunktsbälte i andra fordon om du inte har en bas tillgänglig. Detta förutsätter då att babyskyddet kan fästas med både bas och bälte, kolla upp att modellen ni vill köpa kan detta. Se också till att följa instruktionerna för hur du spänner fast bältet korrekt.

Måste jag köpa nytt babyskydd eller basplatta om jag byter bil?

Nej, du behöver inte köpa nytt babyskydd eller basplatta om du byter bil, så länge de passar i din nya bil. Du kan kontrollera kompatibiliteten mellan din stol/bas och din bil på tillverkarens hemsida eller hos återförsäljaren.

Om man har isofix i sin bil – måste man köpa basplatta då?

Nej, du måste inte köpa en basplatta om du har isofix i din bil. Du kan montera ditt babyskydd direkt på isofix-fästena utan en basplatta. En basplatta kan dock göra det enklare att ta ur och sätta in ditt babyskydd.

Hur vet man om det babyskydd man har går att fästa på den barnvagn man valt?

Du vet om ditt babyskydd går att fästa på din barnvagn genom att kontrollera om de har samma märke eller kompatibla adaptrar. Du kan också fråga återförsäljaren eller tillverkaren av din barnvagn eller ditt babyskydd.

Bästa babyskyddet 2024?

Även om det är väldigt jämt mellan de stolar vi testat anser vi ändå att BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size är bästa babyskyddet just nu.

Vi har testat bältesstolar utifrån användarvänlighet, säkerhet, komfort och pris och sammantaget är alltså BeSafe iZi Go Modular X1 i-Size bäst i test. Det är ett smidigt babyskydd med smarta funktioner, relativt låg vikt till ett okej pris.

Billigt babyskydd 2024

Vill man ha en riktigt prisvärd och billig bältesstol kan vi varmt rekommendera Maxi-Cosi CabrioFix. Detta babyskydd som är i-Size godkänd kan för närvarande köpas för under 1000 kronor, ett riktigt fynd enligt oss!

Finns det någon särskild modell av babyskydd man ska köpa om man vill använda skyddet på barnvagnen?

Det finns ingen särskild modell av babyskydd som du måste köpa om du vill använda skyddet på barnvagnen. Det beror på vilken typ av barnvagn du har och vilka adaptrar som finns tillgängliga för den. Vissa märken erbjuder kombinationer av barnvagnar och babyskydd som passar ihop.

Kan barn har overall eller vinterjacka på sig i babyskyddet?

Nej, det är inte rekommenderat att klä barnet i tjocka kläder som overall eller vinterjacka i babyskyddet. Detta beror på att de tjocka kläderna skapar ett luftspalt mellan barnet och bältet som gör att bältet inte sitter tillräckligt nära kroppen. Om det skulle ske en krock kan barnet glida ur bältet eller få allvarliga skador av det lösa bältet. Istället bör man klä barnet i tunna lager av kläder och använda en åkpåse, filt eller jacka som läggs över bältet.

Vad är fördelen med att köpa ett paket där babyskydd och bilbarnstol kan användas på samma bas? 

En fördel med att köpa ett paket där babyskydd och bilbarnstol kan användas på samma bas är att basenheten gör det enklare att koppla in och ur bilbarnstolen. Basen kan användas ända upp i 4-årsåldern, först till babyskyddet och sedan till den bakåtvända bilbarnstolen.

Är alla babyskydd lika säkra?

Det finns olika typer av babyskydd som har olika säkerhetsfunktioner, design och komfort. Det är viktigt att välja ett babyskydd som passar din bil, ditt barn och dina behov. Med det sagt så är svaret nej, alla babyskydd är inte lika säkra. Däremot går det inte att säga att ett specifikt babyskydd är säkrare än det andra eftersom det beror på hur barnet sitter i babyskyddet, hur det är monterat i bilen och hur stort barnet är. I vår lista över de bästa babyskydden 2024 så har vi endast tagit med babyskydd som är godkända enligt i-Size eller ECE R44.

Hur vet man att babyskyddet inte är för gammalt?

Babyskydden har oftast en märkning som visar när de är tillverkade och hur länge de håller. Om du har ett babyskydd som saknar märkning och där du inte kan verifiera babyskyddets ålder med ett kvitto bör du inte använda det eftersom du inte vet om det är säkert eller inte.

Är fempunktsbälte i babyskyddet bättre än trepunktsele?

Ett fempunktsbälte är ett bälte som har fem fästpunkter: två vid axlarna, två vid höfterna och en mellan benen.

Ett trepunktsele är ett bälte som har tre fästpunkter: två vid axlarna och en mellan benen.

Vissa tester har visat att ett fempunktsbälte visat sig vara säkrare än ett trepunktsele på tre sätt:

– Det håller barnet på plats i stolen vid en krock, vilket minskar risken för skador på huvud, nacke och bröstkorg.

– Det fördelar kraften från krocken jämnt över barnets kropp, vilket minskar belastningen på de mest sårbara delarna.

– Det förhindrar att barnet ålar sig ur bältet eller vrider sig i stolen, vilket kan leda till att bältet hamnar fel eller att barnet faller ur stolen.

Det finns dock babyskydd med trepunktsele som har klarat både ECE R44 och i-Size och som kan passa bra till vissa bilar och barn. Skillnaden mellan 5-punktsbälten och 3-punktsbälten är alltså inte så stor att det bör vara en avgörande faktor. Det viktigaste är att välja ett babyskydd som är anpassat till ditt barns storlek och vikt, och som sitter fast ordentligt i din bil.

Hur ska babyskyddets handtag vara positionerat under bilresan?

Det beror på vilket babyskydd du har och hur det är konstruerat. Vissa babyskydd har ett handtag som kan vara i olika positioner, medan andra har ett fast handtag som inte kan justeras. Det finns också babyskydd som inte har något handtag alls, utan bara en soft carrier som man bär runt på.

Generellt sett bör du följa tillverkarens anvisningar om hur handtaget ska vara positionerat under bilresan. Det kan finnas olika skäl till varför handtaget ska vara uppfällt eller nedfällt, till exempel för att skydda barnet vid en krock, för att ge mer utrymme i bilen eller för att stabilisera babyskyddet.

Vi rekommenderar starkt att ni läser bruksanvisningen för ert babyskydd!