Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Följande recension av BeSafe Stretch bilbarnstol innehåller information om stolens olika funktioner och egenskaper med fokus på säkerhet, komfort och användarvänlighet. Vi listar också för- och nackdelar och gör en jämförelse med den tidigare recenserade bilbarnstolen BeSafe iZi Plus X1.

Målet är att ge dig tips och köpråd om BeSafe Stretch bilbarnstol för att du ska få tillräckligt med kunskap om hur stolen installeras, sköts och används på bästa möjliga sätt. Helt enkelt en form av Bäst i Test BeSafe Stretch.

BeSafe Stretch

BeSafe Stretch bild omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

Fördelar & Produktfakta

   

   • Hög maxvikt – Kan användas av barn upp till ca 7 år

   • R-129 & Plusgodkänd

   • Enkel att montera och demontera

  Produkt: BeSafe Stretch
  Vikt: 0-36 kg
  Ålder: ca 6 mån – 7 år
  Installation: Bälte
  Riktning: Bakåtvänd
  Godkännande: i-Size & Plusgodkänd
  Bilbarnstolens vikt: 11.5 kg
  D x B x H: 77 x 44 x 49 cm

  BeSafe Stretch produktinformation

  BeSafes bilbarnstol Stretch är en bakåtvänd stol som passar för både små och stora barn. Med ett åldersspann från cirka 6 månader till omkring 7 år och en maxvikt på hela 36 kilo är detta också en stol som lämpar sig extra väl för något äldre barn.

  BeSafe Stretch mått:

  – Mått framtill: 44 cm
  – Mått baktill: 41 cm
  – Mått sidorna: 44 cm
  – Sittdjup: 29 cm

  BeSafe Stretch selens mått:

  – Lägsta höjd: 27 cm
  – Högsta höjd: 45 cm

  BeSafe Stretch barnets mått och vikt:

  – Min. längd: 61 cm
  – Max. längd: 125 cm
  – Min. vikt:
  – Max. vikt: 36 kilo

  Övrig information

  – Rekommenderad ålder: 6 månader – 7 år (cirka)

  – Säkerhetsklassad enligt R129 samt Plusgodkänd

  – Stolens totala vikt: 11,5 kilo

  – Tillgängliga färger: Sea Green, Cloud Melange, Peak Mesh, Antracite Mesh, Metallic Melange, Fresh Black Cab, Premium Car Interior Black

  Observera att stolens mått endast kan anges som ungefärliga då vaddering och övriga features gör det svårt att ange stolens exakta mått.

  BeSafe Stretch köpråd

  Med en BeSafe Stretch installerad krävs det inte längre en isofix för att använda en bilbarnstol, varken i sin egen eller någon annans bil. Anledningen är den att BeSafe Stretch är en bältesinstallerad bilstol som kan installeras på valfri plats, förarsätet undantaget, i vilken bil som helst.

  Både bältet och stolen är flexibla, justerbara och enkelt utformade, vilket gör att BeSafe Stretch är lätt att installera. Stolen är dessutom lätt att ta i och ur alternativt flytta mellan olika bilar eftersom den endast väger 10 kilo.

  Från tillverkarens sida rekommenderas barn att sitta bakåtvända så länge som möjligt i samband med att de färdas i en bilbarnstol. Det faktum att detta, enligt BeSafe, bör pågå ända tills dess att barnet har fyllt 4 år bidrar starkt till att BeSafe Stretch passar utmärkt för ändamålet.

  Säkerhet

  BeSafe Stretch är den första bilbarnstolen godkänd enligt R129 som går att montera med bilbälte. Resultatet blir att maxlängden är satt till 125 centimeter och maxvikten till 36 kilo.

  Tack vare tillverkarens unika säkerhetssystem är sätets yttre ram och sittskal utrustade med extra kraftfullt material och styvhet för att barnets position ska förbli stabil vid en eventuell frontalkrock.

  Komfort

  BeSafe Stretch är designad för att passa extra bra för lite äldre barn, vilket inte minst märks på det extra benutrymme som denna flexibla Bilbarnstol för långa barn erbjuder. Med hela 26 centimeter extra benutrymme kan även en sjuåring sitta bekvämt i en BeSafe Stretch!

  Stolen har även ett mjukt, skyddande nackstöd utrustat med så kallad Dynamic Force Absorber™ för extra komfort och säkerhet. Att stolen har fem lutningslägen och huvudstödet hela tio justerbara steg bidrar naturligtvis till ytterligare bekvämlighet.

  Användarvänlighet

  Vid installation av BeSafe Stretch ska stolen monteras med såväl bilbälte som bygel, stödben och så kallade underförankringsband som underlättar vid förflyttning av stolen mellan olika bilar. Det faktum att stolen inte väger mer än drygt 10 kilo bidrar också till optimal smidighet, vilket gör att vi gärna använder epitetet Bäst i Test i samma mening som BeSafe Stretch.

  För att göra det ännu enklare kan du låta underförankringsbanden sitta kvar på stolen under hela tiden som stolen nyttjas. En funktion som kan göra BeSafe Stretch till den Bästa bilbarnstolen, eller åtminstone en av de bästa, som marknaden har att erbjuda.

  Efter det att även bältet, med alla sina smarta funktioner, har monterats är det enkelt att installera stolen efter eget behov och önskemål. Och här kommer ännu ett hett köpråd för BeSafe Stretch: Stolen går att montera i samtliga säten bak, mittensätet inkluderat, samt i passagerarsätet fram.

  För- och nackdelar med BeSafe Stretch

  + Barn som sitter bakåtvända åker säkrare
  + Testad och godkänd genom Plus-testet
  + Säker upp till ca 7 års ålder
  + Maxvikt på 36 kilo
  + Enkel att montera

  – Endast tillgänglig i mörka färger
  – Bäst lämpad för långa barn

  Skillnader mellan BeSafe Stretch och BeSafe iZi Plus

  För att göra denna BeSafe Stretch recension något mer nyanserad har vi valt att titta på skillnaderna mellan två likvärdiga bilbarnstolar från BeSafe: BeSafe Stretch och den tidigare recenserade iZi Plus.

  En av skillnaderna vi noterade är att BeSafe Stretch, till skillnad från BeSafe iZi Plus, kan nyttjas hela vägen ända från bebisstadiet upp till omkring 7 års ålder. Jämför man det med iZi Plus har denna bilstol en åldersgräns på 5 år.

  Anledningen till att BeSafe Stretch kan nyttjas för barn i ännu högre åldrar möjliggörs genom stolens höga viktgräns, som för BeSafe Stretch är 10 kilo mer än för iZi Plus. Detta bidrar till att barnets längd snarare än vikt blir den avgörande faktorn för hur länge bilbarnstolen kan nyttjas. Vilket återigen får oss att tänka på epitetet Bäst i Test vad gäller BeSafe Stretch.

  Montering, säkerhet och komfort

  BeSafe Stretch erbjuder också mer flexibiltet när det gäller montering och komfort jämfört med iZi Plus. Den senare ska monteras på den sida av stolen som vetter mot dörren, medan BeSafe Stretch kan monteras på samtliga säten bak samt på passagerarsätet fram.

  När det gäller säkerhet och komfort finns det ingen brist på detta hos någon av produkterna, även om en uppdaterad version av en bodyhugger främst ger bättre komfort åt små barn. Detta kompenserar iZi Plus genom extra benutrymme, något som dock båda produkterna är utrustade med. Enligt tillverkaren själv ska det dessutom vara bland det mest generösa benutrymmet på marknaden.

  Vad gäller funktionen med justerbara lutningslägen blir det svårt att överträffa BeSafe Stretch bilbarnstol, som har utrustats med inte mindre än fem inbyggda justeringslägen. iZi Plus kommer dock inte så värst långt efter med sina tre justerbara lägen. Dock krävs det en uppdaterad version av denna bilbarnstol i form av BeSafe iZi Plus X1 för att ge de något större barnen fullgott stöd och komfort.

  FAQ

  Har BeSafe Stretch något ISOFIX/bälte?

  Eftersom BeSafe Stretch är en så kallat bältesinstallerad bilstol krävs det ingen isofix för att nyttja stolen, vare sig i den egna eller någon annans bil.

  Kan man tvätta klädseln på BeSafe Stretch bilbarnstol?

  Ja, tyget går att tvätta i tvättmaskin, men då det kan finnas delar som kräver handtvätt bör det ske strikt enligt medföljande instruktioner.

  Vilken ålder på barn passar BeSafe Stretch?

  Stolen rekommenderas från 6 månader upp till cirka 7 år.

  Hur länge kan man använda BeSafe Stretch?

  Då stolens användbarhet beror på vikt snarare än längd går den att nyttja tills dess att barnet mäter 125 centimeter.

  Från vilken ålder och vikt kan man använda BeSafe Stretch?

  Stolen rekommenderas för barn från 6 månader (ett halvår) som är minst 61 centimeter på längden.

  Passar stolen för stora barn?

  Ja, detta är verkligen en bilbarnstol som passar stora, och framför allt långa, barn och ben. Du kan läsa mer genom att klicka på länken för att ta reda på vad det innebär mer i detalj.

  Hur sätter man fast barnet i BeSafe Stretch?

  Det interna bältet ska sitta så tight att det endast får plats ett finger mellan barnets bröstkorg och bältet. Tillverkaren själv uppmanar till att spänna åt bältet rejält då barnet sitter säkrare ju tajtare bältet sitter.

  Hur lutar man BeSafe Stretch?

  Vid användning i framsätet bör sittvinkeln justeras så att den passar barnets behov och önskemål. Detta sker med hjälp av ett handtag som är placerat under själva sittskalet som finns runt stolen.
  Det är viktigt att låta kuddinsatsen sitta kvar tills dess att barnet har fyllt 2 år, därefter går att avlägsna om utrymmet blir för trångt.

  Även benutrymmet bör justeras i samband med att lutningen justeras, vilket görs med hänsyn till frontbygelns position och före det att stolen installeras.

  Hur ska barnet sitta i BeSafeStretch?

  Barnet ska sitta fastspänt med hjälp av tillhörande bälte som spänns fast över barnets höfter, viktigt att inte spänna det över barnets mage. Själva bilbarnstolen spänns fast med hjälp av bilens bälte.
  För barn som sitter i framsätet: Luta bilbarnstolen mot instrumentbrädan. Obs! Glöm inte att avaktivera en eventuell airbag!

  För barn som sitter i baksätet: Luta bilbarnstolen mot ryggen på framsätet.
  Rent allmänt bör man sträva efter räta upp stolen så mycket det bara går utan att riskera att barnets huvud åker framåt när barnet sover. Rekommenderad lutning för mindre barn är mellan 30 – 35 grader och för större barn mellan 5 – 15 grader.

  Får man montera BeSafe Stretch i framsätet?

  Ja, men enbart på passagerarsätet och enligt nedanstående instruktioner (se rubrik nedan). Det absolut viktigaste att komma ihåg vid montering i framsätet är att airbagen måste deaktiveras.

  Hur monterar man BeSafe Stretch i framsätet?

  Börja med att deaktivera bilens airbag. Spänn fast stolen med hjälp av bilens bälte och var noga med att bilstolen vilar stadigt mot instrumentbrädan.
  Observera att du bör ha ett avstånd på minst 5 centimeter mellan framrutan på bilen och bilbarnstolens högsta punkt (alt. barnets huvud om det är högsta punkt). I händelse att det inte går att följa denna rekommendation bör du istället montera bilbarnstolen i baksätet.
  Ett allmänt tips är att dra sätet en bit bakåt för att få en bättre lutning för stolen. Dra sedan åt bältet och bandet så hårt du kan, gärna med 1 – 2 centimeters avstånd till panelen.

  När får barn åka i framsätet?

  Det finns ingen lag som reglerar vare sig ålder, vikt eller längd för när en person, i det här fallet ett barn, får lov att färdas ”vanligt” i framsätet i en bil. Den enda lag som finns i detta avseende är att alla som åker i bilen måste vara fastspända med hjälp av godkända bilbälten.

  I de fall då det inte inte finns någon möjlighet att ordna extra skydd, eller om barnet av annan anledning inte kan sitta i vare sig en bilbarnstol eller bältesstol, kan det vara bra att veta att baksätets mittensäte är det säkraste alternativet. Dock gäller det så länge sätet är utrustat med huvudstöd och trepunktsbälte. I särskilda fall kan det dock vara säkrare att låta barnet sitta fram för att själv ha möjlighet att hålla barnet under uppsikt medan du kör.

  Enligt Trafikverket är ett barnhuvud både stort och tungt i förhållande till en barnkropp. Att nacken dessutom är bräcklig gör att barnets huvud riskerar att kastas framåt med enorm kraft om bilen skulle krocka. För att klara en påfrestning av den kalibern krävs det extra skydd för både nacke och huvud.

  Med detta i åtanke kan det vara bra att investera i en stol som kan nyttjas i en övergångsperiod, det vill säga innan det är dags för barnet att sitta i framsätet utan bilstol. I det här fallet passar det bra med en så kallad bältesstol, vilket är en form av bilstol som ser ut mer som en kudde. En bältesstol är säker att färdas i och passar utmärkt när barnet har vuxit ur sin BeSafe Stretch.
  En bältesstol kan börja användas redan vid 4 års ålder och går bra att nyttja ända tills dess att barnet har fyllt 12 år. Vanligtvis sker skiftet per automatik i samband med att barnet växer ur sin bakåtvända bilstol.
  Rent allmänt rekommenderas en bältesstol med hög rygg framför exempelvis en bälteskudde, vilket gäller tills dess att barnet kan sitta i framsätet likt en vuxen person.

  Bäst i test: BeSafe Stretch

  För att knyta ihop säcken på ett så tydligt och konkret sätt som möjligt har vi valt att presentera den absolut viktigaste informationen från denna recension i form av en lista i punktform.

  Med detta vill vi tacka dig för besöket och för att du läser våra recensioner och köpguider. Vi vill också passa på att uppmana dig att testa produkten ifråga och gärna höra av dig med feedback om densamma. Kanske har du upptäckt eller upplevt något med BeSafe Stretch som vi har missat att informera om, och som kan bli användbar information för någon annan som funderar på att prova samma produkt.

  Här följer några sammanfattande punkter som vi anser är extra bra att att känna till om BeSafe Stretch bilbarnstol:

    

    • BeSafe Stretch är en bältesinstallerad bakåtvänd bilbarnstol

    • BeSafe Stretch är lämplig för barn mellan 6 månader och 7 år

    • BeSafe rekommenderar bakåtvänd bilbarnstol till minst 4 års ålder

    • Stolen är godkänd enligt R129 – ett av branschens tuffaste krocktester

    • BeSafe Stretch har en rekommenderad maxvikt på 36 kilo

    • Stolen går att montera på alla säten i bilen, förarsätet undantaget

    • För montering i passagerarsätet måste en eventuell airbag deaktiveras

    • När barnet har vuxit ur sin bilbarnstol bör den ersättas med en bältesstol

    • Den säkraste platsen i en bil utan BeSafe Stretch är i mittensätet i baksätet

   För ytterligare information om barn och trafiksäkerhet kan vi rekommendera ett besök på Trafikverkets hemsida där du bland annat kan ta del av information, tips och regler Trafikverkets för hur du bäst skyddar ditt/dina barn i trafiken.

   Även 1177 Vårdguiden erbjuder intressant och matnyttig information gällande frågor som rör barn och trafiksäkerhet.

   Behöver du ytterligare detaljer kring BeSafe Stretch kan vi även tipsa om BeSafes egen hemsida, där du kan ta del av information, guider och bloggar om allt från nyheter till övriga produkter ur tillverkarens eget sortiment.

   Stort tack för att du tog dig tid att besöka oss och lycka till med dina framtida köp!

   BeSafe Stretch

   BeSafe Stretch bild omdöme