Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Plustest-godkända Britax Römer Max Way Plus är en riktig storsäljare. Denna bakåtvända bilbarnstol ska enligt Britax Römer göra det möjligt för barnet att åka bakåtvänt längre. Dessutom innehåller den en rad avancerade funktioner som vi normalt inte hittar i andra bilbarnstolar i samma prisklass. Enligt Britax Römer ska dessa funktioner säkerställa barnets säkerhet och se till att det färdas så bekvämt som möjligt under bilresan.

Men nu har det gått några år sedan denna bilbarnstol lanserades. De senaste åren har flera nya modeller kommit ut på marknaden. Så frågan är om Britax Max Way Plus verkligen håller måttet idag, detta kollar vi i vår recension av Max-Way Plus!

Britax Römer Max-Way Plus

Britax Römer Max-Way Plus Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Passar bra i små bilar också
 • Passar både långa & korta barn
 • Lätt att installera
Produkt:Britax Römer Max-Way Plus
Vikt:9-25 kg
Ålder:ca 9 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44 & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:7 kg
D x B x H:64 x 45 x 64 cm

Britax Max Way Plus

Britax Max Way Plus är en bakåtvänd bilbarnstol tillverkad av det tyska företaget Britax Römer. För den som inte vet är Britax Römer en gammal räv inom bilbarnstolar. De har tillverkat bilbarnstolar ända sedan 1966. Givet detta, så har de så klart samlat på sig en hel del erfarenheter och kunskaper under årets gång och fokuserar framförallt på kvalitet och säkerhet.

Britax Max Way Plus är ett av företagets största stoltheter. Detta är en bakåtvänd, plustestad, bilbarnstol som passar för barn från cirka 75 cm till 125 cm (rekommenderad för barn mellan 9 månader och 6 år).

Den är godkänd enligt gällande EU-krav och har certifierats enligt ECE 44/04 . Den är försedd med en rad avancerade funktioner, alltifrån ett avancerat sidokrockskydd (SICT), flera lutningslägen, justerbart nackstöd till sele, samt axelbands – och grenbandsmuddar. Allt detta får plats i en relativt kompakt bilbarnstol.

Britax Römer Max Way Plus
Här är en bild av stolen från sidan. Som synes kommer Max Way Plus med ett stabilt ben för att ta stöd mot bilgolvet.

Summering av specifikationer:

 • Höj- och sänkbart huvudstöd, samt en sele.
 • Ett 5-punktsbälte med enhandsgrepp.
 • Sidostöd som är djupa och vadderade för skydd vid en sidokollision.
 • Mjuk och bekväm vadderad klädsel som kan tvättas.
 • En indikator på stödbenet som underlättar för en korrekt installation.
 • Installation med 3-punktssäkerhetsbälte eller 2-punktsmidjebälte.
 • Dimensioner: Bredd: 45 cm, höjd: 64 cm, djup: 64 cm och vikt: 7 kg.

Säkerheten

Britax Römer är en av världens främsta märken inom bilbarnstolar och har som sagt tillverkat sina bilbarnstolar 1960-talet. Bara det är ju i sig väldigt imponerande. Läser man i det finstilta så ser man en klar skillnad mot andra konkurrenter – de har över 90 % av sin produktion i antingen Tyskland eller Storbritannien. I en tid då många tillverkare flyttar sin produktion eller outsourcar den till lågkostnadsländer, så är detta på något sätt betryggande som förälder eftersom det stärker deras marknadsföring att de sätter “barnsäkerheten i högsta prioritet”.

Enligt Britax Römer genomför de oberoende tester under tillverkningsprocessen och dessa ska vara strängare än vad lagstiftningen kräver. Bilbarnstolen har därtill certifierats med ECE 44/04-certifieringen. Den är även “Plus”- godkänd. Det är ett säkerhetstest där man ser hur barnet påverkas av kollisioner i en bil och hur man kan minska krafterna som barnet får utså – något som vi uppskattar.

För övrigt har bilbarnstolen praktiska funktionaliteter som ökar barnets säkerhet. Till att börja med är detta en så kallad bakåtvänd bilbarnstol. Vi som är insatta i bilbarnstolar vet så klart att bakåtvända bilbarnstolar i sig är att föredra. I händelse av en olycka ger dessa det allra bästa skyddet eftersom det minskar belastningen på barnets huvud, nacke och ryggrad.

Därtill har den en sidokrockkudde SICT som ger ett ytterligare skydd genom att absorbera kraften från en sidokrock. Detta sidokrockskydd skruvas ut på den ena sidan av bilbarnstolen. Alltså den sida som är närmast mot bildörren. Detta känner vi gör att man kan slappna av lite mer under resans gång.

Bilbarnstolen är även utrustad med en så kallat fempunktssele. Detta uppskattar vi eftersom fempunktsselen skyddar barnet vid en olycka då krafterna fördelas på fem olika punkter i bältet. Närmare bestämt två vid höfterna, två vid axlarna och en mellan benen. Det anser vi är otroligt viktigt i en bilbarnstol. Men utöver det känns det som att det verkligen får barnet att sitta still på sin plats, vilket är en stor fördel för alla inblandade!

Komforten

Vi anser att Britax Römer Max Way Plus ger bra komfort och är ett bra val för dem som ofta åker på lite längre bilturer. Den har flera olika lutningslägen för barnets komfort och kan enkelt anpassas till de flesta bilar av olika storlekar. För att justera lutningen till den önskade längden drar man ut själva stödbenet som sitter på framsidan av stolen. Tyvärr tycker vi att barnets huvud faller något framåt om det somnar i det upprätta läget och de mer liggande positionerna uppskattas inte så mycket av barnen när de är vakna.

Bilbarnstolen har därtill även en mjuk lutning av ryggstödet med hjälp av det justerbara frambenet och ett inbyggt huvudstöd. Huvudstödet är enkelt att justera med bara en hand och kan snabbt anpassas efter barnets längd. Även om vi naturligtvis skulle ha uppskattat om det gjorde detta automatiskt (en funktion som finns i de lite dyrare modellerna).

Vi tycker dock att den är något längre i ryggen än andra bakåtvända bilbarnstolar. Detta gör att barnet sitter bekvämt och säkert lite längre än i andra bakåtvända bilbarnstolar.

Sätet är mjukt, väl vadderat och definitivt inget barnen kommer att klaga på vid långa bilresor. Enligt Britax är vadderingen på selen uppdaterad från de tidigare modellerna och ska vara av bättre kvalité. Men vi märkte ingenting särskilt av detta.

Användarvänlighet

Installationen för Britax Römer Max-Way Plus är motsvarande andra konkurrenter inom samma prisklass. Med detta menar vi att installationen delvis är enkel.

Först främst har bilbarnstolen en låg vikt, vilket gör att det är enkelt att flytta den mellan olika bilar. Den är lätt att spänna fast, men det är lite jobb att få den på plats. Vid första gångerna kan det vara bra att ha två personer som hjälper till att installera den eftersom man måste hålla ned stolen samtidigt som man drar i förankringsremmarna. Alternativt tar du med dig instruktionsboken för hjälp. Men efter ett par gånger så klarade vi av att installera den utan några instruktioner eller hjälp av andra personer.

Därtill kan bilbarnstolen vid första anblick upplevas som något liten. Men den är egentligen större än vad den ser ut när man sätter den i ett lutningsläge. Dessa vilolägen kan dock enbart fällas ut innan bilfärden/vid installationen. Således behöver man ändra lutningen innan avfärd, alltså redan innan installationen.

Det är även viktigt att poängtera att det avancerade sidokrockskyddet (SICT) även behöver aktiveras innan bilfärden. Detta gör man genom att skruva ut den sida som är placerad närmast bildörren. Även detta framgår i instruktionsboken.

Men i det stora hela så gör stödbenet och förankringsremmen, bilbarnstolen och den bakåtvända modellen att bilbarnstolen – och inte minst barnet – sitter fast precis som det är tänkt att de ska under bilfärden.

Vad är fördelarna med Britax Max Way Plus?

Britax Römer Max Way Plus recension
Britax Römer Max Way Plus kommer i en mängd olika färger!

Britax Max Way Plus är en bra bakåtvänd bilbarnstol vi kan ge vårt köpråd för. Vi anser att detta är en prisvärd bilbarnstol, där du får mycket valuta för pengarna tack vare de många avancerade funktionerna. Funktionerna som fempunktsselesystem, sidokrockskyddet SICT och inte minst själva bakåtvända design-modellen och dess rigorösa certifieringar (Plus, EU-kravet ECE 44/04 och egna tester) är ett styrkebesked över dess säkerhet. Så för föräldrar som kanske föredrar barnets säkerhet framför enklare installationer eller automatiska funktioner, så är detta definitivt ett bra val.

Vi gillade även deras lutningslägen, justerbara nackstöd och sele, samt själva axelbandet och grenbandsmuddarna som vi anser gör att barnen sitter bekvämt och still under längre körningsperioder.

Nedan har vi sammanställt en lista över de främsta fördelarna med modellen:

 • Prisnivån (denna modell ligger i mellanklassnivån).
 • Rigorösa certifieringar och tester (Plus, EU-kravet ECE 44/04 och egna tester).
 • Flera lutningslägen för extra komfort.
 • Justerbara nackstöd och sele.
 • Axelbandet och grenbandsmuddarna.
 • Sidokrockskyddet SICT.
 • Kompakt bilbarnstol (64 cm höjd x 45 cm bredd x 64 cm djup) och lätt vikt (7,0 kg).

Vad är nackdelarna med Britax Max Way Plus?

Till att börja med anser vi att installationen är något krångligare än de dyrare modellerna i vårt test av den bästa bilbarnstolen 2022 som vi genomförde tidigare i år. Det tog oss lite tid att installera den på plats de första gångerna och vi behövde vara två personer på plats för att trycka ned stolen samtidigt som en person drog i förankringsremmarna.

Den andra nackdelen är att du måste ställa in lutningsläget innan själva installationen. Det kan vara lite svårt i början att förstå vilket lutningsläge som barnet sitter bekvämast i. Men efter ett antal bilresor hittar du det optimala lutningsläget – och detta i sig gör att det inte blir ett bestående problem.

Sist, men inte minst, så anpassar nackstödet sig inte automatiskt efter barnets längd och storlek. Detta är dock en funktion som man enbart brukar hitta på de dyrare modellerna.

Därtill finns det ett nackstöd och bältessele som automatiskt anpassar sig efter barnets längd och storlek, vilket enligt Britax Römer minimerar risken att barnet sitter fel i stolen.

Nedan har vi sammanställt en lista över nackdelarna med modellen:

 • Installationen var något svårare de första gångerna.
 • Lutningsläget måste ställas in i samband med installationen.
 • Nackstödet måste justeras manuellt.

Vilken ålder på barn passar Britax Römer Max Way Plus?

Denna bilbarnstol är för barn från 9 månader till 6 år. Den är klassificerad för resor med barn mellan 9-25 kilo. Med det sagt så varierar alla barn när det kommer till både vikt och längd. Därför är 9 månader till 6 år endast en generell tumregel man kan utgå ifrån. Det bästa man kan göra är att utgå från barnets vikt och längd för att själv avgöra hur länge bilbarnstolen passar. Vi har skrivit en guide om hur man vet om bilbarnstolen passar som du hittar här.

Hur länge kan man använda Britax Römer Max Way Plus?

Britax Römer har inget officiellt bäst före-datum då de använder UV-stabiliserat material som enligt dem ska förhindra åldrande.
Men de följer råden från European Nursery Products Confederation och livslängden är mellan 7-10 år.

Det är viktigt att informera om att Britax Römer rekommenderar att du inte använder en begagnad bilbarnstol då slitage och spill från mat och dryck kan påverka delarnas prestanda.

Britax Römer Max Way Plus montering/installation i bilen

För att installera Britax Römer Max Way Plus bör du placera den på sätet, så att stolen vilar mot stödbenet. Därefter drar du ut fotstödet genom att trycka på de två öppningsknapparna så att de är riktade framåt. I denna position kan du justera ner fotstödet och höjden så att du får rätt avstånd mellan fotstödet och golvet. Avslutningsvis drar du åt förankringsremmarnas ögleändar mellan framsätet och tillbaka för att “spänna” stolen på plats, samt drar åt förankringsremmarnas bältesändar runt utsidan.

Det bästa är dock att följa instruktionsmanualen som följer med från Britax Römer. I tillägg har de även en instruktionsvideo som visar processen:

alternativt

Video skapad av BabyV.se – Följ denna länk för att komma till deras hemsida.

Britax Römer Max Way Plus i framsätet

Det går att installera Britax Römer Max Way Plus i framsätet av bilen. Nedan har vi samlat lite grundläggande information om bilbarnstolen i framsätet.

Får man montera Britax Römer Max Way Plus i framsätet?

Britax Römer Max Way Plus kan installeras i framsätet. Tänk på att krockkudden måste kopplas ut innan installationen. Vid montering på framsätet placerar man bilbarnstolen vänd bakåt och trycker den kraftfullt mot bilsätet. Bilbarnstolen måste vila mot stödbenet och fotstödet, förankringsremmarna med mera justeras i enlighet med instruktionsboken från Britax Römer.

När får barn åka i framsätet?

För närvarande finns det ingen minimiålder eller förbud mot barn att sitta i en bakåtvänd bilbarnstol i framsätet.

Har Britax Römer Max Way Plus ISOFIX eller bälte?

Britax Römer Max Way Plus har inte ISOFIX. Det är en bältesmonterad bilbarnstol. Installationen är dock relativt enkel och den installeras med bilens trepunktsbälte.

Finns Britax Römer Max Way Plus på kampanj eller finns det rabatt?

Britax Römer Max Way Plus finns vanligtvis inte på kampanjpris. Priset är dock allt som oftast under 4000 kronor. På den här sajten har vi listat några återförsäljare som brukar erbjuda konkurrenskraftiga priser. Vårt tips är att hålla utkik kring Black Friday i November, då brukar bilbarnstolar kunna erbjudas till rabatterade priser.

Kan man tvätta klädseln på Britax Römer Max Way Plus?

Överdraget på bilbarnstolen kan tas av och tvättas i 30 grader utan sköljmedel. Tänk på att inte torktumla klädseln och följ alltid anvisningarna på klädseln.
Titta på den här filmen för mer information (Extern länk till Facebook).

Hur lutar man Britax Römer Max Way Plus?

Det finns ett litet stödben under fronten av Britax Römer Max Way Plus- stolen som du drar ut för att uppnå det önskade läget. Alternativt så trycker du på de två justeringsknapparna för att få mindre lutning. Dock kan du behöva sätta en kil under bygeln om du har mycket små barn. Tänk på att ju större barnet är, desto mer upprätt måste stolen vara.

Hur sätter man fast barnet i Britax Römer Max Way Plus?

Först och främst är det viktigt att justera höjden på axelbanden till rätt läge för barnet innan du sätter barnstolen – och barnet – på plats. Axelskydden måste sitta högt upp vid barnets axlar och axelbanden justeras så att de ligger antingen i nivå med eller under barnets axlar. Därtill bör bältet sitta tight mot barnets kropp. Det är dock bäst att läsa instruktionsboken som följer med Britax Römer Max Way Plus.

Vilken ålder är Britax Römer Max-Way Plus godkänd för?

Britax Römer rekommenderar Max-Way Plus till barn mellan 9 månader och 6 år. Däremot är detta endast en rekommendation baserat på genomsnittliga längden och vikten på barn vid denna ålder. Barn varierar i både vikt såväl som längd. Därför är det bäst att man som förälder själv håller koll på att bilbarnstolen passar barnet.

Sammanfattning

Plustest-godkända Britax Römer Max Way Plus är en ECE 44/04-certifierad bakåtvänd bilbarnstol som passar barn mellan 9-25 kg, alltså för barn mellan 9 månader och 6 år. Den är utrustad med avancerade funktionaliteter, alltifrån ett avancerat sidokrockskydd (SICT), justerbart nackstöd och sele till flera lutningslägen samt axelbands – och grenbandsmuddar.

I överlag är Max Way Plus en prisvärd bilbarnstol som vi önskar att ge vårt köpråd. Den är i sin helhet en mindre bilbarnstol (64 cm höjd x 45 cm bredd x 64 cm djup) som trots sin storlek är relativt kompakt.

Du kan kolla in några fler recensioner av bilbarnstolar från på vår hemsida under kategorin ”För bilen”.

Britax Römer Max-Way Plus

Britax Römer Max-Way Plus Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Passar bra i små bilar också
 • Passar både långa & korta barn
 • Lätt att installera
Produkt:Britax Römer Max-Way Plus
Vikt:9-25 kg
Ålder:ca 9 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44 & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:7 kg
D x B x H:64 x 45 x 64 cm