Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

För att ditt barn ska färdas säkert i bilen måste det sitta i en bilbarnstol. Det är dessutom viktigt att bilbarnstolen passar för just ditt barn. Den bästa bilbarnstolen för ditt barn tar bland annat hänseende till barnets ålder, längd och vikt. Alla barn är byggda olika och ibland måste man som förälder försöka hitta en bilbarnstol för stort barn, inte alltid det enklaste om man så säger.

Även större barn bör färdas i en bakåtvänd bilbarnstol för att åka tryggt i bilen. Se till att köpa en bilbarnstol som är godkänd för bakåtvänt åkande upp till 25 kg eftersom detta innebär att ditt barn kan åka bakåtvänt upp till ca 5-6 års ålder. Du bör alltså spara bälteskudden för framåtvänt åkande till dess att barnet är äldre.

När du ska köpa bilbarnstolar för större barn finns det mycket som är bra att ha i åtanke. Du vill ju trots allt köpa en stol som är både trygg och säker samtidigt som den är bekväm för ditt barn att åka i. Tänk på att ju längre bilresor ni brukar göra, desto viktigare blir det att köpa bilstolar med hög komfort.

Bilbarnstol för stort barn

Rekommenderade bilbarnstolar för stora barn

Bilbarnstolar för äldre barn bör vara godkända för användning upp till 25 kg. Då kan de användas under en lång tid, ofta ända tills barnet är fem till sex år gammalt. Det bästa är att köpa en bakåtvänd bilbarnstol. Genom att färdas i en bakåtvänd riktning i bilen åker barnet säkrare och skyddas bättre vid en eventuell krock. Se till så att barnet sitter bekvämt och har gott om benutrymme.

Bäst bilbarnstolar för långa barn

Även långa barn behöver sitta bekvämt i bilen utan att du tummar på säkerheten. Barn växer snabbt så det är bra att köpa en bilstol som kan växa med barnets längd, inte bara ålder eller vikt.

Se till att investera i en bilbarnstol som är justerbar och som har en bra rygghöjd så att barnet inte blir för långt och växer ur stolen på längden. Även långa barn kan färdas bakåtvänt i en bilbarnstol om du väljer rätt modell. Men vilken bilbarnstol är rätt? Ja, fortsätt läsa så kommer vi tipsa om flera bra bilbarnstolar för stora och långa barn!


Bilbarnstol för stort barn

BeSafe Stretch

BeSafe Stretch bild omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Hög maxvikt – Kan användas av barn upp till ca 7 år
 • R-129 & Plusgodkänd
 • Enkel att montera och demontera
Produkt:BeSafe Stretch
Vikt:0-36 kg
Ålder:ca 6 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:11.5 kg
D x B x H:77 x 44 x 49 cm

Säkerhet

Maxlängden på BeSafe Stretch är satt till 125 centimeter och maxvikten till 36 kilo. Detta är således en mycket bra bilbarnstol för stora barn! BeSafe Stretch är designad för att passa extra bra för lite äldre barn, vilket inte minst märks på det extra benutrymme som denna flexibla Bilbarnstol för långa barn erbjuder. Med hela 26 centimeter extra benutrymme kan även en sjuåring sitta bekvämt i en BeSafe Stretch!

Tack vare tillverkarens unika säkerhetssystem är sätets yttre ram och sittskal utrustade med extra kraftfullt material och styvhet för att barnets position ska förbli stabil vid en eventuell frontalkrock. Stolen har även ett mjukt, skyddande nackstöd utrustat med så kallad Dynamic Force Absorber™ för extra komfort och säkerhet. Att stolen har fem lutningslägen och huvudstödet hela tio justerbara steg bidrar naturligtvis till ytterligare bekvämlighet.

Det faktum att stolen inte väger mer än drygt 10 kilo bidrar till optimal smidighet, vilket gör att vi gärna använder epitetet Bäst i Test i samma mening som BeSafe Stretch. Efter det att även bältet, med alla sina smarta funktioner, har monterats är det enkelt att installera stolen efter eget behov och önskemål. Och här kommer ännu ett hett köpråd för BeSafe Stretch: Stolen går att montera i samtliga säten bak, mittensätet inkluderat, samt i passagerarsätet fram.


Axkid Minikid 3

Axkid Minikid 3 Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

Produkt:Axkid Minikid 3
Vikt:0-23 kg
Ålder:ca 6 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:11 kg
D x B x H:54 x 44 x 65 cm

Enligt producenten och gjorda tester så kan Axkid Minikid 3 användas upp till 125 cm eller upp till 36 kg. Detta motsvarar en ålder på sju år. Det är alltså en bilbarnstol för långa barn som också kan användas upp i åldrarna.

Det faktum att Axkid har ett längre ryggparti och används bakåtvänd gör att stolen erbjuder utmärkt komfort från lägsta ålder/vikt till högsta. Trots stolens storlek och det generösa benutrymmet så får den enkelt plats i även små bilar. Benstödet är justerbart allt eftersom barnet växer och detta gör också komforten bättre.

Axkid Minikid 3 är unik på det sättet att den låter dig använda en och samma stol från och med att barnet lämnar babyskydd till och med sju år (eller tills viktgränsen uppnåtts).

Dels justerar du benpartiet för sig allt eftersom barnets ben växer och behöver mer utrymme. Men huvudpartiet och nacken kommer också behöva justeras. Detta håller du enkelt koll på och ställer in själv med hjälp av enkla reglage på stolen. Det finns dock en unik funktion i just huvudpartiet som låter stolen justeras automatiskt i takt med att barnet växer. Denna dynamiska nackstödsteknologi känner av hur mycket av stolens inbyggda bälte som används (hur mycket du drar i det när du spänner fast barnet) och därmed anpassas stödet efter barnet.

Trots sin robusta konstruktion väger Axkid Minikid 3 bara 11 kg. Måtten är 65 cm på höjden och 44 cm på bredden. Djupet, alltså avståndet från sätets kant till ryggpartiets bakersta del, är 54 cm.


BeSafe iZi Plus X1

BeSafe iZi Plus X1 omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Hög komfort för barnet
 • Kan användas av större barn
 • Plusgodkänd
Produkt:BeSafe iZi Plus X1
Vikt:0-25 kg
Ålder:ca 6 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44 & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:12 kg
D x B x H:65 x 45 x 56 cm

BeSafe iZi Plus X1 är ett premiumalternativ för dig som vill investera i en bilbarnstol med hög komfort och hög säkerhet. Denna bakåtvända bilstol passar för äldre barn upp till 25 kg. Den kan dock börja användas redan från 6 månaders ålder tack vare den specialutformade bodyhuggern. Stolen passar för de flesta bilar och är justerbar med tre inbyggda lutningslägen, varav ett viloläge.

Det faktum att stolen kan användas från ca 6 månader tills dess att barnet är ca 6 år gör att BeSafe iZi Plus X1 krönas till bästa bilbarnstolen för större barn.

Stolens bilbälten kan anpassas i höjdled och benutrymmet är riktigt bra, även för långa barn. Den har även en extra lång rygg. Stolen har en hög position i bilen vilket motverkar att barnet lutar sig framåt under färd.

Bilstolen BeSafe iZi Plus X1 blev testvinnare hos Folksam och är otroligt bekväm för barn som ska färdas länge i bilen. Den har två sidokollisionsskydd, både SIP och SIP+. Den tvättbara klädseln gör det enkelt att hålla stolen ren.

Stolen är plusgodkänd, har en extra lång rygg, en mjuk bodyhugger och kan lutas i tre bekväma lägen. En bra stor för stora barn! Vad är det att inte gilla?!


Axkid Minikid 2 (2022/2023)

Axkid Minikid 2 (2022/2023) omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Kommer i många olika färger
 • Goda justeringsmöjligheter
 • Tar relativt lite plats i bilen
Produkt:Axkid Minikid 2 (2022/2023)
Vikt:0-25 kg
Ålder:ca 0 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44 & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:11,4 kg
D x B x H:56 x 46 x 62 cm

Axkid Minikid 2 är den ultimata stolen för dig som har långa barn eller som vill kunna använda samma stol under en lång tidsperiod. Den är nämligen godkänd för 0-25 kg och har en babydyna att montera när de allra minsta barnen använder stolen.

Det är enkelt att montera stolen i bilen tack vare ett självåtdragande förankringsband. På så sätt riskerar den inte att monteras snett. Tack vare att stolen tar liten plats i bilen får barnet extra benutrymme. Det är optimalt för långa barn som behöver kunna sitta bekvämt.

Enligt vårt test är Axkid Minikid 2 den mest prisvärda bilstolen för långa barn. Du kan justera både nackstöd och sele utefter barnets längd när det växer. Stolen har en hög rygg och passar barn tills de är 125 cm långa. Med fem stycken lutningslägen kan barnet sitta bekvämt oavsett ålder.

Stolen har fått fina utmärkelser i tester av Folksam och är ett utmärkt val för den prismedvetna föräldern.


Britax Römer Max-Way Plus

Britax Römer Max-Way Plus Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Passar bra i små bilar också
 • Passar både långa & korta barn
 • Lätt att installera
Produkt:Britax Römer Max-Way Plus
Vikt:9-25 kg
Ålder:ca 9 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44 & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:7 kg
D x B x H:64 x 45 x 64 cm

Britax Römer Max-Way har det avancerade sidokollisionsskyddet SICT som skyddar barnet vid en sidokrock. De vadderade sidovingarna ser till att barnet sitter stilla och färdas tryggt. Stolen kan användas från 9 kg upp till 25 kg. Därmed kan den användas under många år.

Britax Römer är en mycket prisvärd bakåtvänd bilstol som passar extra bra i små bilar tack vare stolens små yttermått. Det är även ett bra val för större barn då de mindre yttermåtten ger extra benutrymme åt alla långa barn. De mindre måtten ger även extra utrymme för den passagerare som sitter bredvid stolen.

Stolen kan justeras när barnet växer, både huvudstödet och selen är nämligen höjbara. Den kan dessutom lutas i olika lägen under färd så att barnet sitter bekvämt.

Klädseln i meshtyg andas och ser till så att barnet inte blir varmt, stoppningen är mjuk och det är enkelt att rengöra tyget. Stolen monteras i bilen med hjälp av bilens trepunktsbälte.


Maxi Cosi Mobi XP

Maxi Cosi Mobi XP Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Kan justeras med enhandsgrepp
 • Lågt pris
 • Fyra lägen för lutningsgrad
Produkt:Maxi-Cosi Mobi XP
Vikt:9-25 kg
Ålder:ca 9 mån – 5 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44
Bilbarnstolens vikt:12 kg
D x B x H:65 x 46 x 64 cm

För dig som letar efter ett tryggt och säkert budgetalternativ är Maxi-Cosis Mobi XP ett riktigt bra val. Det är en bakåtvänd bilstol som kan användas från 9-25 kg, vilket säkerställer att stolen kan användas under många år. Tack vare viktspannet kan stolen användas från ca 9 månader till ca 5 års ålder.

Stolen kan lutas i fyra olika lägen under färd, något som uppskattas av såväl barn som föräldrar. Det är en väl genomtänkt design som ger barnet optimal säkerhet genom att monteras i en bakåtvänd position.

Bilstolen har extra fästpunkter så att den kan monteras stabilt i bilen. Dessutom har den ett utökat sidokrockskydd tack vare breddade sidor.

Modellen har en djup sittyta, en höjbar säkerhetssele och är enkel att montera bredvid andra bilstolar i bilen.


Köpguide – Saker att tänka på när du ska köpa bilbarnstol för stora barn

När du köper en bilbarnstol finns det mycket ha i åtanke, bland annat:

 • Bakåtvänd färdriktning – Ett barn bör alltid färdas bakåtvänt för högst säkerhet. Det gäller även långa barn som kan sitta bekvämt bakåt upp till 4-5 års ålder. Kika på stolens maxvikt för att få en riktlinje om när du bör byta stol.
 • Justerbarhet – Köp med fördel en stol som kan justeras för att anpassas efter barnet. Många stolar kan lutas i olika lägen samtidigt som huvudskydd och axelbältena kan höjas när barnet växer.
 • Utrymme i bilen – Tänk på att barnet ska ha gott om utrymme. Många bilbarnstolar utlovar extra benutrymme, något som är viktigt för långa barn.
 • Montering, Isofix/Bälte – En viktig faktor är hur bilstolen monteras i bilen. Det enklaste är att köpa till en bas som du kan montera med hjälp av ISOFIX. Då är stolen alltid på plats och går snabbt att klicka i och ur. Dessutom sitter den alltid säkert även vid hårda inbromsningar och en eventuell krock. Du kan även montera en bakåtvänd bilbarnstol med bilens eget trepunktsbälte. Det är något krångligare, men eftersom du inte tar i och ur en bilbarnstol för äldre barn på samma sätt som med ett babyskydd så är det oftast inget problem. Många bilbarnstolar för äldre barn saknar dessutom montering med ISOFIX.
 • Kan användas i olika bilar – En bilbarnstol ska med fördel vara godkänd för flera olika bilmärken. Då blir det enklare att byta bil eller åka med vänner och familj.

Vanligt förekommande frågor

När är det dags att byta bilbarnstol?

Barn växer snabbt och du behöver därför byta bilbarnstol så fort barnet överskrider stolens tillåtna längd eller vikt. Om barnet har vuxit ur stolen så ger den nämligen inte ett fullgott skydd.
 
Det vanligaste är att byta från babyskydd till bakåtvänd bilbarnstol när barnet är runt ett år. Nästa byte brukar ske vid fyra till fem års ålder.
 
Kika på vilken maxvikt din bilstol har. Många bilstolar har en maxvikt på 18 eller 25 kg och när den är uppnådd måste stolen bytas ut. Långa barn kan behöva en byta bilstol innan maxvikten uppnås.

Hur länge ska ett barn sitta i en bakåtvänd bilbarnstol?

Ett barn bör sitta i en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt. Ett byte sker ofta vid 4-6 års ålder eller när stolens maxvikt som brukar vara på 25 kg är uppnådd. En bilstol som har en högre maxvikt är Klippans specialstol. Den kan barnen färdas tryggt i tills de väger 35 kg.
 
Men när det kommer till barnets längd kan man använda den bakåtvända bilbarnstolen tills toppen av barnets öron når överkanten på ryggstödet. Bilstolen är alltså säker även om en liten bit av huvudet sticker upp ovanför kanten. En annan bra riktlinje är att byta stol när barnet är 135 cm långt.
 
Det är viktigt att ditt barn kan sitta lugnt och stilla när ni byter till en framåtvänd bältesstol eller bälteskudde.

Varför ska man inte använda framåtvänd bilbarnstol?

Medan äldre barn som är större och långa kan färdas i en framåtvänd bilbarnstol, så bör yngre barn åka bakåtvänt. Det är viktigt att barnet sitter still i en framåtvänd stol. Mindre barn riskerar att leka med bältet, luta sig framåt och glida ner, vilket äventyrar säkerheten i bilen.
 
Åldern och barnets mognad är därför ännu fler viktiga faktorer att ha i åtanke när du byter från bakåtvänd bilbarnstol till framåtvänt bilkudde. Generellt är det alltid säkrare för barnet att åka i en bakåtvänd stolbarnstol


Sammanfattning

De minsta, nyfödda barnen färdas tryggt i ett babyskydd. Vid ett års ålder är det dock dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. I den kan barnet färdas tryggt upp till cirka 5-6 års ålder, till dess att barnet blir ca 135 cm eller stolens maxvikt som brukar vara runt 25 kg understiger barnets vikt.

Äldre barn kan åka i en framåtvänd bälteskudde eller bältesstol, men mindre barn bör åka bakåtvänd eftersom det ger högst säkerhet vid en krock. Eftersom barn har svaga nackar och tunga huvuden ger en bakåtvänd bilstol störst skydd. Det finns bilstolar för alla barn, även långa som behöver extra benutrymme.

Förhoppningsvis har ni funnit vår artikel om bilbarnstolar för stora och långa barn informativ.

Tack för att ni läst!