Topplista: Bästa bilbarnstolen för stora & långa barn 2024

Bakåtvänt åkande och stora barn går inte alltid ihop, men med BeSafe Stretch gör det det. Bakåtvänt åkande upp till 7 år år riktigt bra!

– Anna

I vår topplista har vi inkluderat tre olika typer av bilbarnstolar för att täcka in de mest populära och praktiska behoven:

 1. Bältesmonterad bilbarnstol: Denna typ av stol fästs med bilens egna säkerhetsbälte. Den är ofta enkel att installera och kan användas i de flesta bilar, vilket gör den till ett flexibelt val för föräldrar som kanske byter bil ofta.
 2. Bilbarnstol med ISOFIX: ISOFIX är ett standardiserat fästsystem för bilbarnstolar som finns i de flesta moderna bilar. En ISOFIX-stol klickas fast direkt i bilens chassi, vilket ger en mycket stabil och säker montering.
 3. Vridbar bilbarnstol: Denna typ av stol kan vridas, vilket gör det enklare att sätta i och ta ur barnet ur stolen. För föräldrar som vill ha den extra bekvämligheten kan en vridbar stol vara ett utmärkt val.

Utöver dessa rekommendationer har vi även en utökad lista med, i vårt tycke, de bästa bilbarnstolarna 2024 som varierar beroende på budget, funktioner och andra preferenser. För en djupare genomgång av varje bilbarnstol ovan, samt för att utforska dessa ytterligare alternativ, skrolla längre ner i artikeln.

Detaljerad information: Bästa bilbarnstolarna för stora & långa barn2024

För att säkerställa en säker bilresa för barn är det av yttersta vikt att de sitter i rätt typ av bilbarnstol anpassad efter deras storlek och vikt. För större barn som har vuxit ur den första bilbarnstolen men ändå inte är redo för bilens vanliga säkerhetsbälten, finns det specifikt designade bakåtvända bilbarnstolar med hög maxvikt och som är godkända för längre barn. Detta möjliggör att barnet kan åka bakåtvänt längre, vilket är rekommenderat av trafiksäkerhetsexperter eftersom det ger ett överlägset skydd vid eventuella kollisioner.

I vårt senaste bäst i test har vi granskat dessa bakåtvända bilbarnstolar, med hög maxvikt och maxlängd, för att erbjuda föräldrar de säkraste och mest praktiska alternativen. Vårt test omfattar faktorer såsom stolarnas förmåga att skydda vid kollisioner, huruvida de stöder barnets rygg och nacke korrekt, anpassningsförmåga för att växa med barnet, och huruvida installationen är enkel och robust.

Vår guide hjälper dig vidare att förstå vilka aspekter som är viktigast att tänka på när du väljer en bilbarnstol för ditt större barn. Vi tillhandahåller också värdefulla tips för att säkerställa att du köper en bilbarnstol som inte bara är säker och bekväm, utan också hållbar och lämplig för ditt barns ålder och storlek, för att garantera många trygga och komfortabla bilresor framöver.

BeSafe Stretch

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Hög maxvikt – Kan användas av barn upp till ca 7 år
 • R-129 & Plusgodkänd
 • Enkel att montera trots avsaknad av ISOFIX
 • Kan justera lutning enkelt
Produkt: BeSafe Stretch | Vikt: 0-36 kg | Ålder: ca 6mån–7år | Installation: Bälte | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 11.5 kg | DxBxH: 77x44x49cm

BeSafe Stretch framstår som en utmärkt bilbarnstol för stort barn 2024, och är en topprankad modell för de föräldrar som söker ett alternativ utan ISOFIX. Designad med tanke på det växande barnet, erbjuder denna bilbarnstol för långa barn ett rymligt extra benutrymme på hela 26 centimeter, vilket gör att även barn upp till sju år kan njuta av komfortabla resor.

I Folksams bilbarnstolstest 2023 belönades BeSafe Stretch med toppbetyget “Bäst” och fick poäng för sin rymlighet, höga rygg och förmågan att anpassas upp till 36 kg. Dessutom är den anpassningsbara benytan en särskilt uppskattad egenskap. Installationens enkelhet, särskilt när det gäller att justera underförankringsbanden, fick också beröm.

Denna bilbarnstol för stora barn har utrustats med ett mjukt och skyddande nackstöd som är integrerat med Dynamic Force Absorber™-teknologi, vilket erbjuder en oslagbar kombination av komfort och säkerhet. Med fem lutningslägen och ett huvudstöd som kan justeras i tio positioner, garanterar BeSafe Stretch en bekväm resa för ditt växande barn, oavsett resans längd eller mål.

Vid installation är BeSafe Stretch enkel att montera med bilens eget säkerhetsbälte, en bygel, stödben och inkluderade underförankringsband, vilka gör det smidigt att flytta stolen mellan olika fordon. Den väger strax över 10 kilo, vilket gör den till en smidig och flexibel bilbarnstol för det större barnet, och med underförankringsband som kan förbli på stolen under hela användningsperioden, bekräftar det BeSafe Stretchs position som ett av de främsta valet för föräldrar.

När bältet väl är monterat, med alla dess smarta funktioner, anpassas stolen enkelt efter barnets individuella behov. Ett tips för BeSafe Stretch: Dess förmåga att monteras i alla bilsäten bak, inklusive mittpositionen och även framför passagerarsätet, erbjuder en ovanlig mångsidighet och möjliggör för föräldrar att välja den bästa placeringen för både deras bekvämlighet och barnets säkerhet.

Omdömen från våra läsare

5.0
Rated 5.0 out of 5
5.0 av 5 stjärnor (baserat på 4 omdömen)
Mycket bra100%
Bra0%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%
Bra stol
Rated 5.0 out of 5

Kanske lite dyr i inköp men eftersom min son kommer kunna använda den länge är den ändå värd pengarna

Lars J
Besafe stretch = Bästa stolen!!!
Rated 5.0 out of 5

Det är den bästa vi haft! Så nöjd! Köpte den till sonen på 5 år och 110cm, men dottern på 2 år och 90cm sitter också toppen 🙂

Anonym recensent
Oslagbar bilbarnstol
Rated 5.0 out of 5

Tycker det är en bra stol på alla vis. Ej hittar något negativt än(!). Sonen på 120 cm sitter lika bra som dottern på ca 80 cm.

Josefine
Älskar denna stol!!
Rated 5.0 out of 5

Älskar deanna stol!! Köpte den för 3 mån sen. Men vilken stol, vår 4,5 åring kommer åka bakåt lääänge till nu hoppas jag 🙏🏻

Jennifer S

Axkid One 2

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Kan användas under lång tid
 • Enkel att montera
 • God komfort och mycket säker
 • Föregångaren (Axkid One) finns fortfarande att köpa och är väldigt prisvärd
Produkt: Axkid One 2 | Vikt: 0-23 kg | Ålder: ca 0mån–7år | Installation: ISOFIX | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 10kg | DxBxH: 54x44x76cm

Tryggtbarn utser Axkid ONE 2 till det överlägsna valet som 2024 års bästa bakåtvända bilbarnstol för stora barn med ISOFIX. I Folksams uppmärksammade test av bilbarnstolar 2023, delade Axkid ONE 2 platsen för ‘Bäst i test’ med BeSafe Stretch, där den imponerade med sin rymlighet, låga vikt, och i-Size godkännande för barn upp till 125 cm/23 kg.

Axkid ONE 2 utmärker sig som en bilbarnstol för långa barn som växer med ditt barn från nyfödd till cirka 7 års ålder, vilket undanröjer behovet av flera bilbarnstolar. Detta är en unik prestation på marknaden, vilket gör den till en utmärkt långsiktig investering för säker och bekväm bakåtvänd åkning under hela användningsperioden.

Med en prislapp på cirka 7990 kr kan Axkid ONE 2 verka som en initialt dyrare bilbarnstol för stort barn, men med tanke på dess mångsidighet och livslängd kan den vara en kostnadseffektiv lösning över tid. Dessutom är stolen en komplett lösning som fungerar från babyskydd till bakåtvänd stol utan behov av byte, vilket erbjuder en potentiell besparing.

Axkid ONE 2:s enkla installation med ISOFIX och dess flexibla justeringsmöjligheter som kan hanteras med en hand, garanterar inte bara en säker passform i bilen utan även optimal åkkomfort för ditt växande barn. Med steglös lutning och den skjutbara funktionen är det enkelt att anpassa bilbarnstolen för långa barn till en perfekt position.

Sammanfattningsvis rekommenderas Axkid ONE 2 starkt av oss på Tryggtbarn som den bästa bakåtvända ISOFIX-bilbarnstolen för 2024. Med sin framstående säkerhet, användarvänlighet och flexibilitet står den ut som ett idealiskt val för föräldrar som vill ha det bästa för sina större barn.

Glöm inte att använda vår exklusiva 5% rabatt för extra värde när du köper Axkid ONE 2 – använd bara koden “tryggtbarn” via vår länk för att göra din beställning på Axkids webbutik.

Rabattkod Axkid - Tryggtbarn
4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 av 5 stjärnor (baserat på 2 omdömen)
Mycket bra50%
Bra50%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%
Lätt att montera – Perfekt stol 😀
Rated 5.0 out of 5

Lätt, tar lite plats och jätteenkel att montera i bilen. Till och med min partner lyckades på första försöket 😂

Frida Oskarsson
Smidigt stol som är lätt att flytta
Rated 4.0 out of 5

Axkid One 2 tog mindre plats i vår Kia Optima än BeSafe Stretch, så det blev denna stol. Något högt pris med tanke på att den inte räcker lika länge, men skönt med isofix…jättesmidigt att flytta stolen mellan bilar!

Johanna

BeSafe iZi Twist i-Size

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Rotationsfunktion: Erbjuder enkelhet vid in- och urstigning genom att låta stolen rotera mot föräldern, vilket minskar risken för rygg- och nackskador.
 • Framstående Säkerhetsfunktioner: Utöver att vara plustestad, har stolen fått högsta betyg i ADAC:s säkerhetstest 2020 och starka rekommendationer från både TCS och ÖAMTC.
 • Komfort och Anpassningsförmåga: Med fyra lutningslägen, ett justerbart huvudskydd och en mjuk bodyhugger, garanteras en bekväm sittupplevelse för barnet, kompletterat med ett ventilationssystem för optimal luftcirkulation.
Produkt: BeSafe iZi Twist i-Size | Vikt: 0-18 kg | Ålder: ca 6mån–5år | Installation: ISOFIX | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 14,9kg | DxBxH: 70x44x61

BeSafe iZi Twist i-Size representerar en framstående kombination av nyskapande design och ledande säkerhetsstandarder och framstår som en premiumval för föräldrar som sätter barnets välbefinnande främst. Denna stol är särskilt lämplig för större barn tack vare dess generösa design och avancerade säkerhetsfunktioner som fortsätter att erbjuda skydd och komfort allt eftersom barnet växer.

För närvarande finns det en begränsning på marknaden när det gäller roterbara bilbarnstolar för barn över 18 kg – inga modeller erbjuder denna funktion för tyngre barn. Det innebär att föräldrar som söker efter en roterbar stol står inför liknande valmöjligheter oavsett varumärke. BeSafe iZi Twist i-Size skiljer sig dock från mängden med flera distinkta egenskaper.

För det första erbjuder denna bilbarnstol extra lång användningstid tack vare dess rymliga design, vilket gör att även större barn kan resa säkert och bekvämt. Medan den roterbara funktionen är begränsad till barn upp till 18 kg, är det viktigt att notera att stolen erbjuder fortsatt skydd även när barnet växer och överstiger denna gräns, tack vare dess högklassiga säkerhetssystem och justerbara komponenter.

Vad som verkligen gör BeSafe iZi Twist i-Size till det bästa valet är inte bara dess förmåga att anpassa sig till växande barn, utan också dess överlägsna säkerhetsegenskaper. Det inbyggda sidokollisionsskyddet (SIP) och det extra SIP+-systemet arbetar tillsammans för att erbjuda oöverträffat skydd vid eventuell sidokollision. Dessutom, med Dynamic Force Absorber, får barnets huvud en avancerad nivå av skydd som är kritiskt för att minimera risken för allvarliga skador.

När det kommer till komfort, är stolen oslagbar med sina fyra lutningslägen och justerbart huvudskydd. En mjuk bodyhugger säkerställer att barnet är omslutet i komfort oavsett längd på resan. Ventilationssystemet garanterar att ditt barn håller sig svalt och bekvämt även under de varmaste månaderna.

Installationen är enkel och pålitlig med den universella Level Technology, vilket innebär att du alltid kan vara säker på att stolen är rätt installerad för maximal säkerhet och komfort.

Med dessa unika fördelar och dess förmåga att skydda och anpassa sig för större barn, är BeSafe iZi Twist i-Size en idealisk investering för föräldrar som värderar en långvarig, säker och bekväm lösning för deras barns bilresor.

4.0
Rated 4.0 out of 5
4.0 av 5 stjärnor (baserat på 2 omdömen)
Mycket bra50%
Bra0%
Okej50%
Dålig0%
Mycket dålig0%
ok
Rated 3.0 out of 5

Helt okej stol, rätt tung så inget man vill flytta mellan bilar..

Pontus Själin
rotering <3
Rated 5.0 out of 5

Jätteskönt att kunna rotera när jag sätter in dottern. Hade en Minikid 1 till förra barnet men föredrar denna stol varje dag i veckan

Emma Persson

Hela listan: Fler säkra bilbarnstolar 2024

Britax Max-Safe Pro

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Självåtspännade band: Max-Safe Pro har en innovativ spärrmekanism som säkerställer enkel och säker installation.
 • Avancerat sidokrockskydd (SICT): Ger extra skydd vid sidokollisioner, vilket ökar barnets säkerhet under resan.
 • Djupare sitsdesign: Erbjuder bättre stöd för barnets ben och möjliggör mer benutrymme, vilket ökar komforten under längre resor.
Produkt: Britax Max-Safe Pro | Vikt: 0-36 kg | Ålder: ca 3mån–7år | Installation: Bälte | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 9kg | DxBxH: 77x44x58

Britax Max-Safe Pro står ut som en toppkonkurrent i premiumsegmentet av bilbarnstolar, och bygger vidare på de robusta fundamenten etablerade av Max-Way och Max-Way Plus. Designad för att matcha och överträffa de prestationer som erbjuds av andra högkvalitativa stolar som Axkid Minikid 4 och Besafe Stretch, hanterar Max-Safe Pro enkelt kraven för större barn upp till 36 kg och en längd mellan 61-125 cm.

En av de mest innovativa funktionerna i Max-Safe Pro är dess självåtspännande band. Genom att integrera en spärrmekanism som automatiskt stramar bältet, minimerar Britax den mänskliga faktorn och förbättrar säkerheten.

När vi jämför Pro med M-modellen av Max-Safe, noterar vi några distinkta skillnader. M-modellen saknar självåtspännade band, SICT (det extra sidokrockskyddet) och distansklossen. Max-Safe Pro, å andra sidan, är utrustad med dessa funktioner samt det innovativa Click Tight-systemet, en teknik för att dra åt och fästa bilbältet. Den stora bältesklämman under sitsen antyder att stolen är designad för att förhindra problem med glidande bälten.

Max-Safe Pro inför även Click Tight-tekniken, en genomtänkt innovation som säkerställer en fast och korrekt bältesspänning vid varje användning. Tillsammans med den stora bältesklämman, som verkar för att eliminera bältets glidning, understryker dessa funktioner Britax engagemang för säkerhet och användarvänlighet.

För större barn, som ofta kämpar med utrymmesbegränsningar i mindre stolar, erbjuder Max-Safe Pro en fördelaktig lösning. Tack vare sin djupare sits får barnet förbättrat benstöd, och även om designen kan tyckas begränsa benutrymmet mellan stolsitsen och bilens säte, är stolen utformad för att fortfarande erbjuda komfort. Den modifierade monteringen ger också märkbart mer benutrymme, vilket är en kritisk aspekt för växande barn.

Max-Safe Pro är inte bara en bilbarnstol, det är en genomtänkt designad följeslagare som anpassar sig och växer med ditt barn, och garanterar hög komfort och säkerhet för de större barnen som behöver det mest.

0.0
Rated 0.0 out of 5
0.0 av 5 stjärnor (baserat på 0 omdömen)
Mycket bra0%
Bra0%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%

Inga recensioner skrivna ännu. Var först med att skriva ett!

Axkid Minikid 4

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Dynamisk Nackstödsteknologi: Automatisk justering efter barnets längd säkerställer optimalt stöd, med ytterligare 14 fasta positioner för individuell anpassning.
 • Enkel Installation: Med det medföljande ”Easy installation system” kan stolen monteras korrekt på under en minut, vilket minimerar risken för felaktig installation.
 • Högsta Säkerhetsstandard: Godkänd enligt den senaste R129-förordningen och har klarat det rigorösa svenska Plustestet, vilket bevisar dess överlägsna skyddsegenskaper.
Produkt: Axkid Minikid 4 | Vikt: 0-36 kg | Ålder: ca 6mån–7år | Installation: Bälte | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 11kg | DxBxH: 54x44x65

Axkid Minikid 4, som imponerade i Folksams bilbarnstolstest 2023 med betyget 4, fortsätter att sätta standarden för bakåtvända bilbarnstolar med en perfekt balans av säkerhet, komfort och design. Denna senaste modell har genomgått signifikanta förbättringar jämfört med sina föregångare och erbjuder en optimal lösning för föräldrar som inte vill kompromissa med säkerhet eller komfort under bilresan.

Genom att integrera svensk säkerhetsteknik som grund, har Axkid Minikid 4 upp till 30 cm benutrymme, trots sin kompakta design. Detta omfattande benutrymme är särskilt anmärkningsvärt för större barn, vilket säkerställer att stolen växer med barnet och erbjuder gott om utrymme för komfortabel åkning.

Utrustad med dynamisk nackstödsteknik, justerar Minikid 4 sig automatiskt efter barnets längd, vilket garanterar rätt stöd i alla stadier av tillväxt. Med inte mindre än 14 justeringslägen, kan föräldrar finjustera stolens position för optimal ergonomi.

Installation är förenklad med det innovativa “Easy installation system”, som möjliggör korrekt montering inom en minut – en funktion som är ovärderlig för att undvika felaktig installation. För ytterligare vägledning, erbjuder Axkid en interaktiv installationsguide genom BILT-appen, som tar användaren genom processen i 3D.

Komfort har inte försummats i Minikid 4. Med nydesignat nackstöd och babyinlägg, som inkluderar memory foam och meshtyg, kan barnet njuta av en mjuk och välventilerad resa, även på längre turer.

Axkid Minikid 4 är strikt säkerhetsgodkänd, inte bara enligt den nyaste R129-förordningen men också det svenska Plustestet, som ställer höga krav på stolarnas krockduglighet. Denna modell fortsätter att bekräfta den bakåtvända stolens överlägsenhet, som visats vara upp till fem gånger säkrare än framåtvända alternativ.

I slutändan erbjuder Axkid Minikid 4 en exemplarisk kombination av säkerhet, anpassningsbarhet och komfort. Denna modell representerar Axkids engagemang för att utveckla produkter som prioriterar barnets välbefinnande. För föräldrar som söker en högpresterande, tillförlitlig och hållbar bilbarnstol, är Minikid 4 en distinkt och klok investering för familjens yngsta medlemmar.

Som en extra bonus erbjuder vi våra läsare en exklusiv 5% rabatt hos Axkid. Det enda som krävs är att ni klickar på vår länk och anger koden “tryggtbarn” i kassan på Axkids webbutik för att ta del av det lägre priset

Rabattkod Axkid - Tryggtbarn
4.0
Rated 4.0 out of 5
4.0 av 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra0%
Bra100%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%
Dyr men bra stol!
Rated 4.0 out of 5

Rätt dyr stol men eftersom den räcker länge är den ändå värd priset. Kommer låta båda barnen åka i denna stol 🙂

Anonym recensent

Axkid Minikid 2 (2022/2023)

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Finns i många olika färger
 • Goda justeringsmöjligheter
 • Relativt kompakt modell
Produkt: Axkid Minikid 2 (2022/2023) | Vikt: 0-25 kg | Ålder: ca 6mån–7år | Installation: Bälte | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: ECE R44 & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 11,4kg | DxBxH: 56x46x62

Axkid Minikid 2 (2022/2023) är en bakåtvänd bilbarnstol som erbjuder en fin balans mellan säkerhet, komfort och användarvänlighet. Denna modell, tillverkad av den svenska tillverkaren Axkid, är designad för att erbjuda optimalt skydd och komfort för barn i åldern 0 till omkring 7 år, med en viktgräns på 25 kg. Skillnaderna mellan den tidigare modellen Axkid Minikid 2 och Axkid Minikid 2 (2022/2023) inkluderar en 2 cm högre rygglängd tack vare ett uppdaterat nackstöd, vilket möjliggör längre användning bakåtvänt, samt uppdaterad textil i stretchigare material för ökad komfort och bättre passform. Insatsdynan har också gjorts tjockare med 10 mm för att ge bättre passform och komfort för de allra minsta.

Axkid Minikid 2 (2022/2023) kommer i sju olika färger och inkluderar en babydyna för de minsta barnen. Stolen är enkel att installera tack vare självspännande förankringsband som bidrar till en stabil montering i bilen, vilket är avgörande vid hårda inbromsningar eller en eventuell kollision. Säkerheten förstärks med unika sidokrockskydd (ASIP) och justerbara sel och nackstöd som säkerställer en säker och bekväm passform oavsett barnets storlek.

För de som söker en lyxigare upplevelse finns även en Premium-version av Axkid Minikid 2 (2022/2023) som erbjuder extra vaddering och visuella uppdateringar för en premium känsla. Sammanfattningsvis är Axkid Minikid 2 (2022/2023) ett väl genomtänkt och säkert val för föräldrar som värderar både säkerhet och komfort för sina barn under bilfärden.

0.0
Rated 0.0 out of 5
0.0 av 5 stjärnor (baserat på 0 omdömen)
Mycket bra0%
Bra0%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%

Inga recensioner skrivna ännu. Var först med att skriva ett!

Cybex Sirona S2 i-Size

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Roterbar 360 grader
 • Flera fäger att välja bland
 • Många justeringsmöjligheter
Produkt: Cybex Sirona S2 i-Size| Vikt: 0-18 kg | Ålder: ca 3mån–4år | Installation: ISOFIX | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 15kg | DxBxH: 70x43x64

Utforska en smidig och säker resa med Cybex Sirona S2 i-Size bilbarnstol som förmedlar en fusion av innovativ design och topp säkerhetsstandarder. Denna stol är skapad för att förenkla varje utflykt på vägen för både dig och ditt barn, oavsett destination.

Det som verkligen skiljer Sirona S2 i-Size från andra bilbarnstolar på marknaden är dess unika 360° rotationsfunktion. Slipp krånglet med att böja och sträcka dig när du sätter i eller tar ur ditt barn ur bilen. Med en snabb vridning, blir det enklare och mer komfortabelt att hantera barnets sittplats – en verklig räddare i trånga parkeringsplatser eller när du hanterar flera småbarn.

Säkerhet går hand i hand med Cybex Sirona S2 i-Size. Den bakåtvända positionen är en känd säkerhetsfördel för små barn, särskilt vid frontalkollisioner. Denna stol har även ett integrerat linjärt sidokrockskydd (LSP) som erbjuder extra säkerhet vid sidokollisioner.

Cybex Sirona S2 i-Size står stolt över de senaste säkerhetsstandarderna som framgår av dess i-Size Norm och UN R129/03 certifiering. Med kapacitet att hålla barn från omkring tre månader upp till fyra år (eller 18 kg/105 cm), lovar denna stol en lång användningstid. För de nyaste passagerarna rekommenderas användning av spädbarnsinlägg från födseln.

Komfort är inte kompromissad; med höjdjusterbart huvudstöd och en enhandsfällningsfunktion, skapas en skräddarsydd sittupplevelse för ditt barn. Energiabsorberande skal erbjuder extra dämpning och komfort, vilket gör varje resa behagligare.

För att underlätta underhåll och renlighet, har Cybex inkluderat maskintvättbara tygskydd som kan tvättas vid 30°C, vilket gör det enkelt att hålla stolen ren och inbjudande.

Sammanfattningsvis framstår Cybex Sirona S2 i-Size som ett utmärkt val av bilbarnstol, där säkerhet, komfort och användarvänlighet samlas i en sofistikerad design. Det är det idealiska valet för föräldrar som söker en pålitlig och hållbar stol som lovar att tjäna familjen väl genom de första åren av ditt barns liv.

5.0
Rated 5.0 out of 5
5.0 av 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%
Klockren stol
Rated 5.0 out of 5

Vändbar och smidig stol

Sara G

Maxi-Cosi Pearl 360 i-Size

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Kan roteras 360 grader
 • Bra sidokrocksskydd
 • God komfort och bra justeringsmöjligheter
Produkt: Maxi-Cosi Pearl 360 i-Size| Vikt: 0-18 kg | Ålder: ca 3mån–4år | Installation: ISOFIX | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 9kg | DxBxH: 68x43x65

Maxi-Cosi Pearl 360 är en innovativ bilbarnstol som kombinerar säkerhet, komfort och användarvänlighet på ett imponerande sätt. Den är designad för att växa med ditt barn, vilket gör den till en pålitlig följeslagare från nyfödd till cirka 4 års ålder.

En av de mest framstående egenskaperna hos Pearl 360 är dess 360-graders rotationsfunktion. Tack vare denna funktion, i kombination med den kompatibla FamilyFix 360 isofixbasen, kan föräldrar enkelt vrida stolen för att sätta in eller ta ut sitt barn ur bilen. Detta minskar belastningen på ryggen och gör det smidigare att hantera barnet, särskilt i trånga utrymmen.

Säkerheten är en av Maxi-Cosis kärnvärden, och Pearl 360 är inget undantag. Den uppfyller den senaste i-Size-säkerhetsstandarden (R129/03) och är utrustad med G-CELL sidokrocksskydd, vilket ger extra skydd vid sidokollisioner. Denna teknik minskar kraftigt de krafter som ditt barn utsätts för vid en eventuell kollision.

När det gäller komfort, har Maxi-Cosi tänkt på allt. Pearl 360 kommer med ett bekvämt spädbarnsinlägg som ser till att de allra minsta resenärerna är bekväma och säkra. När barnet växer kan inlägget enkelt tas bort, och stolen erbjuder ett rymligt säte med extra vaddering. Funktioner som ClimaFlow säkerställer god luftcirkulation, vilket håller ditt barn bekvämt oavsett väder.

För föräldrarnas bekvämlighet har stolen en enkel selhantering, vilket gör det snabbt och smidigt att få barnet i och ur bilen. Dessutom är klädseln avtagbar och maskintvättbar, vilket underlättar rengöring och underhåll.

Sammanfattningsvis är Maxi-Cosi Pearl 360 en utmärkt bilbarnstol som erbjuder en kombination av säkerhet, komfort och praktiska funktioner. Den är idealisk för föräldrar som söker en hållbar och pålitlig lösning för sina barns resor under de första levnadsåren.

0.0
Rated 0.0 out of 5
0.0 av 5 stjärnor (baserat på 0 omdömen)
Mycket bra0%
Bra0%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%

Inga recensioner skrivna ännu. Var först med att skriva ett!

Maxi-Cosi Pearl Pro2

Bild av Maxi-Cosi Pearl Pro2 och Tryggtbarns logga
Inga priser tillgängliga just nu.

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Goda justeringsmöjligheter
 • Fästs med ISOFIX
 • i-Size & Plusgodkänd
Produkt: Maxi-Cosi Pearl Pro2 | Vikt: 0-18 kg | Ålder: ca 6mån–4år | Installation: ISOFIX | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 12kg | DxBxH: 561x48x60

En bakåtvänd bilbarnstol är det tryggaste valet på bilfärder och Maxi-Cosi Pearl Pro2 är inget undantag. Stolen är utrustad med ett sidokrockskydd, vilket skyddar ditt barn vid en eventuell sidokollision. Dessutom är den godkänt i Plustestet.

Stolen har dessutom andra säkerhetsfunktioner såsom ett 5-punktsbälte som kan justeras samt ett justerbart nackstöd. Stolen kan därmed anpassas allt eftersom barnet växer. Bilfärderna blir extra bekväma då stolen kan fällas i fyra olika positioner. Maxi-Cosi Pearl Pro2 kvalade sig in på vår bäst i test-lista tack vare att stolen kan monteras med en ISOFIX-bas. Den köper du till separat och då får du en extra trygg samt smidig montering i bilen.

Stolen passar barn mellan 9-18 kg och har en längdgräns på 67-105 cm. Det innebär att barn mellan 6 månader och 4 år kan använda stolen. Du kan enkelt hålla stolen fräsch genom att ta bort klädseln och tvätta den.

0.0
Rated 0.0 out of 5
0.0 av 5 stjärnor (baserat på 0 omdömen)
Mycket bra0%
Bra0%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%

Inga recensioner skrivna ännu. Var först med att skriva ett!

Axkid Minikid 1

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Fungerar ypperligt i mindre bilar
 • Mycket prisvärd
 • Enkel att montera i bilen
Produkt: Axkid Minikid 1 | Vikt: 0-23 kg | Ålder: ca 6mån–5år | Installation: Bälte | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: ECE R44 & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 9kg | DxBxH: 54x44x61

Axkid Minikid 1 är en av många bilstolar som verkligen levererade bra resultat i vårt bäst i test. En stor fördel med denna stol är att den har en väl tilltagen längd på stödbenet, vilket gör att den kan monteras i alla typer av bilar.

Stolen går att luta i fem lägen, något som ger extra komfort för barn i alla åldrar. Den är utrustad med höga sidokrockskydd och monteras snabbt och enkelt med hjälp av bilens trepunktsbälte. Stolen har dessutom en unik ”vick”-funktion och kan därför vickas fast i bilens säte.

Axkid Minikid 1 är särskilt lämplig för långa barn och passar även utmärkt i mindre bilar. Tack vare dess kompakta design och låga sidor tar den minimalt med plats, vilket även ger barnet möjlighet att sitta i ”skräddarställning” utan att det blir obekvämt.

Tack vare det justerbara nackstödet så sitter barnet bekvämt i bilbarnstolen oavsett längd. Stolen kan användas från 9 månader till 5 år och har en maxvikt på 25 kg. 

Enda nackdelen är att det kan vara svår att få tag i! Observera att den slutar säljas September 2024, så hugg en direkt om ni har möjlighet!

0.0
Rated 0.0 out of 5
0.0 av 5 stjärnor (baserat på 0 omdömen)
Mycket bra0%
Bra0%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%

Inga recensioner skrivna ännu. Var först med att skriva ett!


Britax Römer Swingfix M i-Size

Bild av Maxi-Cosi Pearl 360 i-Size och Tryggtbarns logga
Inga priser tillgängliga just nu.

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Kan roteras 90 grader mot dörren – bra om bilen har trånga dörrar
 • i-Size & Plusgodkänd
 • Kan användas från 3 månaders ålder
Produkt: Maxi-Cosi Pearl 360 i-Size| Vikt: 0-18 kg | Ålder: ca 3mån–4år | Installation: ISOFIX | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 15kg | DxBxH: 74x44x48

SWINGFIX M i-SIZE är testvinnare hos Råd & Rön i kategorin Bilbarnstolar (Råd & Rön online, 2019).

En riktigt stor fördel med Britax Römer Swingfix M i-Size är att denna bakåtvända bilbarnstol har ISOFIX. Därmed kan den tryggt och säkert monteras i bilen utan risk för felmontering. Dessutom är den Plusgodkänd och i-Size-godkänd. Därför skulle detta kunna vara den bästa bilbarnstolen i vårt bäst i test om det inte vore för den smärre nackdelen att maxvikten bara är 18 kg. Många bilstolar har en maxvikt på 23 kg, vilket innebär att de kan användas ett år extra.

Något som väger upp den låga maxvikten är dock att Britax Römer Swingfix M i-Size kan användas redan från tre månaders ålder.

Maxåldern är cirka fyra år och längdgränsen är 61-105 cm.

Detta kan dock vara den bästa bakåtvända bilbarnstolen om man ser till det faktum att stolen roterar 90 grader mot bildörren, vilket gör det enkelt att spänna fast barnet. Dessutom med funktioner såsom 5-punktsbälte och överlägset sidokrockskydd.

0.0
Rated 0.0 out of 5
0.0 av 5 stjärnor (baserat på 0 omdömen)
Mycket bra0%
Bra0%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%

Inga recensioner skrivna ännu. Var först med att skriva ett!

BeSafe iZi Plus X1

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Bra komfort för barnet
 • Kan användas av större barn
 • Plusgodkänd
Produkt: BeSafe iZi Plus X1 | Vikt: 0-25 kg | Ålder: ca 6mån–7år | Installation: Bälte | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: ECE R44 & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 12kg | DxBxH: 65x45x56

BeSafe iZi Plus X1 är en bakåtvänd bilbarnstol som sticker ut med sin höga säkerhetsnivå och komfort, vilket gör den till ett attraktivt val för föräldrar med barn upp till 5 år. Denna modell är godkänd enligt den äldre certifieringen ECE R44, som är mindre strikt jämfört med den nyare R129-certifieringen som introducerades 2013 och kommer att bli obligatorisk för nya stolar i butik från september 2024. Trots detta har BeSafe iZi Plus X1 genomgått och klarat det svenska Plusprovet, vilket gör den till en av de säkrare bilbarnstolarna på marknaden.

BeSafe har utrustat iZi Plus X1 med den senaste generationens sidokollisionsskydd, SIP+, som ökar säkerheten med 20% vid sidokollisioner genom att absorbera energin vid en eventuell krock. Denna extra säkerhetsfunktion är inte ett krav enligt ECE R44, men blir allt vanligare bland bilstolar och är ett välkommet tillskott som förbättrar säkerheten vid sidokollisioner.

Den här bilbarnstolen har en maximal viktgräns på 25 kg, vilket betyder att den kan användas upp till barnets 5-årsålder. Även om den saknar ISOFIX, kompenserar den med andra fördelar som en extra lång rygg, en mjuk bodyhugger och tre bekväma lutningslägen. Montering görs med bilens trepunktsbälte, och även om vissa användare har funnit installationsprocessen något krånglig, erbjuder YouTube och andra online-resurser hjälp för att förenkla monteringen.

När det gäller komfort, får barnet en behaglig resa tack vare den uppdaterade bodyhuggern och det generösa benutrymmet som stolen erbjuder. För ännu mer komfort kan stolen justeras i höjd och lutning, vilket gör att barnet kan njuta av åkturen och samtidigt ha en bra utsikt.

Sammanfattningsvis är BeSafe iZi Plus X1 en solid och pålitlig bilbarnstol med utmärkt säkerhet och komfort. Dess godkännande enligt den äldre certifieringen ECE R44 och klarande av det svenska Plusprovet, tillsammans med de innovativa säkerhetsfunktionerna, gör den till en fortsatt populär modell bland föräldrar som söker en säker och komfortabel lösning för sina barn under bilresor.

Om du vill köpa en BeSafe iZi Plus X1 får du skynda dig, efter September 2024 kommer den inte längre finnas i butik!

4.0
Rated 4.0 out of 5
4.0 av 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra0%
Bra100%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%
Prisvärd
Rated 4.0 out of 5

Köpte denna stol för 2 år sedan och är jättenöjd med mitt köp. Sonen, 4 år, sitter fortfarande väldigt bra och klagar inte på längre resor. Enda nackdelen är att stolen skymde höger sidospegel i vår bil när vi hade stolen i framsätet (BMW 3-serie), därför drar jag av en stjärna. Men överlag en väldigt prisvärd stol!

Anonym recensent

BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size

Bild av BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size och Tryggtbarns logga
Inga priser tillgängliga just nu.

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Finns i många olika färger
 • Goda justeringsmöjligheter
 • Relativt kompakt modell
Produkt:BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size | Vikt: 0-18 kg | Ålder: ca 6mån–4år | Installation: ISOFIX | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 15kg | DxBxH: 560x44x50

BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size är en bakåtvänd bilbarnstol som prioriterar säkerhet och komfort för barn mellan 6 månader och 4 år, med en maxvikt på 18 kg. Stolen är en del av BeSafes helhetslösning som strävar efter att följa barnets behov från 0 till 4 år, där iZi Modular RF X1 i-Size specifikt är utformad för att passa barn i nämnda ålders- och viktintervall.

För säker montering i bilen, används en ISOFIX-bas, kallad iZi Modular i-Size bas, som dock köps separat. Det är enkelt att fästa stolen på basen, och flera indikatorer visar tydligt när monteringen är korrekt utförd, vilket minimerar risken för felmontering. Stolens design och konstruktion är godkänd enligt UNr 129 i-Size-reglementet, samt har klarat det stränga svenska Plustestet, vilket bekräftar dess höga säkerhetsstandard.

Säkerheten förstärks ytterligare med utmärkt sidokrockskydd genom SIP+ (Side Impact Protection +) som är placerad mot bildörren, samt en ny konstruktion av extra sidokollisionsskydd som enkelt skjuts på för snabb och säker montering. Stolen har även en innovativ teknologi kallad Dynamic Force Absorber™ i huvudskyddet, som erbjuder optimalt skydd för barnets mest utsatta kroppsdelar vid en kollision.

Anpassningsförmågan hos iZi Modular RF X1 i-Size är notabel, där nackstödet, internbältet och den medföljande “body huggern” enkelt justeras i takt med att barnet växer. Dessutom underlättar magneter hanteringen av internbältet. Selen, känd som BeSafe Ergo-Move Shoulder Pads™, har utvecklats med insikter från ryggexperter och ger barnet extra utrymme att röra armarna.

Stolen erbjuder hög komfort med sitt justerbara benutrymme, mjuka kuddar vid ryggen, och flera lutningslägen som enkelt kan justeras med ett enhandsgrepp. Den extra tjocka stoppningen och den medföljande body huggern bidrar till en bekväm sittupplevelse för barnet.

BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size överträffar de krav som ställs i UN r 129 (i-Size) i krocktester, vilket demonstrerar dess förmåga att erbjuda robust skydd och säkerhet under bilresan. Sammanfattningsvis är detta en välgenomtänkt och säker bilbarnstol som även fokuserar på att erbjuda en behaglig och anpassningsbar miljö för det växande barnet.

0.0
Rated 0.0 out of 5
0.0 av 5 stjärnor (baserat på 0 omdömen)
Mycket bra0%
Bra0%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%

Inga recensioner skrivna ännu. Var först med att skriva ett!

Axkid Minikid 3

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Enkel att montera
 • i-Size & Plusgodkänd
 • Relativt kompakt modell
Produkt: Axkid Minikid 3 | Vikt: 0-36 kg | Ålder: ca 6mån–7år | Installation: Bälte | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 11kg | DxBxH: 54x44x65

Axkid Minikid 3 är en vidareutvecklad bilbarnstol från den tidigare modellen Axkid Minikid 2, som belönats med flera bäst i test-utmärkelser. Denna modell är plustestad och godkänd enligt R.129 (i-Size) standarden, vilket garanterar en hög säkerhetsnivå. Stolens ryggdel har förlängts vilket gör att den nu kan användas av längre och äldre barn, upp till omkring sju års ålder eller 36 kg. Exakt ålder och längd kan variera, men stolens design tillgodoser komfort från lägsta till högsta ålder och vikt.

Trots dess robusta konstruktion och generösa benutrymme, kan Axkid Minikid 3 enkelt få plats i även små bilar. Benstödet är justerbart, vilket förbättrar komforten allteftersom barnet växer. Stolen har även en enkel och snabb installation som kan genomföras på omkring en minut med hjälp av bilens bälten och nedre förankringspunkter. Det finns stöd via en app och videomaterial för att underlätta monteringsprocessen, vilket är viktigt då felaktigt installerade stolar utgör en säkerhetsrisk.

En unik egenskap hos Axkid Minikid 3 är dess nackstöd gjort av memory foam. Dock, det har framkommit att nackstödet kan upplevas som trångt av vissa barn, vilket kan leda till klagomål. Ifall barnet finner nackstödet obekvämt, kan en justering av dess höjd till axelhöjd eventuellt förbättra komforten. På grund av detta potentiella komfortproblem har vi reducerat komfortbetyget med tre stjärnor (av 5).

Tillverkad i Sverige av Axkid, som är baserat i Göteborg, erbjuder Axkid Minikid 3 en säker och långvarig lösning för föräldrar som söker en bakåtvänd stol. De som tidigare använt Minikid-serien kommer att märka förändringar i montering och design som syftar till att öka säkerheten och förenkla installationen. Till exempel har banden för förankring flyttats till ryggpartiets nedre del, och klämmorna som håller fast bilens bälte har ompositionerats för enklare tillgänglighet och installation.

För de som är intresserade av en premiumversion, finns Axkid Minikid 3 Premium som erbjuder tjockare stoppning och fler färgalternativ, utan att kompromissa med säkerheten.

När det gäller användning i framsätet, kan Axkid Minikid 3 monteras där, men det rekommenderas att stolens rygg har kontakt med instrumentpanelen för att frigöra mer utrymme i baksätet. Dock rekommenderas det starkt att stolen monteras i baksätet för optimal säkerhet.

Sammanfattningsvis, om Axkid Minikid 3 passar barnet väl och inte upplevs som trång, erbjuder den mycket komfort tack vare memory foam-nackstödet, samtidigt som den behåller en hög säkerhetsstandard och enkel installation.

0.0
Rated 0.0 out of 5
0.0 av 5 stjärnor (baserat på 0 omdömen)
Mycket bra0%
Bra0%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%

Inga recensioner skrivna ännu. Var först med att skriva ett!

Vanliga frågor om bilbarnstolar för stora barn

När är det dags att byta bilbarnstol?

Att hitta rätt tidpunkt för att byta bilbarnstol är avgörande för ditt barns säkerhet. Det är dags att uppgradera när ditt barn överskrider den aktuella stolens maxlängd eller viktgräns, eftersom en för liten stol inte erbjuder optimalt skydd.

Vanligtvis innebär detta att man övergår från babyskydd till en bakåtvänd bilbarnstol som BeSafe iZi Twist i-Size eller Axkid Minikid 4 när barnet är runt ett år gammalt. Vidare behöver de flesta barn en ny stol mellan fyra till fem års ålder.

Se över din bilbarnstols viktgräns – många stolar är designade för barn upp till 18 till 25 kg. Dock finns det stolar som Britax Max-Safe Pro, som stödjer barn upp till 36 kg. Dessa stolar hittar du överst i denna topplista över bilbarnstolar för stora barn. När barnet når vikt- eller längdgränsen är det viktigt att byta till en ny stol för att bibehålla säkerhetsnivån.

För barn som är längre kan det bli nödvändigt att byta stol även om de inte nått maxvikten, så det är viktigt att regelbundet kontrollera både vikt och längd.

Hur länge ska ett barn sitta i en bakåtvänd bilbarnstol?

De allra minsta barnen åker i ett babyskydd i bilen. Klicka på länken för att läsa vår artikel om de bästa babyskydden 2024!

Vid cirka ett års ålder är det dags att införskaffa bakåtvända bilbarnstolar. Ett barn bör nyttja en bakåtvänd bilbarnstol så länge som möjligt, vilket ofta är fram till 4-6 års ålder eller tills barnet når stolens maximala viktgräns. Modeller som Britax Max-Safe Pro och Axkid Minikid 4, som vi diskuterat, erbjuder en högre viktgräns som ger en längre användningsperiod för att barn kan färdas tryggt i dem upp till 36 kg respektive 25 kg.

När det gäller barnets längd, är den bakåtvända stolens lämplighet kvar tills barnets öron når överst på ryggstödet – det är fortfarande säkert även om en del av huvudet sticker upp ovanför stolens kant. För större barn kan en stol som Axkid Minikid 4, med sina många höjdinställningar och generösa benutrymme, fortfarande vara en lämplig lösning tills barnet når en längd av 135 cm.

Bytet till en framåtvänd bältesstol eller bälteskudde bör endast göras när barnet kan sitta stilla och korrekt under hela bilresan för att garantera säkerheten. När barnet sedan växt ur sin bilbarnstol är det dags för en bältesstol. Här hittar du våra val av de bästa bältesstolarna 2024!

Varför bakåtvänd bilbarnstol, varför ska man inte använda framåtvänd bilbarnstol??

Att föredra en bakåtvänd över en framåtvänd bilbarnstol för yngre barn är en säkerhetsåtgärd av största vikt. Små barn har proportionellt större huvuden och svagare nackar jämfört med resten av kroppen (Källa: NTF). I en kollision ger en bakåtvänd stol betydligt bättre stöd för barnets huvud, nacke och ryggrad, och minskar risken för allvarliga skador.

För de äldre barnen som passerat storlek och vikt för bakåtvända bilbarnstolar, såsom de modeller vi nämnt – Britax Max-Safe Pro och Axkid Minikid 4 – kan en framåtvänd stol vara ett nästa steg. Men även för dessa barn är det avgörande att de har tillräcklig mognad att sitta still. Mindre barn kan frestas att röra vid säkerhetsbältet, luta sig framåt eller glida ner ur sin stol, vilket allvarligt kan kompromettera deras säkerhet i händelse av en krock.

Så, åldern och mognaden är viktiga faktorer att beakta när övergången sker från bakåtvänd till framåtvänd bilstol. Det är anledningen till att det i säkerhetssynpunkt rekommenderas att barnet åker i en bakåtvänd stol så länge som möjligt, och varför vi understryker vikten av att välja en stol med hög viktgräns och god justerbarhet, vilket ger barnet en säkrare resa under en längre tid.

Viktigt att tänka på vid köp av bilbarnstol?

Vilken är egentligen den bästa bakåtvända bilbarnstolen när alla verkar ha olika funktioner och smarta innovativa lösningar? 

Det är viktigt att den bilstol du väljer passar bäst för just dig, ditt barn och din bil. Kanske du har ett barn som är stort för sin ålder? Då kan det vara bra att titta på bilbarnstolar för stora barn. Eller så har ni en bil av mindre modell? Då kan det vara bra att hitta en bilbarnstol som passar i en liten bil.

Besök gärna en butik för att kika, klämma och känna innan du bestämmer dig. Då kan du dessutom få hjälp av säljaren och få både personliga råd och tips.

När du ska köpa bilstolar bör du tänka på följande:

– Säkerhetsaspekter och sidokrockskydd

– Maxvikt, ålder och längd – Det vill säga hur länge kan ditt barn använda stolen

– Stolens skick – Om du köper en begagnad bilstol är det viktigt att den inte är gammal, sliten eller krockskadad

– Öppet köp – Hur långt är butikens öppet köp. Kan du testa stolen hemma i lugn och ro innan du bestämmer dig?

Köpa en begagnad bilbarnstol?

Om du ska köpa eller ärva en begagnad bilbarnstol, då finns det några saker att ha i åtanke. Alla bilstolar har en beräknad livslängd på tio år (Källa: NTF), så den bör inte vara äldre än så.

Även den bästa bilbarnstolen kan skadas och därför måste den bytas ut efter en krock. Det är därför viktigt att du kan lita på den du köper en begagnad stol av så att du inte får en stol som är krockskadad. En stol måste inte vara ytligt krockskadad för att dess funktioner ska påverkas. Gå även igenom slitage på bälte, låsanordning och stödben.

Hur monterar man en bakåtvänd bilbarnstol?

Varje tillverkare brukar skicka med instruktioner för hur man monterar just deras bilbarnstol. Det är viktigt att ni läser dessa instruktionerna för att lyckas montera bilbarnstolen korrekt då monteringen kan påverka hur pass bra barnet skyddas i händelse av krock. Kika gärna på videon från NTF nedan för generella monteringsinstruktioner.

Bilbarnstol som monteras med bälte eller ISOFIX?

När du väljer mellan en ISOFIX-monterad och en bältesmonterad bilbarnstol för större barn, är det viktigt att tänka på viktgränserna. ISOFIX-systemet, som är känt för sin enkelhet och snabb installation, har en begränsning i hur mycket vikt det kan hantera. De flesta ISOFIX-stolar är godkända för en kombinerad vikt av barnet och stolen upp till 33 kg, vilket innebär att större barn som väger mer än detta behöver en annan lösning då de överstiger systemets maxkapacitet.

Bland ISOFIX-stolarna är Axkid One 2 modellen med den högsta tillåtna vikten för tillfället, och erbjuder en lösning för föräldrar som föredrar enkelheten hos ISOFIX men behöver en högre viktgräns för sina växande barn.

För ännu större barn eller för familjer utan ISOFIX-fästen i bilen, finns bältesmonterade alternativ som BeSafe Stretch, Britax Max-Safe Pro och Axkid Minikid 4. Dessa stolar är designade för att säkert stödja barn upp till 36 kg och installeras med bilens säkerhetsbälte, utan de viktbegränsningar som gäller för ISOFIX-systemet.

Vi har sammanställt en lista över bilbarnstolar med ISOFIX samt en lista över bilbarnstolar utan ISOFIX.

Köpguide – Bakåtvänd bilbarnstol

Att hitta rätt bilbarnstol är en djungel. Det finns otroligt många modeller att välja mellan och alla skryter om sina egenskaper och funktioner. Vi testade därför många populära stolar på marknaden för att utse vilken som är bäst i test.

Vi kom dessutom fram till några bra punkter som kan hjälpa dig på vägen mot att hitta den bästa bilbarnstolen till ditt barn.

Fundera på vilken budget du har

Det är stor skillnad i pris mellan olika modeller och den dyraste behöver inte alltid vara den bästa. Ett ökat pris brukar dock ge ökad komfort för både barn och förälder. Den bästa bakåtvända stolen är den som passar din budget samtidigt som den håller ditt barn tryggt i bilen. Det finns många bra budgetalternativ i vårt test.

Ställ krav på säkerheten

Alla bilbarnstolar i vårt test har godkända säkerhetscertifieringar. Vissa har dock även fått godkänt av i-Size medan andra har fått godkänt i Plustestet. Det senare är ett kompletterande krocktest som är mycket strikt och som utförs av Statens väg-och transportforskningsinstitution. Det är viktigt att stolen har ett sidokollisionsskydd. Att bli skadad i en sidokollision är nämligen både farligt och vanligt för barn.

Kika efter alla funktioner du vill ha

Ett sätt att sondera marknaden på är att bestämma vilka funktioner du absolut vill ha. Är det priset viktigast för dig eller vill du kunna rotera bilbarnstolen eller luta fem lägen. Vill du ha ett flertal mjuka kuddar i stolen eller är det viktigast att den har en ISOFIX-bas? Bestäm vad du vill ha så blir det enklare att sålla bland alla alternativ.

Vilka behov har ditt barn

Det är viktigt att ditt barn sitter bekvämt, speciellt om ni ofta åker långt. Tänk på att ditt barn måste ha gott om benutrymme, kunna sitta mjukt och varken få skav eller ont någonstans.

Kika på maxvikten

Den bästa bilbarnstolen kan bli ett tråkigt felköp om du inser att den har en mycket lägre maxvikt eller maxlängd än vad du hade förväntat dig. Se därför till att dubbelkolla vilken maxvikt den stolen du vill köpa har. Det är nämligen maxvikten eller maxlängden som avgör hur många år du kan använda stolen i.

Köp och testa stolen!

Utnyttja det faktum att ni har minst 14 dagars ångerrätt. Beställ hem stolen, testa den i bilen och se så att det faktiskt passar er familj. Fungerar den inte, lämna då tillbaka den. Fungerar stolen som ni vill, ja då har ni gjort ett bra köp!

Sammanfattande tankar: Bästa bilbarnstolen för långa & stora barn 2024!

Den bästa bilbarnstolen är den som är enkel att montera, smidig att använda och som ditt barn trivs i. För att hitta den bästa bakåtvända bilbarnstolen är det viktigt att sålla genom utbudet och hitta en som passar både din bil och ditt barn. Testa därför gärna stolen i din bil och låt ditt barn provsitta den innan du köper den. Då vet du att alla blir nöjda med köpet.

Det finns gott om bra bilstolar att välja mellan. Vi har samlat ihop en Topplista och alla stolar på den håller en mycket hög kvalité och är säkra för ditt barn att åka i. Det som skiljer är sedan priserna och olika smarta funktioner. Där måste du själv bestämma vad som är viktigast att satsa på.

Rabattkod Axkid - Tryggtbarn