Topplista: Bilbarnstol med ISOFIX 2024

Säkerhet möter komfort i Axkid One 2, den bästa bakåtvända bilbarnstolen med ISOFIX 2024, som säkerställer en trygg och bekväm färd från spädbarnsåldern upp till skolåldern.

– Anna

Utöver dessa rekommendationer har vi även en utökad lista med, i vårt tycke, de bästa bilbarnstolarna 2024 som varierar beroende på budget, funktioner och andra preferenser. För en djupare genomgång av varje bilbarnstol ovan, samt för att utforska dessa ytterligare alternativ, skrolla längre ner i artikeln.

Detaljerad information: Bästa bilbarnstolarna med ISOFIX 2024

Att garantera en trygg resa för våra små är en prioritet för varje förälder. Därför är det avgörande att välja en bra bilbarnstol med ISOFIX, det moderna och säkra fästsystemet, som säkerställer att barnstolen blir en integrerad del av bilens sittplats. Barns huvuden är större i förhållande till kroppen, och deras nackar är ännu under utveckling, vilket gör bakåtvända bilbarnstolar ett säkrare val eftersom de bättre skyddar i händelse av en kollision.

Under vår sökning efter den bästa bilbarnstolen med ISOFIX har vi granskat marknadens ledande modeller noggrant. Vi har värderat bilbarnstolarna utifrån flera viktiga kriterier: krocksäkerhet, barnets komfort, möjligheten att anpassa stolen efter barnets tillväxt, samt enkelheten i installationen av ISOFIX-systemet. Alla dessa faktorer är centrala för att erbjuda maximal säkerhet och användarglädje.

Dessutom tillhandahåller vi insiktsfulla tips för hur du väljer den bästa bilbarnstolen med ISOFIX för just dina behov, och lyfter fram de aspekter du bör tänka på innan köp. Med denna guidning blir det lättare för dig att fatta ett informativt beslut som försäkrar en säker och komfortabel bilresa för ditt barn.

Axkid One 2

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Kan användas under lång tid
 • Enkel att montera
 • God komfort och mycket säker
 • Föregångaren (Axkid One) finns fortfarande att köpa och är väldigt prisvärd
Produkt: Axkid One 2 | Vikt: 0-23 kg | Ålder: ca 0mån–7år | Installation: ISOFIX | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 10kg | DxBxH: 54x44x76cm

Hos Tryggtbarn utnämner vi Axkid ONE 2 som det bästa valet för en bilbarnstol med ISOFIX för 2024. Denna bakåtvända bilbarnstol stod i rampljuset under Folksams bilbarnstolstest 2023, där den, med ett imponerande betyg på 4 och utmärkelsen “Bäst”, delade topplaceringen med BeSafe Stretch. Axkid ONE 2 har fått beröm för sin rymlighet, låga vikt, höga ryggstöd och ett ISOFIX-fäste som klarar höga vikter, förutom att erbjuda gott om benutrymme som kan anpassas efter barnets längd.

Från födseln till cirka 7 års ålder, eller upp till 125 cm/23 kg, står Axkid ONE 2 ut som en unik produkt. Den är den enda bakåtvända bilbarnstolen med ISOFIX som möter i-Size standarden för en så omfattande ålders- och storlekskategori på marknaden, vilket möjliggör för barnet att färdas bakåtvänt betydligt längre jämfört med andra modeller.

Att Axkid ONE 2 kan användas från nyfödd till 7-årsåldern gör att du slipper byta från babyskydd till en ny bilbarnstol när ditt barn växer. Detta är en unik egenskap som inte bara förlänger produktens livslängd utan också kan utgöra en kostnadseffektiv lösning på lång sikt, trots en initial kostnad på omkring 7990 kr vid publiceringstidpunkten. Glöm inte att använda våra länkar för att eventuellt hitta ännu bättre priser.

Vidare ger Axkid ONE 2 en steglös lutning och enkel justering efter installationen, vilket säkerställer bästa möjliga komfort för barnet och passform i bilen. Tack vare de enkla justeringsmöjligheterna som kan hanteras med en hand, är det också enkelt att maximera benutrymmet för barnet, vilket gör Axkid ONE 2 till en ledare inom sin kategori.

Avslutningsvis, på Tryggtbarn, rekommenderar vi helhjärtat Axkid ONE 2 som den bästa bakåtvända bilbarnstolen med ISOFIX för 2024. Denna stol representerar en fusion av säkerhet i världsklass, anpassningsbarhet och komfort, vilket gör den till vårt första val i detta Bäst i Test av bakåtvända bilbarnstolar 2024.

Och för att göra erbjudandet ännu bättre, erbjuder vi våra läsare en exklusiv rabatt på 5% hos Axkid. Använd vår speciallänk (bilden nedan) och koden “tryggtbarn” vid köp i Axkids webbutik för att utnyttja detta specialpris.

Rabattkod Axkid - Tryggtbarn
4.5
Rated 4.5 out of 5
4.5 av 5 stjärnor (baserat på 2 omdömen)
Mycket bra50%
Bra50%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%
Lätt att montera – Perfekt stol 😀
Rated 5.0 out of 5

Lätt, tar lite plats och jätteenkel att montera i bilen. Till och med min partner lyckades på första försöket 😂

Frida Oskarsson
Smidigt stol som är lätt att flytta
Rated 4.0 out of 5

Axkid One 2 tog mindre plats i vår Kia Optima än BeSafe Stretch, så det blev denna stol. Något högt pris med tanke på att den inte räcker lika länge, men skönt med isofix…jättesmidigt att flytta stolen mellan bilar!

Johanna

BeSafe iZi Twist i-Size

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Rotationsfunktion: Erbjuder enkelhet vid in- och urstigning genom att låta stolen rotera mot föräldern, vilket minskar risken för rygg- och nackskador.
 • Framstående Säkerhetsfunktioner: Utöver att vara plustestad, har stolen fått högsta betyg i ADAC:s säkerhetstest 2020 och starka rekommendationer från både TCS och ÖAMTC.
 • Komfort och Anpassningsförmåga: Med fyra lutningslägen, ett justerbart huvudskydd och en mjuk bodyhugger, garanteras en bekväm sittupplevelse för barnet, kompletterat med ett ventilationssystem för optimal luftcirkulation.
Produkt: BeSafe iZi Twist i-Size | Vikt: 0-18 kg | Ålder: ca 6mån–5år | Installation: ISOFIX | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 14,9kg | DxBxH: 70x44x61

BeSafe iZi Twist i-Size är inte bara bäst i test; det är en mästare i fusion av nyskapande design och optimal säkerhet. För varje förälder som värdesätter säkerhet och komfort för sitt barn, erbjuder denna bilbarnstol med ISOFIX en överlägsen upplevelse.

Stolens bakåtvända konstruktion anses vara den säkraste metoden för små barn att resa, och BeSafe iZi Twist i-Size tar detta skydd ett steg längre. Med sin smarta rotationsfunktion gör den varje resa bekvämare, samtidigt som den förenklar vardagen. Istället för att behöva streta och böja sig, kan föräldrarna med lätthet rotera ISOFIX-stolen mot sig för att placera eller ta ut barnet.

I fråga om säkerhet sätter BeSafe iZi Twist i-Size en ny standard inom bilbarnstolssegmentet. Den har inte bara godkänts i det krävande plustestet, men också erhållit toppbetyg i ADAC:s säkerhetstest 2020. Rekommendationerna från TCS och ÖAMTC förstärker ytterligare dess position som en premiumval för bilbarnstolar.

BeSafe iZi Twist i-Size är ett sant mästerverk som beaktar varje aspekt av säkerhet. Från det inbyggda sidokollisionsskyddet (SIP) till det extra skyddet (SIP+) och den senaste innovationen, Dynamic Force Absorber, erbjuder denna ISOFIX-stol ett omfattande skydd.

När det gäller komfort, står BeSafe iZi Twist i-Size ut med sina justerbara lutningslägen och ett mångsidigt huvudskydd. Tillägget av ett mjukt bodyhugger och ett effektivt ventilationssystem i ryggen garanterar att barnet reser i ultimat bekvämlighet.

Slutligen garanterar den universella Level Technology att du alltid får rätt vinkel vid installation, vilket gör BeSafe iZi Twist i-Size till en favorit bland ISOFIX-bilbarnstolar. För föräldrar som söker det bästa inom säkerhet och användarvänlighet är denna bilbarnstol ett självklart val och ett sant bäst i test-fynd.

4.0
Rated 4.0 out of 5
4.0 av 5 stjärnor (baserat på 2 omdömen)
Mycket bra50%
Bra0%
Okej50%
Dålig0%
Mycket dålig0%
ok
Rated 3.0 out of 5

Helt okej stol, rätt tung så inget man vill flytta mellan bilar..

Pontus Själin
rotering <3
Rated 5.0 out of 5

Jätteskönt att kunna rotera när jag sätter in dottern. Hade en Minikid 1 till förra barnet men föredrar denna stol varje dag i veckan

Emma Persson

BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size

Bild av BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size och Tryggtbarns logga
Inga priser tillgängliga just nu.

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Finns i många olika färger
 • Goda justeringsmöjligheter
 • Relativt kompakt modell
Produkt:BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size | Vikt: 0-18 kg | Ålder: ca 6mån–4år | Installation: ISOFIX | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 15kg | DxBxH: 560x44x50

BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size är en bakåtvänd bilbarnstol som prioriterar säkerhet och komfort för barn mellan 6 månader och 4 år, med en maxvikt på 18 kg. Stolen är en del av BeSafes helhetslösning som strävar efter att följa barnets behov från 0 till 4 år, där iZi Modular RF X1 i-Size specifikt är utformad för att passa barn i nämnda ålders- och viktintervall.

För säker montering i bilen, används en ISOFIX-bas, kallad iZi Modular i-Size bas, som dock köps separat. Det är enkelt att fästa stolen på basen, och flera indikatorer visar tydligt när monteringen är korrekt utförd, vilket minimerar risken för felmontering. Stolens design och konstruktion är godkänd enligt UNr 129 i-Size-reglementet, samt har klarat det stränga svenska Plustestet, vilket bekräftar dess höga säkerhetsstandard.

Säkerheten förstärks ytterligare med utmärkt sidokrockskydd genom SIP+ (Side Impact Protection +) som är placerad mot bildörren, samt en ny konstruktion av extra sidokollisionsskydd som enkelt skjuts på för snabb och säker montering. Stolen har även en innovativ teknologi kallad Dynamic Force Absorber™ i huvudskyddet, som erbjuder optimalt skydd för barnets mest utsatta kroppsdelar vid en kollision.

Anpassningsförmågan hos iZi Modular RF X1 i-Size är notabel, där nackstödet, internbältet och den medföljande “body huggern” enkelt justeras i takt med att barnet växer. Dessutom underlättar magneter hanteringen av internbältet. Selen, känd som BeSafe Ergo-Move Shoulder Pads™, har utvecklats med insikter från ryggexperter och ger barnet extra utrymme att röra armarna.

Stolen erbjuder hög komfort med sitt justerbara benutrymme, mjuka kuddar vid ryggen, och flera lutningslägen som enkelt kan justeras med ett enhandsgrepp. Den extra tjocka stoppningen och den medföljande body huggern bidrar till en bekväm sittupplevelse för barnet.

BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size överträffar de krav som ställs i UN r 129 (i-Size) i krocktester, vilket demonstrerar dess förmåga att erbjuda robust skydd och säkerhet under bilresan. Sammanfattningsvis är detta en välgenomtänkt och säker bilbarnstol som även fokuserar på att erbjuda en behaglig och anpassningsbar miljö för det växande barnet.

0.0
Rated 0.0 out of 5
0.0 av 5 stjärnor (baserat på 0 omdömen)
Mycket bra0%
Bra0%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%

Inga recensioner skrivna ännu. Var först med att skriva ett!

Hela listan: Fler säkra bilbarnstolar 2024

Cybex Sirona S2 i-Size

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Roterbar 360 grader
 • Flera fäger att välja bland
 • Många justeringsmöjligheter
Produkt: Cybex Sirona S2 i-Size| Vikt: 0-18 kg | Ålder: ca 3mån–4år | Installation: ISOFIX | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 15kg | DxBxH: 70x43x64

Upplev resor fyllda med komfort och försäkrad säkerhet med Cybex Sirona S2 i-Size bilbarnstol. Denna topprankade bilbarnstol kombinerar en avancerad design med de strängaste säkerhetsnormerna, perfekt för att förenkla varje vägtrip för både dig och ditt barn.

Den distinkta egenskapen hos Cybex Sirona S2 i-Size är dess 360° rotationsfunktion, vilket positionerar den som en ledare i marknaden för bilbarnstolar. Denna funktion eliminerar besväret med att manövrera barnet in och ut ur bilen, en ovärderlig fördel i trånga parkeringsutrymmen eller när du har händerna fulla med fler än ett barn.

Cybex har ingen kompromiss när det gäller säkerhet. Bilbarnstolen är designad för att vara bakåtvänd, vilket är erkänt som den säkraste positionen vid frontalkollisioner, och förstärkt med ett integrerat linjärt sidokrockskydd (LSP) som ökar skyddet vid eventuella sidokollisioner.

Uppfyllande av de senaste säkerhetskraven, är Cybex Sirona S2 i-Size i enlighet med i-Size standarderna och UN R129/03 certifieringen, och erbjuder användbarhet från cirka tre månaders ålder upp till fyra år (eller 18 kg/105 cm). För de allra minsta resenärerna är ett spädbarnsinlägg tillgängligt för en säkrad och anpassad passform från födseln.

Med tanke på komforten har denna bilbarnstol ett höjdjusterbart huvudstöd och en enkel enhandsfällningsmekanism, skapad för att anpassa sig efter ditt växande barns behov. Ett energiabsorberande skal lägger till extra komfort, vilket försäkrar en behaglig resa varje gång.

Cybex har även tänkt på underhållet av bilbarnstolen. De har inkluderat maskintvättbara tygskydd som kan tvättas vid 30°C för att enkelt bibehålla renhet och hygien.

Sammanfattningsvis är Cybex Sirona S2 i-Size mer än bara en bilbarnstol; det är en säkerhetsinvestering som erbjuder den senaste teknologin inom 360° rotation och i-Size säkerhetsstandarder. För föräldrar som söker en pålitlig, hållbar och avancerad säkerhetslösning för sina barn, är denna bilbarnstol det ultimata valet.

5.0
Rated 5.0 out of 5
5.0 av 5 stjärnor (baserat på 1 omdöme)
Mycket bra100%
Bra0%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%
Klockren stol
Rated 5.0 out of 5

Vändbar och smidig stol

Sara G

Maxi-Cosi Pearl 360 i-Size

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Kan roteras 360 grader
 • Bra sidokrocksskydd
 • God komfort och bra justeringsmöjligheter
Produkt: Maxi-Cosi Pearl 360 i-Size| Vikt: 0-18 kg | Ålder: ca 3mån–4år | Installation: ISOFIX | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 9kg | DxBxH: 68x43x65

Maxi-Cosi Pearl 360 är en innovativ bilbarnstol som kombinerar säkerhet, komfort och användarvänlighet på ett imponerande sätt. Den är designad för att växa med ditt barn, vilket gör den till en pålitlig följeslagare från nyfödd till cirka 4 års ålder.

En av de mest framstående egenskaperna hos Pearl 360 är dess 360-graders rotationsfunktion. Tack vare denna funktion, i kombination med den kompatibla FamilyFix 360 isofixbasen, kan föräldrar enkelt vrida stolen för att sätta in eller ta ut sitt barn ur bilen. Detta minskar belastningen på ryggen och gör det smidigare att hantera barnet, särskilt i trånga utrymmen.

Säkerheten är en av Maxi-Cosis kärnvärden, och Pearl 360 är inget undantag. Den uppfyller den senaste i-Size-säkerhetsstandarden (R129/03) och är utrustad med G-CELL sidokrocksskydd, vilket ger extra skydd vid sidokollisioner. Denna teknik minskar kraftigt de krafter som ditt barn utsätts för vid en eventuell kollision.

När det gäller komfort, har Maxi-Cosi tänkt på allt. Pearl 360 kommer med ett bekvämt spädbarnsinlägg som ser till att de allra minsta resenärerna är bekväma och säkra. När barnet växer kan inlägget enkelt tas bort, och stolen erbjuder ett rymligt säte med extra vaddering. Funktioner som ClimaFlow säkerställer god luftcirkulation, vilket håller ditt barn bekvämt oavsett väder.

För föräldrarnas bekvämlighet har stolen en enkel selhantering, vilket gör det snabbt och smidigt att få barnet i och ur bilen. Dessutom är klädseln avtagbar och maskintvättbar, vilket underlättar rengöring och underhåll.

Sammanfattningsvis är Maxi-Cosi Pearl 360 en utmärkt bilbarnstol som erbjuder en kombination av säkerhet, komfort och praktiska funktioner. Den är idealisk för föräldrar som söker en hållbar och pålitlig lösning för sina barns resor under de första levnadsåren.

0.0
Rated 0.0 out of 5
0.0 av 5 stjärnor (baserat på 0 omdömen)
Mycket bra0%
Bra0%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%

Inga recensioner skrivna ännu. Var först med att skriva ett!

Maxi-Cosi Pearl Pro2

Bild av Maxi-Cosi Pearl Pro2 och Tryggtbarns logga
Inga priser tillgängliga just nu.

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Goda justeringsmöjligheter
 • Fästs med ISOFIX
 • i-Size & Plusgodkänd
Produkt: Maxi-Cosi Pearl Pro2 | Vikt: 0-18 kg | Ålder: ca 6mån–4år | Installation: ISOFIX | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 12kg | DxBxH: 561x48x60

En bakåtvänd bilbarnstol är det tryggaste valet på bilfärder och Maxi-Cosi Pearl Pro2 är inget undantag. Stolen är utrustad med ett sidokrockskydd, vilket skyddar ditt barn vid en eventuell sidokollision. Dessutom är den godkänt i Plustestet.

Stolen har dessutom andra säkerhetsfunktioner såsom ett 5-punktsbälte som kan justeras samt ett justerbart nackstöd. Stolen kan därmed anpassas allt eftersom barnet växer. Bilfärderna blir extra bekväma då stolen kan fällas i fyra olika positioner. Maxi-Cosi Pearl Pro2 kvalade sig in på vår bäst i test-lista tack vare att stolen kan monteras med en ISOFIX-bas. Den köper du till separat och då får du en extra trygg samt smidig montering i bilen.

Stolen passar barn mellan 9-18 kg och har en längdgräns på 67-105 cm. Det innebär att barn mellan 6 månader och 4 år kan använda stolen. Du kan enkelt hålla stolen fräsch genom att ta bort klädseln och tvätta den.

0.0
Rated 0.0 out of 5
0.0 av 5 stjärnor (baserat på 0 omdömen)
Mycket bra0%
Bra0%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%

Inga recensioner skrivna ännu. Var först med att skriva ett!

Britax Römer Swingfix M i-Size

Bild av Maxi-Cosi Pearl 360 i-Size och Tryggtbarns logga
Inga priser tillgängliga just nu.

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

 • Kan roteras 90 grader mot dörren – bra om bilen har trånga dörrar
 • i-Size & Plusgodkänd
 • Kan användas från 3 månaders ålder
Produkt: Maxi-Cosi Pearl 360 i-Size| Vikt: 0-18 kg | Ålder: ca 3mån–4år | Installation: ISOFIX | Riktning: Bakåtvänd
 | Godkännande: i-Size & Plusgodkänd | Bilbarnstolens vikt: 15kg | DxBxH: 74x44x48

SWINGFIX M i-SIZE är testvinnare hos Råd & Rön i kategorin Bilbarnstolar (Råd & Rön online, 2019).

En riktigt stor fördel med Britax Römer Swingfix M i-Size är att denna bakåtvända bilbarnstol har ISOFIX. Därmed kan den tryggt och säkert monteras i bilen utan risk för felmontering. Dessutom är den Plusgodkänd och i-Size-godkänd. Därför skulle detta kunna vara den bästa bilbarnstolen i vårt bäst i test om det inte vore för den smärre nackdelen att maxvikten bara är 18 kg. Många bilstolar har en maxvikt på 23 kg, vilket innebär att de kan användas ett år extra.

Något som väger upp den låga maxvikten är dock att Britax Römer Swingfix M i-Size kan användas redan från tre månaders ålder.

Maxåldern är cirka fyra år och längdgränsen är 61-105 cm.

Detta kan dock vara den bästa bakåtvända bilbarnstolen om man ser till det faktum att stolen roterar 90 grader mot bildörren, vilket gör det enkelt att spänna fast barnet. Dessutom med funktioner såsom 5-punktsbälte och överlägset sidokrockskydd.

0.0
Rated 0.0 out of 5
0.0 av 5 stjärnor (baserat på 0 omdömen)
Mycket bra0%
Bra0%
Okej0%
Dålig0%
Mycket dålig0%

Inga recensioner skrivna ännu. Var först med att skriva ett!

Vanliga frågor om bilbarnstolar med ISOFIX

Vad är ISOFIX?

ISOFIX är ett internationellt standardiserat system för att fästa bilbarnstolar i fordon utan att behöva använda bilens säkerhetsbälten. Systemet syftar till att göra installationen av barnstolar snabbare, enklare och framför allt säkrare.

ISOFIX-systemet använder sig av två metallfästen som är fästa direkt i bilens chassi. Dessa fästen är oftast placerade mellan ryggstödet och sätet i bilens baksäte. De flesta moderna bilbarnstolar och fordon är utrustade med ISOFIX-fästen. Bilbarnstolen klickas enkelt fast i dessa metallfästen, vilket skapar en direkt och fast förbindelse mellan sätesbasen och bilens chassi.

Förutom de två huvudfästena har ISOFIX-systemet ofta en tredje fästpunkt som kallas för “top tether” eller ett stödben. Top tether är en övre rem som förankrar bilbarnstolen mot bilens bakre del, vanligtvis bakom baksätet, för att minska framåtrörelsen av barnstolen vid en kollision. Stödbenet, å andra sidan, sträcker sig från framsidan av barnstolen till bilens golv, vilket ger ytterligare stabilitet och minskar rörelse vid en krock.

En stor fördel med ISOFIX är att risken för felaktig installation är mindre jämfört med att använda säkerhetsbältena för att fästa barnstolen. En korrekt installerad bilbarnstol är avgörande för att säkerställa det bästa skyddet för barnet vid en olycka.

När måste jag byta bilbarnstol?

De allra minsta barnen åker i ett babyskydd i bilen. Klicka på länken för att läsa vår artikel om de bästa babyskydden 2024!

Vid cirka ett års ålder är det dags att införskaffa bakåtvända bilbarnstolar. Beroende på vilken maxvikt och/eller maxlängd dessa stolar klarar av är det vanligtvis dags att byta igen vid 4-5 års ålder eller 18 eller 23 kg.

Om du använder samma bilbarnstol till flera syskon så ska själva stolen bytas ut och kasseras efter tio år. Tänk på att inte ge bort eller ta emot en stol som är för gammal då även bilbarnstolar har en begränsad livslängd.
När barnet sedan växt ur sin bilbarnstol är det dags för en bältesstol. Här hittar du våra val av de bästa bältesstolarna 2024!

Varför bakåtvänd bilbarnstol?

Barn har ett tungt huvud i förhållande till deras svaga nacke. Det är därför svårt för dem att hålla huvudet upprätt vid en krock (Källa: NTF). Det säkraste för barn är därför alltid att färdas i bakåtvända bilbarnstolar.
De flesta krockar sker i låg fart inne i stadstrafik. Även vid så låg fart som 30 km/h så utsätts barnen för starka krafter där bakåtvända bilstolar skyddar dem på bästa sätt.
Om barn anses vara för långa för att kunna sitta bekvämt så finns det gott om bakåtvända bilbarnstolar med extra benutrymme.

Köpa en begagnad bilbarnstol?

Om du ska köpa eller ärva en begagnad bilbarnstol, då finns det några saker att ha i åtanke. Alla bilstolar har en beräknad livslängd på tio år (Källa: NTF), så den bör inte vara äldre än så.
Även den bästa bilbarnstolen kan skadas och därför måste den bytas ut efter en krock. Det är därför viktigt att du kan lita på den du köper en begagnad stol av så att du inte får en stol som är krockskadad. En stol måste inte vara ytligt krockskadad för att dess funktioner ska påverkas. Gå även igenom slitage på bälte, låsanordning och stödben.

Hur monterar man en bakåtvänd bilbarnstol?

Varje tillverkare brukar skicka med instruktioner för hur man monterar just deras bilbarnstol. Det är viktigt att ni läser dessa instruktionerna för att lyckas montera bilbarnstolen korrekt då monteringen kan påverka hur pass bra barnet skyddas i händelse av krock. Kika gärna på videon från NTF nedan för generella monteringsinstruktioner.

https://youtu.be/NzbJDhmwdK0

Bilbarnstol som monteras med bälte eller ISOFIX?

En till fråga man som förälder bör fråga sig är om man ska köpa en bilbarnstol som monteras med ISOFIX eller bälte. En ISOFIX-stol är oftast enklare att montera, men det är inte alltid så att bilen har ISOFIX-fästen och bältesstolar är ibland godkända för större barn.

Vi har sammanställt denna lista över bilbarnstolar med ISOFIX samt en lista över bilbarnstolar utan ISOFIX.

Hur vet jag om min bil är utrustad med ISOFIX?

De flesta nya bilar tillverkade efter år 2006 har ISOFIX-fästen som standard. För att kontrollera om din bil har ISOFIX kan du leta efter ISOFIX-symboler mellan sätet och ryggstödet, kontrollera bilens instruktionsmanual eller fråga din biltillverkare eller återförsäljare.

Kan jag installera en ISOFIX-bilbarnstol i vilket fordon som helst?

Inte alla fordon är kompatibla med ISOFIX-stolar. Det är viktigt att kontrollera att ditt fordon har ISOFIX-fästen innan du använder en ISOFIX-stol. Dessutom bör du se till att bilbarnstolen är kompatibel med din specifika bilmodell, vilket ofta kan bekräftas med tillverkarens kompatibilitetsguide.

Är ISOFIX säkrare än traditionella bilbarnstolar som används med säkerhetsbälten?

ISOFIX kan anses vara säkrare eftersom det minimerar risken för felaktig installation, en vanlig orsak till minskad effektivitet hos bilbarnstolar. Systemet är utformat för att enkelt “klicka i” utan behov av säkerhetsbälten, vilket skapar en fast och mer stabil förbindelse med fordonet.

Finns det olika typer av ISOFIX-stolar?

Ja, det finns olika typer av ISOFIX-stolar beroende på barnets storlek och ålder, från babyskydd för nyfödda till konverterbara stolar och bältesstolar för äldre barn. Vissa stolar har även en integrerad bas medan andra kommer som en allt-i-ett-lösning.

Köpguide – Bakåtvänd bilbarnstol

Att hitta rätt bilbarnstol är en djungel. Det finns otroligt många modeller att välja mellan och alla skryter om sina egenskaper och funktioner. Vi testade därför många populära stolar på marknaden för att utse vilken som är bäst i test.

Vi kom dessutom fram till några bra punkter som kan hjälpa dig på vägen mot att hitta den bästa bilbarnstolen till ditt barn.

Fundera på vilken budget du har

Det är stor skillnad i pris mellan olika modeller och den dyraste behöver inte alltid vara den bästa. Ett ökat pris brukar dock ge ökad komfort för både barn och förälder. Den bästa bakåtvända stolen är den som passar din budget samtidigt som den håller ditt barn tryggt i bilen. Det finns många bra budgetalternativ i vårt test.

Ställ krav på säkerheten

Alla bilbarnstolar i vårt test har godkända säkerhetscertifieringar. Vissa har dock även fått godkänt av i-Size medan andra har fått godkänt i Plustestet. Det senare är ett kompletterande krocktest som är mycket strikt och som utförs av Statens väg-och transportforskningsinstitution. Det är viktigt att stolen har ett sidokollisionsskydd. Att bli skadad i en sidokollision är nämligen både farligt och vanligt för barn.

Kika efter alla funktioner du vill ha

Ett sätt att sondera marknaden på är att bestämma vilka funktioner du absolut vill ha. Är det priset viktigast för dig eller vill du kunna rotera bilbarnstolen eller luta fem lägen. Vill du ha ett flertal mjuka kuddar i stolen eller är det viktigast att den har en ISOFIX-bas? Bestäm vad du vill ha så blir det enklare att sålla bland alla alternativ.

Vilka behov har ditt barn

Det är viktigt att ditt barn sitter bekvämt, speciellt om ni ofta åker långt. Tänk på att ditt barn måste ha gott om benutrymme, kunna sitta mjukt och varken få skav eller ont någonstans.

Kika på maxvikten

Den bästa bilbarnstolen kan bli ett tråkigt felköp om du inser att den har en mycket lägre maxvikt eller maxlängd än vad du hade förväntat dig. Se därför till att dubbelkolla vilken maxvikt den stolen du vill köpa har. Det är nämligen maxvikten eller maxlängden som avgör hur många år du kan använda stolen i.

Köp och testa stolen!

Utnyttja det faktum att ni har minst 14 dagars ångerrätt. Beställ hem stolen, testa den i bilen och se så att det faktiskt passar er familj. Fungerar den inte, lämna då tillbaka den. Fungerar stolen som ni vill, ja då har ni gjort ett bra köp!

Sammanfattande tankar: Bästa bilbarnstolen med ISOFIX 2024!


I denna artikel har vi utforskat den banbrytande teknologin bakom ISOFIX-bilbarnstolar och deras betydelse för att öka säkerheten på våra vägar. Vi har diskuterat hur ISOFIX-systemet erbjuder en stabilare och mer pålitlig installation, minskar risken för felaktig användning och därigenom skyddar det värdefullaste vi har – våra barn. Det är uppfriskande att se hur innovation kontinuerligt formar och förbättrar säkerhetslösningarna för de minsta passagerarna.

Som förälder är det ofta många saker att väga och beslut att fatta, och valet av bilbarnstol är ingen liten sak. Men kunskapen om att det finns noggrant utformade produkter som ISOFIX-stolar kan erbjuda en stor trygghet i det valet. Vi hoppas att den information vi har delat här vägleder dig och ger en djupare förståelse för de fördelar och funktioner som ISOFIX-stolar erbjuder.

Tack för att du tog dig tiden att läsa vår artikel. Vi förstår att barns säkerhet är en prioritet som ingen kompromiss kan rättfärdiga, och vi uppskattar din vilja att informera dig för ditt barns bästa. Om du funderar på att investera i en ny bilbarnstol, hoppas vi att de insikter vi delat kan vara till hjälp i ditt val. Och kom ihåg, den bästa bilbarnstolen är inte bara den som har toppbetyg i säkerhetstester – det är den som passar ditt barn, din bil och som används korrekt varje gång ni ger er ut på vägen. Din familjs trygghet på resan är ovärderlig, och ett genomtänkt val av bilbarnstol är en grundpelare i den säkerheten.

Rabattkod Axkid - Tryggtbarn