Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.
Bäst i test bilbarnstol isofix

I den här texten tar vi upp bilbarnstolar med ISOFIX. Att utse bäst i test bilbarnstol med ISOFIX är inte helt enkelt eftersom det finns många bra varianter på marknaden. Här har vi tagit upp de tre varianter som vi funnit vara de mest praktiska och användbara. Att utse den överlag bästa bilbarnstolen 2024 är inte helt lätt då alla barn, föräldrar och bilar ställer olika krav och det som är bäst för en familj passar inte alls för en annan.

När det gäller att utse den bästa bilbarnstolen med ISOFIX är alla de här tre varianterna värdiga kandidater till bra priser. Stolarna skiljer sig dock en del åt både i design, funktion och storlek. De lämpar sig också till olika stora barn, vilket kan vara bra att tänka på. För någon är det viktigt med en stol som växer med barnet från babyålder upp till skolåldern. Andra söker en stol som kan användas en kortare tid i barnets liv. Gemensamt för de stolar vi har med i texten är att alla tre hamnar i kategorin bilbarnstol med ISOFIX.


Bästa bakåtvända bilbarnstolen – Axkid One 2

Axkid ONE 2

Axkid One Plus 2 Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Kan användas under lång tid
 • Enkel att montera
 • God komfort och mycket säker
 • Föregångaren (Axkid One) finns fortfarande att köpa och är väldigt prisvärd
Produkt:Axkid One 2
Vikt:0-23 kg
Ålder:ca 0 mån – 7 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:10 kg
D x B x H:54 x 44 x 76 cm

Axkid One 2 är en bilbarnstol med ISOFIX som går utmärkt att använda som babyskydd redan från första dagen babyn ska åka bil. Bilbarnstolen är den enda varianten av bakåtvänd bilbarnstol med ISOFIX som är i-size-godkänd upp till 7 års ålder eller till 125 cm/23 kilo. Stolen kan anpassas efter barnets längd genom att den skjuts i längdled. Stolen kan också lutas för att såväl babyn som de större barnen ska kunna sitta bekvämt och säkert. Det här görs enkelt med en hand, och tack vare skenorna stolen flyttas på blir det också lätt att placera barnet i bilbarnstolen.

Om du vill ha en lättinstallerad bilbarnstol är det här lätt val. Det tar ungefär 30 sekunder, och om du inte lyckats under den tiden får du kostnadsfri hjälp av tillverkaren. För att montera stolen i bilen klickar du bara i fästena för ISOFIX, sedan fäller du ut stödbenen och släpper antirotationsbågen.

En stor fördel med den här bilbarnstolen är att den har en låg vikt på under 10 kilo, och dessutom passar den i de flesta bilar utan problem. Tack vare den höga åldern på i-size-godkännande är det här en utmärkt barnstol för stora barn 2024 och dessutom växer stolen smidigt med barnet. Om du bara vill ha en bilbarnstol för hela barnets uppväxt, som dessutom erbjuder ett gott skydd, är det här ett klokt val.


Britax Römer Swingfix M i-Size

Britax Römer Swingfix M Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Kan roteras 90 grader mot dörren – Bra om bilen har trånga dörrar
 • Plusgodkänd
 • Kan användas från ca 3 månaders ålder
Produkt:Britax Römer Swingfix M i-SIZE
Vikt:0-18 kg
Ålder:ca 3 mån – 4 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:15 kg
D x B x H:74 x 44 x 48 cm

Om du vill ha en säker och trygg bilbarnstol med ISOFIX är Britax Römer Swingfix M i-Size ett bra val. Det är en bakåtvänd bilbarnstol utan bälte och med det menas att stolen fästs säkert med ISOFIX helt utan att du behöver krångla med bilens eget bälte. Stolen passar barn mellan 40-105 cm och erbjuder såväl sittande som bakåtlutade positioner för barnet. Stolen går att använda tills barnet är ungefär fyra år gammalt, och den är även godkänd för nyfödda. En nackdel är att själva sätet i stolen inte kan lossas för att till exempel bära barnet i utanför bilen.

Det här är en perfekt bilbarnstol för liten bil 2024 eftersom den går att vända hela 90 grader när den sitter fastmonterad i bilen. Det gör det lätt att sätta små barn i stolen, och lite större barn kan enklare klättra in själva.

Stolen är lätt att montera, och risken att göra fel är väldigt liten. Ett stort plus är den bra bältesdragningen. Bilbarnstolen väger dock en hel del och med sina 16 kilo är det inget man gärna bär runt på. Vikten bidrar med en del stabilitet, och man kan inte bortse från att kvaliteten känns väldigt hög. Det avtagbara, tvättbara överdraget innebär stora fördelar och dessutom är det tillverkad av behagligt tyg som inte blir varmt.

Säkerhetsmässigt är stolen väldigt bra både när det kommer till frontalkrockar samt sidokollisioner. Barnet har gott om utrymme, stoppningen i stolen är behaglig och även större barn får bra benstöd. Mycket för pengarna helt enkelt.


BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size

BeSafe iZi Modular RF X1 Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Användarvänlig tack vare ISOFIX-basen
 • Plusgodkänd
 • Bra sidokrocksskydd
Produkt:BeSafe iZi Modular RF
Vikt:0-18 kg
Ålder:ca 6 mån – 4 år
Installation:ISOFIX/Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:15 kg
D x B x H:60 x 44 x 50 cm

BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size är en bilbarnstol med ISOFIX som passar barn med en längd på mellan 61–105 cm. Maxvikten på barnet är 18 kilo och stolen rekommenderas för barn mellan sju månader och fyra år. Stolen är en bakåtvänd variant och den fästs på en bas med ISOFIX. En väldigt stor fördel är att fästena för ISOFIX är extra långa, vilket gör det lätt att få tag även på fästen som sitter längre in i bilens säte. Det medför en säker montering.

BeSafe iZi Modular RF X1 i-Size är en bilbarnstol med ISOFIX som passar barn med en längd på mellan 61–105 cm. Maxvikten på barnet är 18 kilo och stolen rekommenderas för barn mellan sju månader och fyra år. Stolen är en bakåtvänd variant och den fästs på en bas med ISOFIX. En väldigt stor fördel är att fästena för ISOFIX är extra långa, vilket gör det lätt att få tag även på fästen som sitter längre in i bilens säte. Det medför en säker montering.

Den här barnstolen ger mycket för pengarna, och en låg vikt på endast 8,9 kilo gör den även lätt att flytta mellan olika bilar vid behov. En nackdel är dock att stolen inte kan användas för nyfödda barn, utan man behöver en separat stol för det.


Cybex Sirona Z2 i-Size

Cybex Sirona Z i-Size Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Roterbart 360 grader – Väldigt användarvänligt
 • Goda justeringsmöjligheter med enhandsgrepp
 • ISOFIX-bas finns tillgängligt
Produkt:Cybex Sirona Z2 i-Size
Vikt:0-18 kg
Ålder:ca 0 mån – 4 år
Installation:ISOFIX
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size
Bilbarnstolens vikt:15 kg
D x B x H:72 x 43 x 67 cm

Cybex Sirona Z i-size är riktigt bra bakåtvänd bilbarnstol för dig som vill ha en smidig bilstol med ISOFIX. Genom att köpa till en basenhet kan du montera bilstolen på ett tryggt och säkert sätt i bilen.

Stolen har en maxvikt på 18 kg och rekommenderas därför till dess att barnet är runt fyra år eller 105 cm lång. Stolen är i-Size-godkänd och har en innovativ roterande mekanism som gör att den kan rotera hela 360 grader. På så sätt blir det mycket lätt att sätta i och ta ur ditt barn. Du kan även ha stolen i ett framåtvänt läge, något som dock enbart rekommenderas i stillastående läge.

Cybex Sirona Z i-size imponerar med sin justeringsvänlighet. Nackstödet och selen kan justeras i tolv steg och stolen har fem fällbara lägen med ett enhandsgrepp. Stolen har ett integrerat Linjärt Sidokollisionsskydd (L.S.P. System) som skyddar barnet vid en sidokrock.


Köpguide – Saker att tänka på när du ska köpa bilbarnstol

Hitta rätt bilbarnstol för ditt barn och din bil

Att hitta rätt bilbarnstol är en djungel. Det finns otroligt många modeller att välja mellan och alla skryter om sina egenskaper och funktioner. Vi testade därför många populära stolar på marknaden för att utse vilken som är bäst i test.

Vi kom dessutom fram till några bra punkter som kan hjälpa dig på vägen mot att hitta den bästa bilbarnstolen till ditt barn.

 • Fundera på vilken budget du har – Det är stor skillnad i pris mellan olika modeller och den dyraste behöver inte alltid vara den bästa. Ett ökat pris brukar dock ge ökad komfort för både barn och förälder. Den bästa bakåtvända stolen är den som passar din budget samtidigt som den håller ditt barn tryggt i bilen. Det finns många bra budgetalternativ i vårt test.
 • Ställ krav på säkerheten – Alla bilbarnstolar i vårt test har godkända säkerhetscertifieringar. Vissa har dock även fått godkänt av i-Size medan andra har fått godkänt i Plustestet. Det senare är ett kompletterande krocktest som är mycket strikt och som utförs av Statens väg-och transportforskningsinstitution. Det är viktigt att stolen har ett sidokollisionsskydd. Att bli skadad i en sidokollision är nämligen både farligt och vanligt för barn.
 • Kika efter alla funktioner du vill ha – Ett sätt att sondera marknaden på är att bestämma vilka funktioner du absolut vill ha. Är det priset viktigast för dig eller vill du kunna rotera bilbarnstolen eller luta fem lägen. Vill du ha ett flertal mjuka kuddar i stolen eller är det viktigast att den har en ISOFIX-bas? Bestäm vad du vill ha så blir det enklare att sålla bland alla alternativ.
 • Vilka behov har ditt barn – Det är viktigt att ditt barn sitter bekvämt, speciellt om ni ofta åker långt. Tänk på att ditt barn måste ha gott om benutrymme, kunna sitta mjukt och varken få skav eller ont någonstans.
 • Kika på maxvikten – Den bästa bilbarnstolen kan bli ett tråkigt felköp om du inser att den har en mycket lägre maxvikt eller maxlängd än vad du hade förväntat dig. Se därför till att dubbelkolla vilken maxvikt den stolen du vill köpa har. Det är nämligen maxvikten eller maxlängden som avgör hur många år du kan använda stolen i.

Genom att fundera på alla ovanstående punkter blir det enklare för dig att komma fram till vilken sorts bilbarnstol du är ute efter. Då kan du snabbt och enkelt gå igenom vår topplista och göra ett bra val.


Vanligt förekommande frågor

Vad är ISOFIX?

Vad är ISOFIX

ISOFOX är ett system som underlättar monteringen av bilbarnskydd. ISOFIX-fästen finns i flertalet nya bilars baksäten, och kan eventuellt finnas även i framsätet. För att använda bilens ISOFIX-fästen krävs en bilbarnstol med ISOFIX-montering.

På bilden ser ni hur ett ISOFIX-fäste ser ut. På vissa bilar sitter det mellan ryggstödet och sittkudden medan på andra bilar sitter det ”luckor” som skyddar ISOFIX-fästena.

När måste jag byta bilbarnstol?

De allra minsta barnen åker i ett babyskydd i bilen. (Babyskydd för de minsta/nyfödda) Vid cirka ett års ålder är det dags att införskaffa bakåtvända bilbarnstolar. Beroende på vilken maxvikt och/eller maxlängd dessa stolar klarar av är det vanligtvis dags att byta igen vid 4-5 års ålder eller 18 eller 23 kg.
Om du använder samma bilbarnstol till flera syskon så ska själva stolen bytas ut och kasseras efter tio år. Tänk på att inte ge bort eller ta emot en stol som är för gammal då även bilbarnstolar har en begränsad livslängd.

Varför bakåtvänd bilbarnstol?

Barn har ett tungt huvud i förhållande till deras svaga nacke. Det är därför svårt för dem att hålla huvudet upprätt vid en krock (Källa: NTF). Det säkraste för barn är därför alltid att färdas i bakåtvända bilbarnstolar.
De flesta krockar sker i låg fart inne i stadstrafik. Även vid så låg fart som 30 km/h så utsätts barnen för starka krafter där bakåtvända bilstolar skyddar dem på bästa sätt.
Om barn anses vara för långa för att kunna sitta bekvämt så finns det gott om bakåtvända bilbarnstolar med extra benutrymme.

Hur monterar man en bakåtvänd bilbarnstol?

Varje tillverkare brukar skicka med instruktioner för hur man monterar just deras bilbarnstol. Det är viktigt att ni läser dessa instruktionerna för att lyckas montera bilbarnstolen korrekt då monteringen kan påverka hur pass bra barnet skyddas i händelse av krock. Kika gärna på videon från NTF nedan för generella monteringsinstruktioner.

Så monterar du en bakåtvänd bilbarnstol

Källa: NTF


Sammanfattning

När du ska köpa en bilbarnstol till ditt barn finns det en hel del saker att tänka på. Du bör fundera över vilka krav du ställer på stolen, och dessutom måste du veta hur stort ditt barn är. Har du ett ovanligt kraftigt eller långt barn kanske det inte är lämpligt att köpa en stol som bara passar små barn.

Det finns gott om bra bilstolar att välja mellan. När det kommer till bilbarnstolar ska ditt barn sitta bekvämt, annars kommer protesterna bli stora vid varje resa. Dessutom ska stolen vara säker för barnet att färdas i. Med ISOFIX underlättas monteringen av stolen enormt, och dessutom är risken att montera stolen fel i stort sett obefintlig. Vi har tagit upp tre bra barnstolar med ISOFIX som alla är värda sitt pris. Förhoppningsvis har ni funnit vår artikel om bilbarnstolar med ISOFIX till hjälp.

Lycka till med köpet av bilbarnstol!