Att köpa en bilbarnstol är ofta en ganska dyr utgift. Samtidigt är det en utgiftspost man absolut inte ska snåla på då en bilbarnstol är ovärderligt ifall olyckan skulle vara framme. Eftersom det är en så pass dyr utgift är det däremot viktigt att man köper bästa bilbarnstolen utifrån sina egna förutsättningar och krav. Därför kommer här en komplett guide om ISOFIX.
Vad är ISOFIX?
ISOFIX är den internationella standarden för fästpunkter för bilbarnstolar. ISOFIX-bilbarnstolar fästs i bilen med hjälp av ISOFIX-förankringspunkter, som är inbyggda i bilens kaross. Standarden kallas ISO eftersom den har utvecklats av den internationella organisationen ISO i samarbete mellan bilbarnsstolstillverkare, biltillverkare, testinstitut, forskare och myndigheter från totalt 18 länder.
ISOFIX tekniska detaljer
ISOFIX-systemet består av två metallstänger med fäste. De är placerade strax bakom delningen mellan stolsdynan och ryggstödet. Pinnarna ska ha en diameter på 6 mm och en effektiv längd på minst 25 mm. Fästena ska vara orienterade i linje med varandra och ha ett centrumavstånd på 280 mm.
Hållfasthetskraven innebär att fästena ska tåla ryck med en kraft av 10 kN (vilket ungefär motsvarar kraften av ett ton) i flera olika riktningar.
Vilket år blev ISOFIX internationell standard?
Flertalet biltillverkare började införa ISOFIX-fästen i sina modeller på frivillig basis kring millennieskiftet. I USA och Kanada kom lagkrav på ISOFIX-fästen under 2002. I Europa implementerades ISOFIX-standarden 2004.
Från och med 2014 är det krav, i Europa, på att nyproducerade bilar skall vara utrustade med minst två uppsättnignar ISOFIX-fästen.
Vilka är fördelarna med ISOFIX?
- ISOFIX-stolar är riktigt svåra att installera fel
- ISOFIX-installationer är mycket snabba och användarvänliga – skönt om man behöver flytta bilbarnstolen mellan olika bilar
- ISOFIX-förankringspunkterna ger en mycket god stabilitet vid en krock
Vilka är nackdelarna med ISOFIX?
- Alla bilar har inte ISOFIX-förankringspunkter
- ISOFIX-bilbarnstolar kan vara dyrare än bältesstolar
- Barnets och bilbarnstolens totala vikt får inte vara mer än 33 kg vid användning av ISOFIX-fästen. Eftersom en bilbarnstol ofta väger kring 10 kg innebär det att en ISOFIX-stol oftast inte kan användas lika länge som en bältesstol
Är ISOFIX säkrare än bältesstolar?
Det finns inget slutgiltigt svar på den här frågan eftersom ISOFIX- och bältesstolarna har olika säkerhetsfördelar. ISOFIX-stolar är mycket svåra att installera felaktigt, vilket innebär att de oftast installeras korrekt.
Samtidigt är bilbältet konstruerat för att sitta runt en människa under bilfärden. Detta innebär också att bältena är utformade för att tillåta människor att röra sig utan att låsa sig. Ett resultat av detta är alltså att i händelse av en krock så kommer det finnas en ”reaktionstid” innan bilbältet låser sig.
Du kan testa detta själv genom att dra ut bältet långsamt, då låser det sig inte. Drar du dock bältet snabbt så låser det sig, men inte utan att det först hunnit röra sig någon centimeter. Det finns alltså alltid en viss rörelsemån i bilbältet, då detta är hur det är konstruerat. För en bilbarnstol eller ett babyskydd är denna rörelse endast en nackdel eftersom man i det sammanhanget vill ha så absolut liten rörelse som möjligt. Eftersom bilars ISOFIX-fästen sitter direkt i bilens chassi finns det ingen rörelsemån vilket då är en fördel när man använder bilbarnstol eller babyskydd.
Med anledning av ovan kan man argumentera för att ISOFIX-stolar är något säkrare än bältesstolar.
Hur vet man om ISOFIX-stolen är monterad korrekt?
ISOFIX-fästen består av två särskilda fäststänger eller hakar som är placerade mellan stolsdyna och ryggstöd på bilen. På bilbarnstolen är låsmekanismen utformad för att passa fästpunkterna i bilen. Eftersom ISOFIX är en internationell standard passar samtliga bilbarnstolar med ISOFIX alla bilar med ISOFIX-fästen.
Skjut in dessa fäststänger (gula på bilden) i ISOFIX-fästet på bilen. Man vet att ISOFIX-stolen är korrekt monterad när ett tydligt klickljud hörs och låsmekanismen uppvisar en grön färg istället för röd.
Om stolen är utrustad med stödbenet avslutar du monteringen med att fälla ut stödbenet och se till att det trycker mot golvet. Du får oftast en grön markering även på stödbenet när det är rätt tryck. Tänk på att stödbenet ska gå så rakt ner som möjligt eller ha en svag vinkel framåt, aldrig bakåt.
Kolla gärna denna video från NTF som förklarar hur man skall montera ett babyskydd med ISOFIX-fäste.
ISOFIX med extra fästpunkt
Vissa bilbarnstolar kräver en extra fästpunkt för att motverka eventuell rotation av bilbarnstolen/babyskyddet vilket oftast innebär att bilbarnstolen är utrustad med ytterligare en fästpunkt alternativt ett stödben.
Den extra fästpunkten finns oftast bakom nackstödet i baksätet eller på baksidan av ryggstödet eller på bilens golv. På de stolar som använder den övre fästpunkten har bilbarnstolen en kraftig rem som löper bakom bilstolen och krokas fast i den ena fästpunkten. Se bilderna för en visualisering av texten ovan.
Har man istället en bilbarnstol med stödben så sätter man in ISOFIX-bilbarnstolen i ISOFIX-fästpunkterna och förlänger sedan stödbenet så att det vilar stadigt på bilens golv. Stödbenet förhindrar att bilbarnstolen tippar framåt vid en frontalkollision och ger extra stabilitet vid en sidokollision. Se bild nedan!
Har min bil ISOFIX?
ISOFIX är en internationell standard, så de flesta nya bilar har ISOFIX-förankringspunkter. Det du kan göra för att undersöka om din bil har ISOFIX är att:
- Leta efter symbolen för ISOFIX – På bilden nedan ser du hur ISOFIX-loggan ser ut och var man brukar hitta ISOFIX-fästena i bilen. De flesta bilarna har ISOFIX i baksätet, men vissa modeller har ISOFIX i främre passagerarsätet också. Ibland är fästena inte lika synliga som på bilden nedan utan ”gömmer sig” mellan sittdynan och ryggstödet. Då är det inte ovanligt att det finns en liten tyglapp eller liknande med ISOFIX-loggan på. Kolla bilderna på exempel på hur det kan se ut i olika bilar. Som ni ser kan det på vissa bilar vara väldigt svårt att se ifall bilen har ISOFIX eller inte.
- Ett annat alternativ är helt enkelt att ni kollar i bilens manual. Det står alltid i manualen om bilen är utrustad med ISOFIX.
- Om du är osäker är det dock alltid bäst att kontrollera med biltillverkaren innan du köper en ISOFIX-stol. Jag föreslår att ni ringer eller mejlar till er närmsta återförsäljare av bilmärket, de kan oftast hjälpa er.
ISOFIX i framsätet?
På vissa bilmodeller finns det även ISOFIX-fästen i främre passagerarsätet. Vissa modeller erbjuder också ISOFIX fram som ett separat tillval.
Det är därför inte helt enkelt att avgöra om just din bil har ISOFIX fram. Enklast är att titta på sätet och följa guiden i stycket ovan, förfarandet är densamma.
Observera att det är viktigt att ni stänger av airbagen för passagerarsätet. Se bild nedan för hur det kan se ut om airbagen fram är möjlig att koppla ur. På vissa bilmodeller stänger man av airbagen på andra sätt och på vissa modeller går det inte att koppla ur airbagen alls.
Det är alltså superviktigt att ni tar reda på vad som gäller för just er modell. Läs i instruktionsboken eller hör av er till biltillverkaren/återförsäljaren för att säkerställa så ni har rätt information.
Kan man montera ISOFIX i efterhand?
Det är ganska ovanligt att man kan eftermontera ISOFIX-fästen på sin bil. Äldre bilar, som tillverkades innan ISOFIX blev en internationell standard, saknar ofta ISOFIX-fästen helt och saknar också förberedelse för eftermontering.
På nyare bilar kan det ibland finnas förberedelse för ISOFIX där man får köpa ett kit som kan eftermonteras på bilen.
Om ni saknar ISOFIX i er bil idag och funderar på att montera det skulle jag råda er att kontakta bilens tillverkare alternativt en återförsäljare. De kan säkert hjälpa er vidare.
Det viktigaste är att ni ALDRIG försöker eftermontera ISOFIX-fästen i bilen själva. Låt proffsen göra det. Ett litet misstag kan få oerhörda konskvenser.
Vilka bilbarnstolar har ISOFIX?
Jag har faktiskt skrivit en liten artikel om bilbarnstolar med ISOFIX. Du kan använda den för inspiration ifall du är på jakt efter en bilbarnstol med ISOFIX-fäste.
Om du inte vill ha en bilbarnstol med ISOFIX har jag dessutom skrivit en artikel där jag listar bilbarnstolar utan ISOFIX!
Sammanfattning
Nu har du förhoppningsvis lärt dig lite mer om ISOFIX. ISOFIX är en riktigt bra standard som förenklar föräldralivet avsevärt.
Jag hoppas att den här artikeln var till hjälp! Om du har några frågor, tveka inte att kontakta mig! Jag hjälper alltid gärna till 🙂