Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Som förälder vill du alltid ha det bästa produkterna till ditt barn. För att hitta bästa bilbarnstolen 2022 kan det krävas lite efterforskningar. Eller så kan du bara läsa vidare och ta del av all information vi ger dig om de bästa bilbarnstolarna du kan hitta på marknaden år 2022.

I den här texten har vi valt att ta upp den bästa bilbarnstolen utan isofix. Eftersom alla föräldrar inte har en stor bil och kan installera en isofixbas i bilen är det viktigt att även lyfta fram de bilbarnstolar som går att installera med bilens vanliga bälte.

BeSafe Stretch

BeSafe Stretch bild omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Hög maxvikt – Kan användas av barn upp till ca 7 år
 • R-129 & Plusgodkänd
 • Enkel att montera och demontera
Produkt:BeSafe Stretch
Vikt:0-36 kg
Ålder:ca 6 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:i-Size & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:11.5 kg
D x B x H:77 x 44 x 49 cm

Säkerhet

BeSafe Stretch är den första bilbarnstolen godkänd enligt R129 som går att montera med bilbälte. Resultatet blir att maxlängden är satt till 125 centimeter och maxvikten till 36 kilo. Tack vare tillverkarens unika säkerhetssystem är sätets yttre ram och sittskal utrustade med extra kraftfullt material och styvhet för att barnets position ska förbli stabil vid en eventuell frontalkrock.

Komfort

BeSafe Stretch är designad för att passa extra bra för lite äldre barn, vilket inte minst märks på det extra benutrymme som denna flexibla Bilbarnstol för långa barn erbjuder. Med hela 26 centimeter extra benutrymme kan även en sjuåring sitta bekvämt i en BeSafe Stretch!

Stolen har även ett mjukt, skyddande nackstöd utrustat med så kallad Dynamic Force Absorber™ för extra komfort och säkerhet. Att stolen har fem lutningslägen och huvudstödet hela tio justerbara steg bidrar naturligtvis till ytterligare bekvämlighet.

Användarvänlighet

Vid installation av BeSafe Stretch ska stolen monteras med såväl bilbälte som bygel, stödben och så kallade underförankringsband som underlättar vid förflyttning av stolen mellan olika bilar. Det faktum att stolen inte väger mer än drygt 10 kilo bidrar också till optimal smidighet, vilket gör att vi gärna använder epitetet Bäst i Test i samma mening som BeSafe Stretch.

För att göra det ännu enklare kan du låta underförankringsbanden sitta kvar på stolen under hela tiden som stolen nyttjas. En funktion som kan göra BeSafe Stretch till den Bästa bilbarnstolen, eller åtminstone en av de bästa, som marknaden har att erbjuda.

Efter det att även bältet, med alla sina smarta funktioner, har monterats är det enkelt att installera stolen efter eget behov och önskemål. Och här kommer ännu ett hett köpråd för BeSafe Stretch: Stolen går att montera i samtliga säten bak, mittensätet inkluderat, samt i passagerarsätet fram.

BeSafe iZi Plus X1

BeSafe iZi Plus X1 omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Hög komfort för barnet
 • Kan användas av större barn
 • Plusgodkänd
Produkt:BeSafe iZi Plus X1
Vikt:0-25 kg
Ålder:ca 6 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44 & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:12 kg
D x B x H:65 x 45 x 56 cm

Du som är ute efter en bilbarnstol utan isofix bör kolla in BeSafe iZi Plus X1. Den här bilbarnstolen bygger på 30 års erfarenhet och är en uppdaterad version av den mycket populära bilbarnstolen BeSafe iZi Plus.

Lång användningstid

Det här är en bilbarnstol för stora barn. Den långa användningstiden gör BeSafe iZi Plus X1 till ett mycket populärt val bland föräldrar. Du kan börja använda bilbarnstolen redan vid 6 månaders ålder och sedan fortsätta använda samma stol ända upp till cirka 5 års ålder. Det är en bakåtvänd bilbarnstol utan isofix som barnet kan använda upp till 25 kilo.

En säker bilbarnstol

BeSafe iZi Plus X1 är utrustad med ett sidokollisionsskydd. Det här innebär att du med lätthet kan installera skyddet på den sida av bilbarnstolen som vetter mot dörren för att skydda ditt barn lite extra. Skyddet absorberar effektivt energin vid en eventuell sidokollision och säkerställer att barnet tar så lite skada som bara möjligt.

Förutom det extra skyddet är Besafe iZi Plus X1 även utrustad med en bodyhugger. För det första ger bodyhuggern en mysig känsla i bilbarnstolen även för små barn. Vilket leder till att det är möjligt att använda den här bilbarnstolen redan från 6 månaders ålder. För det andra erbjuder bodyhuggern stabilitet och extra stöd.

Lätt att installera i bilen

Eftersom det här är en bilbarnstol utan isofix är den mycket lätt att installera i bilen med hjälp av bilbältet. Faktiskt är den så pass lätt att installera att de allra flesta inte ens behöver instruktionerna.

I de allra flesta bäst i test bilbarnstol utan isofix tas den här modellen av BeSafe upp med goda vitsord. Kombinationen av säkerhet och smarta funktioner som bältesmagneter i selen, bekväma lutningslägen och gott om benutrymme är något som tilltalar de allra flesta föräldrar.

Axkid Minikid 2 (2022/2023)

Axkid Minikid 2 (2022/2023) omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Kommer i många olika färger
 • Goda justeringsmöjligheter
 • Tar relativt lite plats i bilen
Produkt:Axkid Minikid 2 (2022/2023)
Vikt:0-25 kg
Ålder:ca 0 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44 & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:11,4 kg
D x B x H:56 x 46 x 62 cm

Alla har inte en stor bil där en isofixbas får plats. Du som har en mindre bil och söker efter en säker men ändå lite mindre bilbarnstol bör kolla in Axkid Minikid 2. Det här är en bilbarnstol för liten bil, utan att tumma på säkerheten eller komforten.

Självåtdragande förankringsband

Axkid är ensamma om att erbjuda förankringsband som drar åt sig utan att du själv behöver slita ut dig. Enligt en undersökning som Axkid har genomfört är det så pass många som 50% av alla bilbarnstolar som installeras felaktigt i bilen. Efter att Axkid sammanställt dessa resultat tog de fram nya modeller av bilbarnstolar som är superenkla att installera.

De självåtdragande förankringsbanden säkerställer att bilbarnstolen sitter korrekt och säkert på plats i bilen. Vilket gör att du som förälder inte behöver oroa dig utan istället kan fokusera på körningen.

Automatisk anpassning

Att barn växer snabbt är ingen hemlighet. I takt med att barnet växer måste du som förälder anpassa bilbarnstolen utefter barnets längd. Annars finns det en risk att både nackstöd och axelremmar sitter på fel höjd. Med Axkid Minikid 2 behöver du inte oroa dig över det här. Bilbarnstolen anpassar sig automatiskt utefter ditt barn, vilket säkerställer att både nackstöd och sele alltid sitter på optimal höjd.

Bekväm stol för långa barn

Som de allra flesta bilbarnstolar kan du använda Axkid Minikid 2 från cirka 9 månader upp till 25 kilo. Vad som utmärker den här bilbarnstolen är att det är möjligt för långa barn att sitta bekvämt i den. Enligt tester sitter barn som är 125 cm bekvämt i den bakåtvända bilbarnstolen.

I sin helhet är det här en riktigt bra bakåtvänd bilbarnstol med bälte.

Britax Römer Max-Way Plus

Britax Römer Max-Way Plus Omdöme

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris


Fördelar & Produktfakta

 • Passar bra i små bilar också
 • Passar både långa & korta barn
 • Lätt att installera
Produkt:Britax Römer Max-Way Plus
Vikt:9-25 kg
Ålder:ca 9 mån – 7 år
Installation:Bälte
Riktning:Bakåtvänd
Godkännande:ECE R44 & Plusgodkänd
Bilbarnstolens vikt:7 kg
D x B x H:64 x 45 x 64 cm

Britax erbjuder en bekväm och säker bilbarnstol du kan använda från cirka 9 månader upp till 25 kilo. Det är det bekväma, skålade sätet som gör den här bilbarnstolen unik. De allra flesta barn sätter sig villigt i denna bilbarnstol utan isofix.

Säkerhet – en viktig punkt

I den här bilbarnstolen är säkerheten verkligen prioriterad. Förutom att sätet är skålat och erbjuder extra säkerhet har Britax även utrustat bilbarnstolen med ett sidokrockskydd. Vid en eventuell sidokollision skyddas ditt barn av SICT som absorberar kraften från kollisionen på ett mycket effektivt vis. Det är väldigt lätt att installera SICT på den sida av stolen som vetter mot bildörren.

Även selen är framtagen med säkerhetstänk. Fempunktsselen håller både axlar och höfter säkert på plats vid en kraftig inbromsning eller eventuell krock. Du kan även höja axelremmarna i takt med att barnet växer.

Bekväma lutningslägen

De allra flesta barn somnar gärna i bilen och ett hängande huvud är varken bekvämt eller säkert. Britax har utrustat den här bilbarnstolen med smarta lutningslägen. Om barnet somnar i bilen kan du luta stolen lite bakåt så att ditt barn kan sova bekvämt i bilen. Den här funktionen är speciellt uppskattad under längre bilresor. Men även du som bara kör till dagis och tillbaka kan ha mycket nytta av den smarta lutningsfunktionen.

Smart överdrag

Eftersom barn ofta spiller och smutsar ner allt de tar i har Britax utrustad denna bilbarnstol utan isofix med ett avtagbart överdrag. Du kan lätt tvätta överdraget i maskin och låta det dropptorka, undvik dock att torka det i torktumlaren då det kan leda till att det krymper något.

Det är väldigt lätt att ta av och på överdraget, du behöver inte ens knäppa upp selen. Genom att ta hand om överdraget kan du se till att bilbarnstolen faktiskt går att använda under hela användningstiden. Eftersom det är möjligt att använda Britax Römer Max-Way Plus från 9 kilo och ända upp till 25 kilo är det ett smart tips.


Köpguide – Saker att tänka på när du ska köpa bilbarnstol

Hitta rätt bilbarnstol för ditt barn och din bil

Bilbarnstol utan ISOFIX

Att hitta rätt bilbarnstol är en djungel. Det finns otroligt många modeller att välja mellan och alla skryter om sina egenskaper och funktioner. Vi testade därför många populära stolar på marknaden för att utse vilken som är bäst i test.

Vi kom dessutom fram till några bra punkter som kan hjälpa dig på vägen mot att hitta den bästa bilbarnstolen till ditt barn.

 • Fundera på vilken budget du har – Det är stor skillnad i pris mellan olika modeller och den dyraste behöver inte alltid vara den bästa. Ett ökat pris brukar dock ge ökad komfort för både barn och förälder. Den bästa bakåtvända stolen är den som passar din budget samtidigt som den håller ditt barn tryggt i bilen. Det finns många bra budgetalternativ i vårt test.
 • Ställ krav på säkerheten – Alla bilbarnstolar i vårt test har godkända säkerhetscertifieringar. Vissa har dock även fått godkänt av i-Size medan andra har fått godkänt i Plustestet. Det senare är ett kompletterande krocktest som är mycket strikt och som utförs av Statens väg-och transportforskningsinstitution. Det är viktigt att stolen har ett sidokollisionsskydd. Att bli skadad i en sidokollision är nämligen både farligt och vanligt för barn.
 • Kika efter alla funktioner du vill ha – Ett sätt att sondera marknaden på är att bestämma vilka funktioner du absolut vill ha. Är det priset viktigast för dig eller vill du kunna rotera bilbarnstolen eller luta fem lägen. Vill du ha ett flertal mjuka kuddar i stolen eller är det viktigast att den har en ISOFIX-bas? Bestäm vad du vill ha så blir det enklare att sålla bland alla alternativ.
 • Vilka behov har ditt barn – Det är viktigt att ditt barn sitter bekvämt, speciellt om ni ofta åker långt. Tänk på att ditt barn måste ha gott om benutrymme, kunna sitta mjukt och varken få skav eller ont någonstans.
 • Kika på maxvikten – Den bästa bilbarnstolen kan bli ett tråkigt felköp om du inser att den har en mycket lägre maxvikt eller maxlängd än vad du hade förväntat dig. Se därför till att dubbelkolla vilken maxvikt den stolen du vill köpa har. Det är nämligen maxvikten eller maxlängden som avgör hur många år du kan använda stolen i.

Genom att fundera på alla ovanstående punkter blir det enklare för dig att komma fram till vilken sorts bilbarnstol du är ute efter. Då kan du snabbt och enkelt gå igenom vår topplista och göra ett bra val.


Vanligt förekommande frågor

När måste jag byta bilbarnstol?

De allra minsta barnen åker i ett babyskydd i bilen. (Babyskydd för de minsta/nyfödda) Vid cirka ett års ålder är det dags att införskaffa bakåtvända bilbarnstolar. Beroende på vilken maxvikt och/eller maxlängd dessa stolar klarar av är det vanligtvis dags att byta igen vid 4-5 års ålder eller 18 eller 23 kg.
Om du använder samma bilbarnstol till flera syskon så ska själva stolen bytas ut och kasseras efter tio år. Tänk på att inte ge bort eller ta emot en stol som är för gammal då även bilbarnstolar har en begränsad livslängd.

Varför bakåtvänd bilbarnstol?

Barn har ett tungt huvud i förhållande till deras svaga nacke. Det är därför svårt för dem att hålla huvudet upprätt vid en krock (Källa: NTF). Det säkraste för barn är därför alltid att färdas i bakåtvända bilbarnstolar.
De flesta krockar sker i låg fart inne i stadstrafik. Även vid så låg fart som 30 km/h så utsätts barnen för starka krafter där bakåtvända bilstolar skyddar dem på bästa sätt.
Om barn anses vara för långa för att kunna sitta bekvämt så finns det gott om bakåtvända bilbarnstolar med extra benutrymme.

Hur monterar man en bakåtvänd bilbarnstol?

Varje tillverkare brukar skicka med instruktioner för hur man monterar just deras bilbarnstol. Det är viktigt att ni läser dessa instruktionerna för att lyckas montera bilbarnstolen korrekt då monteringen kan påverka hur pass bra barnet skyddas i händelse av krock. Kika gärna på videon från NTF nedan för generella monteringsinstruktioner.

Bälte eller ISOFIX, vad är bäst?

En ISOFIX-montering är ofta en säkrare och enklare montering än med bilbälte. Detta eftersom risken att råka montera bilbarnstolen fel är låg. Dessutom förenklar det vardagen ifall man vill flytta bilbarnstolen från en bil till en annan.

Fördelen med att montera bilbarnstolen med bilbälte är att det är mer flexibelt och i en del bilar lättare att få till en bra lutning. Dessutom brukar bilbarnstolar med bälte vara godkända för tyngre barn än ISOFIX-stolar.

En Isofix stol är dessutom oftast dyrare och tyngre än en bältad.

Både en bältad bilbarnstol och en bilbarnstol med ISOFIX är mycket säkra val förutsatt att monteringen i bilen är korrekt.

Så monterar du en bakåtvänd bilbarnstol

Källa: NTF


Sammanfattning

När du ska köpa en bilbarnstol till ditt barn finns det en hel del saker att tänka på. Du bör fundera över vilka krav du ställer på stolen, och dessutom måste du veta hur stort ditt barn är. Har du ett ovanligt kraftigt eller långt barn kanske det inte är lämpligt att köpa en stol som bara passar små barn.

Det finns gott om bra bilstolar att välja mellan. När det kommer till bilbarnstolar ska ditt barn sitta bekvämt, annars kommer protesterna bli stora vid varje resa. Dessutom ska stolen vara säker för barnet att färdas i. Vi har tagit upp tre bra barnstolar utan ISOFIX som alla är värda sitt pris. Förhoppningsvis har ni funnit vår artikel om bilbarnstolar utan ISOFIX till hjälp.

Lycka till med köpet av bilbarnstol!