Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Alla barn kommer ofrånkomligen växa ur sin bakåtvända bilbarnstol. Återigen måste man ut på internet för att hitta den bästa bältesstolen till sitt barn, men det behöver inte alls vara särskilt besvärligt. Vi på Tryggtbarn har här sammanställt en lista över de bästa bältesstolarna på marknaden så att du kan fatta ett välgrundat beslut.

När det gäller att hitta den bästa sitthöjningen finns det några saker du måste ta hänsyn till. De viktigaste faktorerna är ditt barns ålder, vikt och längd. Du måste också ta hänsyn till vilken typ av fordon du har, samt eventuella särskilda behov som ditt barn kan ha. För att läsa mer om vad du bör tänka på kan ni scrolla ner till slutet av denna artikel där vi delar med oss av våra tankar kring inköp av en passande bältesstol.

När du har tagit hänsyn till alla dessa faktorer kan du börja titta på de olika typerna av barnstolar som finns på marknaden. I denna lista kommer vi skriva om några bältesstolar som vi anser vara bäst i test, häng med!

Bäst i Test: Bältesstol

BeSafe iZi Flex Fix i-Size

BeSafe iZi Flex Fix i-Size recension

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

LÄNGD (mm)420
BREDD (mm)520
HÖJD (mm)640
VIKT (kg)7
UNDERHÅLLKlädseln kan tvättas i 30°
VAD INGÅRBilbarnstol, ISOFIX

Vi sparkar igång denna lista över de bästa bältestolarna med att presentera BeSafe iZi Flex Fix i-Size. Detta är en något dyrare bältesstol jämfört med övriga framåtvända bilbarnstolar i denna bäst i test-lista, men det har sin förklaring i att jag premierar säkerhet på bältesstolar. Jag är av uppfattningen att en bältesstol man ska ha i några år gärna får kosta lite extra om det är nödvändigt. Men varför är BeSafe iZi Flex FIX i-Size den bästa bältesstolen egentligen?

Ja, som jag sade premierar jag säkerheten för barnen. BeSafe iZi Flex Fix i-Size är testad efter i-Size (UN R129) standarden vilket är den mest uppdaterade säkerhetsstandarden för bilbarnstolar.  Det medföljer dessutom en kudde, kallad PAD+, som knäpps på bilens bälte för att absorbera energin vid en eventuell kollision och öka komforten för barnet.

BeSafe iZi Flex FIX i-Size är utrustad med ISOFIX-fästen som ser till att bilen alltid sitter ordentligt fast i bilen, oavsett om det sitter ett barn i stolen eller inte. Extra skydd för barnet, men även för övriga passagerare om inget barn färdas i stolen. Färgindikatorer på bältesstolen visar när den är korrekt installerad, vilket ger en extra trygghet och minskar risken för felmontering. Stolen är dessutom utrustad med axel- och höftbältesguide som säkerställer att bältet placeras korrekt. Risken att man ska montera stolen och bälta barnet fel är således väldigt låg.

BeSafe iZi Flex FIX i-Size är godkänd för barn mellan 100 – 150 centimeter och rekommenderas för barn mellan ca 4 – 12 år. Innan 4 års ålder rekommenderas det nämligen att barn åker i en bra bakåtvänd bilbarnstol istället. Barnet kan själv justera sittvinkeln under färd vilket ökar komforten.

Ytterligare smarta funktioner är ett integrerat bärhandtag som gör bältesstolen enklare att lyfta samt att man kan ta bort de avlånga sidokollisionskydden (SIP bumpers) om man exempelvis ska ha tre bilbarnstolar i baksätet eller om en vuxen behöver få plats bredvid. Faktum är att detta är en av de smalaste bältesstolarna om man tar bort sidoskydden. Se bara till att ni endast tar bort det inre skyddet, dvs det som pekar inåt bilen, så ni inte minskar skyddet ett barn får vid sidokollision.

Överlag är BeSafe iZi Flex FIX i-Size en av de bästa bältesstolarna du kan köpa i dagsläget. Kombinationen av säkerhet, smarta funktioner för komfort och användarvänlighet till en rimligt pris gör att vi på Tryggtbarn anser BeSafe iZi Flex FIX i-Size vara vinnaren i vårt Bäst i Test för Bältesstolar 2024.

Maxi-Cosi Rodifix Airprotect

Bästa bältesstolen Maxi-Cosi Rodifix Airprotect produktbild

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

LÄNGD (mm)510
BREDD (mm)490
HÖJD (mm)635
VIKT (kg)6.15
UNDERHÅLLKlädseln kan tvättas i 30°
VAD INGÅRBilbarnstol, ISOFIX

Ibland kanske man har en något lägre budget och därför letar efter en billig bältesstol som fungerar bra i de flesta lägen. Ja, då bör man absolut kolla in Maxi-Cosi rodifix Airprotect!

I mitt tycke är Maxi-Cosi Rodifix Airprotect, med ett pris just över 1000 kronor, i princip den mest prisvärda bältesstolen på marknaden just nu. Men vad får man för pengarna här egentligen?

Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är en bältesstol med låg vikt som är enkel att hantera. Bältesstolen har en V-formad huvudkudde vilket ger god stabilitet för barnet och omfamnar huvudet bra. Detta parat med den absorberande frigoliten och det förstärkta sidokrocksskyddet ger ett fullgott skydd i händelse av kollision. Har man något mindre, smalare, bil eller om man behöver få in flera bilbarnstolar bredvid varandra är Maxi-Cosi Rodifix Airprotect ett mycket bra val. Rodifix Airprotect är nämligen något smalare än andra liknande stolar. Detta gör också att barn som är lite smalare i natur ofta sitter väldigt skönt i Maxi-Cosi Rodifix Airprotect.

Det är busenkelt att justera höjden på ryggstödet på Rodifix. Överst på nackstödet finns nämligen en liten knapp som man pressar in för att lossa spärren inuti. Sen är det bara att dra ryggstödet uppåt eller nedåt tills stolen passar barnet som ska sitta.

Precis som den dyrare BeSafe iZi Flex FIX i-Size är även Maxi-Cosi Rodifix Airprotect utrustad med ISOFIX-fästen vilket ökar säkerheten för både barn och övriga passagerare samt möjligheten för barnet att själv ändra lutningen för ryggen under färd. Detta gör man genom att greppa tag om spakarna på vardera sida av sittytan. När dessa dras uppåt så glider sittytan framåt på Rodifixs bas, vilket i sin tur får ryggstödet att vinklas bakåt. Perfekt om barnet ska sova eller liknande.

Nackdelen med Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är att stolen inte har några bälteshorn för höftbältet vilket innebär att risken att man monterar bältet fel är liten, men samtidigt att risken för att bältet glider upp är större. Det är därför väldigt viktigt att man ser till så att bältet ligger där det ska och inte riskerar att glida upp över barnets mage.

Maxi-Cosi rekommenderar denna bältesstol till barn från 3.5 – 12 år, jag anser att barnet bör åka i en bakåtvänd bilbarnstol något längre (minst 4 år) än så men det avgör såklart ni. Maxi-Cosi Rodifix Airprotect är godkänd för barn upp till 150 centimeter och 36 kilogram. Klädseln är avtagbar och tvättbar vilket underlättar livet när barnet lyckats spilla på stolen.

Överlag är detta som sagt en mycket prisvärd bältesstol som passar alla säkerhetsmedvetna föräldrar. Tack vare sitt låga pris, låga vikt och det faktum att stolen är lättmonterad är detta dessutom en perfekt stol om man behöver flytta stolen mellan olika bilar ofta eller behöver en extra bältesstol.

Britax Kidfix i-Size

Britax Kidfix i-Size produktbild bäst i test

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

LÄNGD (mm)420
BREDD (mm)480
HÖJD (mm)630
VIKT (kg)6.7
UNDERHÅLLKlädseln kan tvättas i 30°
VAD INGÅRBilbarnstol, ISOFIX

Britax Kidfix i-Size är ett säkert och bekvämt alternativ om man letar en bältesstol för något äldre och större barn. Detta då Britax Kidfix i-Size erbjuder en något djupare sittdyna som, i kombination med det faktum att barnens knän ska vara utanför sittdynan, gör att stolen passar främst större barn från 125 cm.

Britax Kidfix i-Size har en bälteshållare som kallas SecureGuard och som hjälper till att förhindra att bältet glider uppåt och bort från höfterna. Detta är särskilt viktigt när man kör framåtvänt, eftersom det hjälper till att hålla bältet på plats runt kroppen. XP-PAD som är fäst vid bältet uppe vid barnets nacke hjälper också till att minska belastningen vid en eventuell kollision 

Förutom dessa säkerhetsfunktioner är Britax Kidfix i-Size också bekväm tack vare sin vadderade design. Stolen har också två utskjutande bälteshorn som gör det lätt att dra åt säkerhetsbältet och se till att ditt barn sitter säkert fast i sin stol.

Britax Kidfix i-Size är godkänd för barn mellan 3.5 – 12 år, 100 – 150 cm, och 15 – 36 kg och är faktiskt den säkraste KIDFIX hittills enligt Britas Römers interna tester under 2021. Detta är alltså en riktigt bra bältesstol för er som vill ha yttersta klass till ett rimligt pris.

Överlag anser jag att Britax Kidfix i-Size är en mycket bra bältesstol som främst passar barn från ca 6-7 år ålder. Om du letar efter en säker och bekväm stol för ditt äldre barn är Britax Kidfix i-Size ett bra alternativ. Tack vare bälteshållaren SecureGuard och nackstödet XP-PAD kan du vara säker på att ditt barn är tryggt och säkert när du är ute på vägarna. Med sin bekväma design kommer ditt barn garanterat att njuta av åkturer i bilen – även på långa bilresor!

Cybex Anoris T i-Size

Cybex Anoris T i-Size recension

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

LÄNGD (mm)614
BREDD (mm)440
HÖJD (mm)662
VIKT (kg)12
UNDERHÅLLKlädseln kan tvättas i 30°
VAD INGÅRBilbarnstol, Bas, Airbag, ISOFIX

Cybex Anoris T i-Size är en bilbarnstol som revolutionerar bilresor för barn. Tyska Cybex har arbetat på detta projekt i 15 år med målet att skapa en bilbarnstol med airbagteknik. Airbagen är kopplad till isofixfästena och utlöses endast vid en kollision. Cybex Anoris T erbjuder möjligheten att åka framåtvänt för barn som inte kan åka bakåtvänt.

Cybex Anoris T har sofistikerade säkerhetsfunktioner, inklusive en integrerad airbag och linjärt sidokrocksskydd. Stolen är godkänd enligt i-Size-standarden och lämplig för barn från 15 månader upp till 6 år.

Stolen är bekväm för barnet med högkvalitativa material, skönt vadderad sits och god benutrymme. Även risken för åksjuka minskar på grund av det framåtvända läget.

Cybex Anoris T i-Size är enkel att installera med isofix och indikerar när den är rätt installerad. En video finns på Cybex hemsida för installationen. Stödbenet visar med ljud och färgmarkeringar att isofixen sitter och airbagen är aktiv.

Cybex Anoris T är en bilbarnstol med hög kvalitet och säkerhet, samtidigt som den är enkel att använda.

Axkid Bigkid 2

Axkid Bigkid 2 recension & bäst i test.

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

LÄNGD (mm)530
BREDD (mm)480
HÖJD (mm)595
VIKT (kg)9.7
UNDERHÅLLKlädseln kan tvättas i 30°
VAD INGÅRBilbarnstol, ISOFIX

Axkid Bigkid 2 är en högkvalitativ bilbarnstol som är det perfekta valet för föräldrar som söker en säker och komfortabel bältesstol för deras lite äldre barn. Stolen är godkänd enligt ECE R44/04 och är mycket säker, med sidokrockskydd för att minska risken för skador vid en eventuell kollision. Bältesledningen är enkel att använda med fyra röda markeringar som visar exakt var bältet ska sitta. Axkid Bigkid 2 har också en modern design med en porös och len klädsel samt en mjuk och vadderad sittdyna.

Stolen kan installeras med både bilbälte och ISOFIX och är smidig och enkel att montera. Reglerbar rygg och djupare sittyta gör stolen användarvänlig och komfortabel. Även om det inte finns någon lutning på stolen finns det extra fästpunkter mellan benen för bästa stöd.

Sammanfattningsvis är Axkid Bigkid 2 en bilbarnstol som kombinerar säkerhet, komfort och användarvänlighet, och är ett bra alternativ för föräldrar som söker en trygg bältesstol för deras äldre barn. Trots att det finns nackdelar med stolen som att den inte lämpar sig för kortare barn, är Axkid Bigkid 2 en av de bästa och tryggaste bilbarnstolarna på marknaden.

Britax Adventure Plus

Britax Adventure recension

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

LÄNGD (mm)440
BREDD (mm)440
HÖJD (mm)670
VIKT (kg)3,9
UNDERHÅLLKlädseln kan tvättas i 30°
VAD INGÅRBilbarnstol

Britax Adventure Plus är en mycket uppskattad och praktisk bilbarnstol med många finesser och moderna egenskaper. Den kan användas från 15 kilo till 36 kilo, vilket motsvarar cirka 11-12 års ålder. Designen är lätt och smidig, vilket gör att den lätt kan flyttas mellan olika bilar. Stolen väger bara 3,9 kilo och har ett säkert trepunktsbälte, vilket ger ditt barn en trygg resa.

När det gäller säkerheten är Britax Adventure en mycket trygg och välutformad bilstol med justerbart ryggstöd och en ordentlig sittyta. Stolen installeras med bilens trepunktsbälte och har goda sidokrockskydd för både överkropp och huvud. Britax Adventure är framåtvänd och godkänd enligt säkerhetscertifieringen ECE R44/04.

Komforten är också en stark punkt för Britax Adventure. Även om designen är enkel och stilren, så är stolen fortfarande mycket bekväm och har justerbara rygg- och nackstöd samt en vadderad sittyta och sidokrockskydd. Stolen har också en bältesguide som underlättar för barnet att sätta på sig bältet.

När det gäller användarvänlighet är Britax Adventure enkel att använda och installera. Stolen är enkel att använda för både dig och ditt barn, och det är lätt att justera stolen medan barnet sitter i den.

Sammantaget anser vi på Tryggtbarn att Britax Adventure är ett bra köp med tanke på dess säkerhet, komfort och användarvänlighet.

Britax KidFix III S

Britax Römer KIDFIX III S recension

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

LÄNGD (mm)430
BREDD (mm)540
HÖJD (mm)670
VIKT (kg)8
UNDERHÅLLKlädseln kan tvättas i 30°
VAD INGÅRBilbarnstol

Britax KidFix III S är en framåtvänd bilbarnstol med både ISOFIX och trepunktsbälte-installation. Den ligger i en högre prisklass, men har en lång användningstid och växer med ditt barn. Stolen har maxvikt på 36 kilo och är lämplig för barn 4-12 år. Stolen har moderna säkerhetsfunktioner som SICT skydd, ISOFIX och SecureGuard. Bälteshorn saknas för att öka säkerheten och bältet fästs istället med bältesledare vid barnets axlar. Stolen är godkänd enligt ECE R 44/04. Britax KidFix III S har en ergonomisk design med ergonomiskt nackstöd och V-format ryggstöd för bästa komfort. Stolen är användarvänlig och lätt att installera och transportera med sin lättvikt och tvättbara tyg.

Sammantaget är Britax KidFix III S en mycket säker och bekväm bilbarnstol med många fördelar, inklusive modern design och lätt installation.

Cybex Solution Z i-Fix

Cybex Solution Z i-Fix recension

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

LÄNGD (mm)405
BREDD (mm)530
HÖJD (mm)625
VIKT (kg)7.2
UNDERHÅLLKlädseln kan tvättas i 30°
VAD INGÅRBilbarnstol, ISOFIX

Cybex Solution Z i-Fix är en välgjord bilbarnstol som har fått höga betyg i tester. Stolen är utformad för barn i åldrarna 3 till 12 år och har ett uppdaterat sidoskydd och tjocka säkerhetskuddar. Cybex Solution Z i-Fix är mycket säker och godkänd enligt UN R129/03-standarden. Den har även ett smart luftventilationssystem för att hålla barnet sval under långa resor. Stolen har justerbart nack- och ryggstöd för att säkerställa optimal komfort och är enkel att installera i bilen med ISOFIX eller bälteshornen. Sammanfattningsvis är Cybex Solution Z i-Fix en prisvärd bilbarnstol med många fördelar och en plats på topplistorna över bästa bältesstolar.

Cybex Solution S2 i-Fix

Cybex Solution S2 i-Fix recension

Säkerhet

Användarvänlighet

Komfort

Pris

LÄNGD (mm)405
BREDD (mm)500
HÖJD (mm)610
VIKT (kg)6.2
UNDERHÅLLKlädseln kan tvättas i 30°
VAD INGÅRBilbarnstol, ISOFIX

Cybex Solution S2 i-Fix är en bilbarnstol som är framåtvänd och designad för att växa med ditt barn. Den har ISOFIX-fästen för säkerhet och är också utrustad med sidokollisionsskydd och ett justerbart nackstöd. Stolen har en energidämpande stomme och är godkänd enligt säkerhetsstandard UN R129/03. Cybex Solution S2 i-Fix är också komfortabel med 12 olika justeringslägen för nackstöd och en maxvikt på 36 kilo. Den är enkel att installera och har ett avtagbart tyg som kan tvättas i maskin. Bilbarnstolen mäter 50 cm i bredden och är en av de mest användarvänliga på marknaden. Cybex Solution S2 i-Fix är en prisvärd och väldesignad bilbarnstol som är idealisk för barn i åldrarna 3-12 år.

Köpguide – Saker att tänka på när du ska köpa bältesstol

Hitta rätt bältesstol för ditt barn och din bil

Att hitta bästa bältesstolen är en djungel. Det finns otroligt många modeller att välja mellan och alla skryter om sina egenskaper och funktioner. Vi testade därför många populära stolar på marknaden för att utse vilken som är bäst i test.

Vi kom dessutom fram till några bra punkter som kan hjälpa dig på vägen mot att hitta den bästa bältesstolen till ditt barn.

  • Fundera på vilken budget du har – Det är stor skillnad i pris mellan olika modeller och den dyraste behöver inte alltid vara den bästa. Ett ökat pris brukar dock ge ökad komfort för både barn och förälder. Den bästa framåtvända bilbarnstolen är den som passar din budget samtidigt som den håller ditt barn tryggt i bilen. Det finns ett bra budgetalternativ i form av Maxi-Cosi RodiFix Airprotect i vårt test.
  • Ställ krav på säkerheten – Alla bältesstolar i vårt test har godkända säkerhetscertifieringar. Vissa har dock även fått godkänt av i-Size. Det är viktigt att stolen har ett sidokollisionsskydd. Att bli skadad i en sidokollision är nämligen både farligt och vanligt för barn. Samtliga stolar i detta test har genomgått rigorösa säkerhetstester och anses vara de bästa och säkraste bältesstolarna 2024
  • Kika efter alla funktioner du vill ha – Ett sätt att sondera marknaden på är att bestämma vilka funktioner du absolut vill ha. Vill du ha ett flertal mjuka kuddar i stolen eller är det viktigast att den även har ISOFIX? Bestäm vad du vill ha så blir det enklare att sålla bland alla alternativ.
  • Vilka behov har ditt barn – Det är viktigt att ditt barn sitter bekvämt, speciellt om ni ofta åker långt. Tänk på att ditt barn måste ha gott om benutrymme, kunna sitta mjukt och varken få skav eller ont någonstans.
  • Kika på maxvikten – Den bästa bältesstolen kan bli ett tråkigt felköp om du inser att den har en mycket lägre maxvikt eller maxlängd än vad du hade förväntat dig. Se därför till att dubbelkolla vilken maxvikt den stolen du vill köpa har. Det är nämligen maxvikten eller maxlängden som avgör hur många år du kan använda stolen.

Genom att fundera på alla ovanstående punkter blir det enklare för dig att komma fram till vilken sorts bältesstol du är ute efter. Då kan du snabbt och enkelt gå igenom vår topplista och göra ett bra val.

Bäst i test bältesstol

Vanligt förekommande frågor

Skillnad mellan bältesstol och framåtvänd bilbarnstol?

Vi vill bara uppmärksamma er om att bältesstol och framåtvänd bilbarnstol är samma sak. Detta grundar sig i att barn som åker i en framåtvänd bilbarnstol alltid måste sitta bältade med bilens säkerhetsbälte. Det finns alltså inga framåtvända bilbarnstolar som förlitar sig på endast ISOFIX-fästen.

Hur säker är bältesstolen?

De flesta bältesstolar som kan köpas i Sverige är mycket säkra. De har allt som oftast fått rätt säkerhetscertifieringar och kan användas i trafiken. Den bästa bilbarnstolen du kan köpa har dessutom genomgått extra tester och är i-Safe-godkänd. Observera att framåtvända bilbarnstolar, det vill säga bältesstolar, inte i något fall uppfyller kraven för att godkännas vid Plustestet.

Därför är det alltid säkrast att åka i bakåtvända bilbarnstolar då de skyddar barnets kropp bättre vid såväl en sidokollision som vid en krock fram eller bak på bilen.

Får man ha en bältesstol i framsätet?

Ja, man får ha en bältesstol i framsätet. Det finns däremot risk för att personer under 140 cm i vissa fall kan skadas av krockkudden vid en olycka (NTF.se). Barn som är kortare än 140 cm och barn som sitter bältesstol ska inte sitta vid en aktiv airbag, om inte annat uttryckligen står i bilens manual.

Därför rekommenderar vi på Tryggtbarn att man använder bältesstolen i baksätet så länge som det är möjligt.

När måste jag byta bilbarnstol?

De allra minsta barnen åker i ett babyskydd i bilen. Vid cirka ett års ålder är det dags att införskaffa en bakåtvänd bilbarnstol. Beroende på vilken maxvikt och/eller maxlängd dessa stolar klarar av är det vanligtvis dags att byta igen vid 4-5 års ålder eller 18, 23 eller 36 kg. Det är då man alltså bör byta till en bältesstol som de vi rekommenderar här ovan.

Om du använder samma bilbarnstol till flera syskon så ska själva stolen bytas ut och kasseras efter tio år. Har bilbarnstolen dessutom blivit tappad i marken eller fått ett kraftigt slag bör bilbarnstolen bytas ut då risken är att stolen inte erbjuder fullgott skydd längre.

Tänk också på att inte ge bort eller ta emot en stol som är för gammal då även bilbarnstolar har en begränsad livslängd.

Varför är en bilbarnstol för gammal efter 10 år?

Efter 10 år riskerar plasten i stolen att ha åldrats, blivit spröd och inte klara av att skydda barnet vid en krock. Dessutom får man inte glömma att precis som med allt annat går utvecklingen på bilbarnstolar ständigt framåt och en ny bilbarnstol har allt som oftast bättre teknik och bättre skydd än en 10 år gammal bilbarnstol.

Är bälteskudde eller bältesstol bäst?

Bältesstol är betydligt säkrare än bälteskudden. Även om bältesstolen inte är lika säker som en bakåtvänd bilbarnstol så är den betydligt säkrare än en bälteskudde. Bältesstolar har många säkerhetsfunktioner som sidokrockskydd och liknande, vilket en bälteskudde helt enkelt inte har.

Risk med att byta till bältesstol för tidigt?

Barn har ett tungt huvud i förhållande till deras svaga nacke. Det är därför svårt för dem att hålla huvudet upprätt vid en krock (Källa: NTF). Det säkraste för barn är därför alltid att färdas i bakåtvända bilbarnstolar.

De flesta krockar sker i låg fart inne i stadstrafik. Även vid så låg fart som 30 km/h så utsätts barnen för starka krafter där bakåtvända bilstolar skyddar dem på bästa sätt.

Om barn anses vara för långa för att kunna sitta bekvämt så finns det gott om bakåtvända bilbarnstolar med extra benutrymme som går att använda tills dess att barnet är nog stort för en bältesstol.

Köpa en begagnad bältesstol?

Om du ska köpa eller ärva en begagnad bältesstol, då finns det några saker att ha i åtanke. Alla bilstolar har en beräknad livslängd på tio år (Källa: NTF), så den bör inte vara äldre än så.

Även den bästa bältesstolen kan skadas och därför måste den bytas ut efter en krock. Det är därför viktigt att du kan lita på den du köper en begagnad stol av så att du inte får en stol som är krockskadad. En stol måste inte vara ytligt krockskadad för att dess funktioner ska påverkas. Gå även igenom slitage på bälte, låsanordning och stödben.

Hur monterar man en bältesstol?

Varje tillverkare brukar skicka med instruktioner för hur man monterar just deras bilbarnstol. Det är viktigt att ni läser dessa instruktionerna för att lyckas montera bältesstolen korrekt då monteringen kan påverka hur pass bra barnet skyddas i händelse av krock.

Kika gärna på videon från NTF för generella monteringsinstruktioner.

Varför ska man ha isofixfästen på en bältesstol?

En till fråga man som förälder bör fråga sig är om man ska köpa en bältesstol som monteras med ISOFIX och bälte. För att förtydliga, barn som åker i en framåtvänd bilbarnstol ska alltid sitta bältade med bilens säkerhetsbälte. Det finns alltså inga framåtvända bilbarnstolar som förlitar sig på endast ISOFIX-fästen. Däremot finns det bältesstolar som även kan förankras i bilens ISOFIX-fästen för att säkerställa så stolen inte rör sig om barnet inte sitter i stolen.

Främsta anledningen till att man har ISOFIX-fästen på bältesstolen ärm alltså för att stolen ska sitta fast när den inte används. Om bältesstolen är fäst med ISOFIX så gör det att stolen inte kan glida åt sidan eller utåt på sätet när barnet sätter sig i eller kliver ur bilen. Det ger också något bättre skydd för barnet då stolen inte kan röra sig de millimetrar som krävs för att bilens bälte ska låsas.

För att läsa mer om just ISOFIX har vi skrivit en djupgående guide om ISOFIX-fästen.

Varför ska bältesstolen bältas fast i bilen när den inte används?

Lös last i bilen är olagligt och extremt farligt!

En lös bältesstol är en fara för både förare och passagerare vid en krock, då stolen då kan flyga iväg och allvarligt personer som färdas i bilen. Om bältesstolen inte har ISOFIX som håller den på plats så ska den bältas när inget barn åker i den.

Vad används hornen på en bältesstol till?

Hornen på en bältesstol används för att bilbältet ska hamna i rätt position runt barnets kropp. Det man vill undvika är att bilbältet som går över barnets höft istället hamnar över barnets mage. Ett bälte som går över barnets mage kan istället ge upphov till stora skador i form av exempelvis interna blödningar.

Hur ska bältet dras om bältesstolen har horn?

Om bältesstolen har horn för bältet så måste bältet alltid ligga under hornen. Diagonalbältet ska ibland dras över, ibland dras under – det är olika mellan olika modeller. Så se till att alltid läsa bältesstolens instruktionsbok noga. Se denna video från NTF för generella monteringstips.

Kan man justera en bältesstol när barnet växer?

De flesta bältesstolar har ett justerbart ryggstöd, spärren sitter ofta på baksidan av nackstödet, som kan justeras en eller flera decimeter i höjd. När ryggstödet höjs upp så vidgas ibland även bältesstolen i bredd, allt för att rymma och säkert kunna skydda det större barnets växande kropp.

Hur vet man när man kan sluta använda bältesstol?

Barn som är kortare än 135 centimeter skall använda bilbarnstol, bältesstol eller annan särskild skyddsanordning som är anpassad för barnets ålder i stället för eller tillsammans med bilbältet. Bältesstolar har allt som oftast en maxvikt på 36 kg, men det viktigaste är att bältet hamnar rätt runt barnets kropp. Man ska därför inte sluta använda bältesstol förrän barnet kan sitta säkert direkt i bilsätet.

Kan man gå över viktgränsen på bältesstolar?

Bältesstolens maxvikt på 36 kg kan vara okej att överskrida om barnet ännu inte kan sitta rätt på bilsätet. För att kunna sitta utan bältesstol eller bälteskudde ska barnets knän nå fram till bilsätetssätet kants och bältet ska hamna rätt vid höft och axel.

Vad är skillnaden mellan en dyr och en billig bältesstol?

De absolut billigaste modellerna är byggda av komponenter som precis klarar godkännandena men inte mycket mer eller sakna möjligheten att ta av tyget för att tvätta. Förutom funktionella skillnader så kan dyrare modeller ofta ha extra sidoskydd, lutningsbart rygg- eller nackstöd samt grenband för bilbältet. Dessutom kan de ha lite extra vaddering som ökar komforten för barn.

Bästa bältesstolen 2024?

Även om det är väldigt jämt mellan de stolar vi testat anser vi ändå att BeSafe iZi Flex FIX i-Size är bästa bältesstolen just nu.

Vi har testat bältesstolar utifrån användarvänlighet, säkerhet, komfort och pris och sammantaget är alltså BeSafe iZi Flex FIX i-Siz bäst i test. Det är en smidig bältesstol med rymlig sittyta, som har utrymme även för större barn. Tack vare ISOFIX-fästena kan man förankra bältesstolen i bilen.

Billig bältesstol 2024

Vill man ha en riktigt prisvärd och billig bältesstol kan vi varmt rekommendera Maxi-Cosi Rodifix Airprotect. Denna bältesstol är bland annat utrustad med ISOFIX-fäste men är även utrustad med möjlighet att luta ryggstödet till viloläge, för mindre barn som ibland somnar under bilresan.

Vilken bältesstol tar minst plats?

Olika bältesstolar är olika breda. En del bältesstolar växer med barnet genom att bredden ökar ju högre upp man höjer ryggstödet. Behöver man ha en riktigt smal bältesstol så finns det numera modeller som är testade och godkända enligt i-Size, vilket innebär att stolen får vara max 44 cm bred. Det gör bältesstolen smal nog att i ett normalstort baksäte gå in mellan två andra bilbarnstolar.